Garlic market in Ukraine. Problems and prospects for development
Abstract
The purpose of the article is to conduct a review of the garlic market in Ukraine, identify the main problems, assess production capabilities and determine areas for improving efficiency in the future. Methods. To achieve the goal, the following methods were used in the work process: mathematical- statistical, grouping, abstract-logical, dialectical method of cognition. Results. The current state of garlic production in Ukraine is considered. The share of this crop in the total sown areas and gross vegetable production is established, data on the location of garlic production in different natural and climatic zones of Ukraine and individual categories of farms are provided. The reasons that hinder the effective development of this segment of the vegetable market are identified, which include: the use of outdated technologies and the practical absence of innovations; insufficient number of necessary capacities for processing, packaging, storage and processing, lack of professional branding and effective infrastructure, low development of agrologistics. The general strategy and priority areas of scientific support for garlic production in the future in the context of integration processes are outlined. Conclusions. The analysis of vegetable crop production in Ukraine shows that the share of the “garlic” sector in the total area of vegetable crops is 5%, and in gross harvests – about 2%. The total deficit of garlic production volumes to scientifically substantiated consumption norms is 2.6 thousand tons. It was established that the main production of garlic in Ukraine is concentrated in the Western, Central and Northern regions. The greatest reduction in production volumes occurred in the Southern and Eastern regions of Ukraine, which are located in the temporarily occupied territories of Ukraine or where hostilities were waged. Further development of garlic production in Ukraine should be directed towards highly intensive production based on the introduction of new high-yielding varieties and hybrids, with high taste characteristics and scientific support. At the same time, in the future, technical re-equipment of the vegetable growing industry, development of information support systems, creation of marketing services and development of market infrastructure are necessary.
References
2. Россоха В. В. Інноваційно-технологічне забезпечення розвитку сільського господарства : монографія. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2023. 176 с.
3. Інноваційно-інвестиційний розвиток ринків технічних засобів, насіння та технологій у рослинництві : монографія / О. В. Захарчук, О. В. Вишневецька, Я. Ф. Навроцький та ін.; за ред. О.В. Захарчука. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2022. 264 с.
4. Зростання та врожайність часнику залежно від сорту в Правобережному Лісостепу України / Улянич О. І., Яценко В. В., Шевчук К. М., Остапенко Н. О. Агрономія. 2020. Вип. 97, частина 1. С. 249-259. DOI: 10.31395/2415-8240-2020-97-1-218-228
5. Паламарчук Д. Д. Агроекологічна оцінка вирощування озимого часнику в умовах Житомирського Полісся. Сільське господарство – сталий розвиток України: тези доповідей всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Житомир, 12 листопада 2020 року). Житомир, 2020. С. 43-47.
6. Паламарчук Д. Д. Господарсько-біологічна оцінка сортів озимого часнику в умовах Житомирщини. Міждисциплінарні наукові дослідження: особливості та тенденції: тези доповідей міжнародної наукової конференції (м. Чернігів, 4 грудня 2020 року). Чернігів, 2020. Т 2. С. 9-11.
7. Стратегія конкурентоспроможного розвитку інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення сільського господарства: наукове видання / за заг. ред. О. В. Захарчука. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2023. 96 с.
8. Система удобрення овочевих і баштанних культур: монографія / за ред. В. Ю. Гончаренка. Київ : Аграрна наука, 2019. 152 с.
9. Методичні положення та норми продуктивності і витрат палива на внесенні добрив, захисті сільськогосподарських культур / В. М. Івченко, В. С. Пивовар, О. С. Озімко та ін. НДІ «Украгропромпродуктивність », 2020. 200 с.
10. Borysenko V., Borysenko D. Optimisation of production and modelling of production costs in farms. Ekonomika APK. 2024. № 31(1). Рр. 10-18. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202401010
11. Borodina O., Prokopa I., Rykovska O. Strengthening the role of local agri-food systems in overcoming the consequences of using food as a weapon in Ukraine. Ekonomika APK. 2024. № 31(1). Рр. 19-28. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202401019
12. Towards cleaner production: Certified seed adoption and its effect on technical efficiency / Baglan M., Mwalupaso G.E., Zhou X., Geng X. Sustainability. 2020. № 12(4), article number 1344. doi: 10.3390/su12041344.
13. Efficiency dynamics among onion growers in Maharashtra: a comparative analysis of drip irrigation adopters and non-adopters / Kale R. B., Gavhane A. D., Thorat V. S., Gadge S. S., Wayal S. M., Gaikwad S. Y., Singh S., Khandagale K. S., Bhat R., Mahajan V. 2024. Figshare. Collection. https://doi.org/10.6084/M9.FIGSHARE.C.7161888.V1 (Дата звернення 28.03.2025)
14. Determination of the optimal ozonation mode for winter garlic planting material / Pugach S. G., Zavada L. M., Zamuriev O. O., Kudin D. V., Opalev P. O., Melnyk A. V., Scherbina S. A., Semenchenko O. L. Problems of atomic science and technology. 2021. № 4. 204-206.
15. Efficiency of potato and garlic virus control by interferon use / Melnyk O., Mytenko I., Dukhina N., Semenchenko O., Vitanov O., Shcherbina S., Datsenko S., Zelendin Y., Chefonova N., Ivanin D. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. № 10(2). Рр. 50-54.
16. Мамчур В. А. Розвиток підприємницької діяльності в аграрному секторі економіки: інституціональні засади. Монографія. К.: ННЦ «ІАЕ», 2023. 280 с.
17. Безугла Л. С. Маркетинговий аналіз плодоовочевого ринку в контексті виробництва біологічно цінних харчових продуктів. Економічний простір. 2020. № 154. С. 31-35. https://doi.org/10.32782/2224&6282/154&5
18. Official website of the State Statistics Service of Ukraine. (n.d.). URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 02.04.2025).
19. Виробники часнику в Україні. URL: https://tripoli.land/ua/farmers/ovoshchevody/proizvoditeli-chesnoka (дата звернення: 04.04.2025).
20. Полєвик В. Досвід господарств. Все по часнику. Пропозиція. 2021. № 7-8. URL: https://propozitsiya.com/ua/vse-po-chasnyku (дата звернення: 04.04.2025).
21. Рудь В.П., Терьохіна Л.А. Ринок часнику в контексті сучасних дестабілізуючих викликів. Інвестиції: практика та досвід. 2025. № 9 URL: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2025.9.131 (дата звернення: 04.05.2025).