Ринок часнику в Україні. Проблеми та перспективи розвитку

  • В.П. Рудь Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-2464-0200
  • О.С. Шабля Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-2669-0711
  • Л.А. Терьохіна Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-7808-8909
  • О.В. Мельник Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-0965-6116
  • О.С. Полагенько Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0009-0002-4416-4835
Ключові слова: часник, ринок, попит, пропозиція, зональне розміщення, перспективи

Анотація

Мета статі – здійснити огляд ринку часнику в Україні, встановити основні проблеми, оцінити можливості виробництва та визначити напрями підвищення ефективності на перспективу. Методи. Для досягнення поставленої мети у процесі роботи використовували методи: математико-статистичний, групування, абстрактно-логічний, діалектичний метод пізнання. Результати. Розглянуто сучасний стан виробництва часнику в Україні. Встановлено частку цієї культури у загальних посівних площах і валовому виробництві овочів, наведено дані щодо розміщення виробництва часнику в різних природно-кліматичних зонах України та окремих категоріях господарств. Визначено причини, що стримують ефективний розвиток цього сегменту овочевого ринку, до яких належать: застосування застарілих технологій та практична відсутність інновацій; недостатня кількість необхідних потужностей для доробки, фасування, зберігання і переробки, відсутність професійного брендингу та ефективної інфраструктури, низький розвиток агрологістики. Викладено загальну стратегію і пріоритетні напрями наукового забезпечення виробництва часнику у перспективі в умовах інтеграційних процесів. Висновки. Проведений аналіз виробництва овочевих культур в Україна свідчить, що частка «часникового» сектору в загальних площах посіву овочів становить 5%, а у валових зборах – біля 2%. Загальний дефіцит обсягів виробництва часнику до науково-обґрунтованих норм споживання складає 2,6 тис. тонн. Встановлено, що основне виробництво часнику в Україні зосереджено у Західному, Центральному та Північному регіонах. Найбільше скорочення обсягів виробництва відбулося у Південному та Східному регіонах України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України або де велися бойові дії. Подальший розвиток виробництва часнику в Україні необхідно спрямовувати шляхом високоінтенсивного виробництва на основі впровадження нових високопродуктивних сортів і гібридів, з високими смаковими показниками та науковим супроводом. При цьому у перспективі необхідне технічне переоснащення галузі овочівництва, розвиток систем інформаційного забезпечення, створення служб маркетингу та розвиток інфраструктури ринку.

Посилання

1. Козак О. А., Грищенко О. Ю., Пугачов В. М. Торгівля агропродовольчою продукцією між Україною та Європейським Союзом в умовах військового стану : монографія. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2023. 112 с.
2. Россоха В. В. Інноваційно-технологічне забезпечення розвитку сільського господарства : монографія. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2023. 176 с.
3. Інноваційно-інвестиційний розвиток ринків технічних засобів, насіння та технологій у рослинництві : монографія / О. В. Захарчук, О. В. Вишневецька, Я. Ф. Навроцький та ін.; за ред. О.В. Захарчука. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2022. 264 с.
4. Зростання та врожайність часнику залежно від сорту в Правобережному Лісостепу України / Улянич О. І., Яценко В. В., Шевчук К. М., Остапенко Н. О. Агрономія. 2020. Вип. 97, частина 1. С. 249-259. DOI: 10.31395/2415-8240-2020-97-1-218-228
5. Паламарчук Д. Д. Агроекологічна оцінка вирощування озимого часнику в умовах Житомирського Полісся. Сільське господарство – сталий розвиток України: тези доповідей всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Житомир, 12 листопада 2020 року). Житомир, 2020. С. 43-47.
6. Паламарчук Д. Д. Господарсько-біологічна оцінка сортів озимого часнику в умовах Житомирщини. Міждисциплінарні наукові дослідження: особливості та тенденції: тези доповідей міжнародної наукової конференції (м. Чернігів, 4 грудня 2020 року). Чернігів, 2020. Т 2. С. 9-11.
7. Стратегія конкурентоспроможного розвитку інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення сільського господарства: наукове видання / за заг. ред. О. В. Захарчука. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2023. 96 с.
8. Система удобрення овочевих і баштанних культур: монографія / за ред. В. Ю. Гончаренка. Київ : Аграрна наука, 2019. 152 с.
9. Методичні положення та норми продуктивності і витрат палива на внесенні добрив, захисті сільськогосподарських культур / В. М. Івченко, В. С. Пивовар, О. С. Озімко та ін. НДІ «Украгропромпродуктивність », 2020. 200 с.
10. Borysenko V., Borysenko D. Optimisation of production and modelling of production costs in farms. Ekonomika APK. 2024. № 31(1). Рр. 10-18. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202401010
11. Borodina O., Prokopa I., Rykovska O. Strengthening the role of local agri-food systems in overcoming the consequences of using food as a weapon in Ukraine. Ekonomika APK. 2024. № 31(1). Рр. 19-28. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202401019
12. Towards cleaner production: Certified seed adoption and its effect on technical efficiency / Baglan M., Mwalupaso G.E., Zhou X., Geng X. Sustainability. 2020. № 12(4), article number 1344. doi: 10.3390/su12041344.
13. Efficiency dynamics among onion growers in Maharashtra: a comparative analysis of drip irrigation adopters and non-adopters / Kale R. B., Gavhane A. D., Thorat V. S., Gadge S. S., Wayal S. M., Gaikwad S. Y., Singh S., Khandagale K. S., Bhat R., Mahajan V. 2024. Figshare. Collection. https://doi.org/10.6084/M9.FIGSHARE.C.7161888.V1 (Дата звернення 28.03.2025)
14. Determination of the optimal ozonation mode for winter garlic planting material / Pugach S. G., Zavada L. M., Zamuriev O. O., Kudin D. V., Opalev P. O., Melnyk A. V., Scherbina S. A., Semenchenko O. L. Problems of atomic science and technology. 2021. № 4. 204-206.
15. Efficiency of potato and garlic virus control by interferon use / Melnyk O., Mytenko I., Dukhina N., Semenchenko O., Vitanov O., Shcherbina S., Datsenko S., Zelendin Y., Chefonova N., Ivanin D. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. № 10(2). Рр. 50-54.
16. Мамчур В. А. Розвиток підприємницької діяльності в аграрному секторі економіки: інституціональні засади. Монографія. К.: ННЦ «ІАЕ», 2023. 280 с.
17. Безугла Л. С. Маркетинговий аналіз плодоовочевого ринку в контексті виробництва біологічно цінних харчових продуктів. Економічний простір. 2020. № 154. С. 31-35. https://doi.org/10.32782/2224&6282/154&5
18. Official website of the State Statistics Service of Ukraine. (n.d.). URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 02.04.2025).
19. Виробники часнику в Україні. URL: https://tripoli.land/ua/farmers/ovoshchevody/proizvoditeli-chesnoka (дата звернення: 04.04.2025).
20. Полєвик В. Досвід господарств. Все по часнику. Пропозиція. 2021. № 7-8. URL: https://propozitsiya.com/ua/vse-po-chasnyku (дата звернення: 04.04.2025).
21. Рудь В.П., Терьохіна Л.А. Ринок часнику в контексті сучасних дестабілізуючих викликів. Інвестиції: практика та досвід. 2025. № 9 URL: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2025.9.131 (дата звернення: 04.05.2025).
Опубліковано
2025-04-25
Розділ
ЕКОНОМІКА