Сортові особливості господарської довговічності насіння сої
Анотація
Мета дослідження полягала в аналізі господарськоїдовговічності насіння сої різних груп стиглості під часзберігання. Насіння, підготовлене до кондиційних показників, зберігалося у поліпропіленових мішках. Умовимоделювали зберігання у неопалюваних складах занеконтрольованого клімату. Методи. Досліджували12 сортів сої, створених селекційними установамиУкраїни: Авантюрин, Адамос, Алмаз, Александрит,Антрацит, Аквамарин, Арніка, Голубка, Златослава,Муза, Сіверка та Самородок. Насіння врожаю 2022 року(категорія СН-1) зберігали в поліпропіленових мішкаху складських приміщеннях з неконтрольованим кліматом, імітуючи умови насіннєвих господарств. Щорічнопроводили оцінку посівних якостей насіння (енергіяпроростання, лабораторна схожість) та перевіряли йоговологість згідно діючих методик. Результати. Протягомтрирічного періоду зберігання вологість насіння соїзалишалася в допустимих межах і не перевищувала14%. Найвищі значення вологості спостерігалисяу перший рік, коли цей показник варіювався від 9,8%до 13,6%. Експериментальні дані демонструють, щопротягом перших двох років зберігання в неконтрольованих кліматичних умовах показник схожості більшостідосліджуваних сортів сої відповідав вимогам стандартуі навіть перевищував 80%. Сорти Адамос, Авантюрин,Аквамарин, Арніка, Алмаз та Златослава показали найменше зниження схожості на другому році зберігання.Хоча енергія проростання насіння не регламентуєтьсявимогами ДСТУ, вона залишається важливим критеріємпри вирощуванні культур. Виявлено, що на другомуроці зберігання у половини сортів, таких як Адамос,Авантюрин, Алмаз, Аквамарин, Арніка та Голубка, відбулося незначне зниження енергії проростання. На третьому році спостерігалося більш помітне погіршенняцього показника у всіх сортів. Водночас сорти Алмаз,Аквамарин, Арніка та Муза демонстрували збереженняенергії проростання на задовільному господарськомурівні. Висновки. Встановлено, що насіння сої з високим вмістом білку та олії швидше втрачає схожість призберіганні в неконтрольованому кліматі. Виявлено, щовикористання насіння, яке зберігалося понад два роки,небажане через знижену схожість і енергію проростання, що призводить до нерівномірних сходів і можезнизити урожайність.
Посилання
2. Насінництво й насіннєзнавство польових культур / За ред. М.М. Гаврилюка. Київ. 2007. 216 с.
3. Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості / під. ред. Н. Г. Науменко: технічні умови ДСТУ 2240−93; затв. і введ. в дію 09.09.93. К.: Держстандарт України, 1993. 74 с.
4. Соя: модель сорту, новостворені неопушені лінії, насінництво, фітосанітарний стан посівів: колективна монографія / За ред. Л. Г. Білявської. Полтава: ПДАУ, 2023. 187 с.
5. Цицюра Т. В., Темченко І. В., Барвінченко С. В. Оцінка пластичності та стабільності показників якості насіння сортів сої різного еколого-географічного походження. Корми і кормовиробництво. 2021. № 92. С. 104–115. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202192-10
6. Мазур О. В., Мазур О. В., Лозінський М. В. Селекція та насінництво польових культур : навчальний посібник. Вінниця: ВЦ ВНАУ, 2020. 348 с.
7. Вплив гідротермічних чинників довкілля на врожайність та біохімічний склад насіння сої / Рябуха С. С., Чернишенко П. В., Святченко С. І., Садовой О. О., Тесля Т. О. Селекція і насінництво. 2019. № 115. С 93–102. https://doi.org/10.30835/2413-7510.2019.172785
8. Пилипенко О. В., Брижак Я. В., Білявська Л. Г., Білявський Ю. В. Напрями та досягнення у насінництві сої. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели : матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції. ПДАУ, 2022. С. 124–127.
9. Ревтьо О. Я., Золін О. О. Особливості вирощування сої за умов зміни клімату (оглядова). Таврійський науковий вісник. 2023. № 133. С. 105–112. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.133.15
10. Білявська Л. Г., Рибальченко А. М. Мінливість господарсько-цінних ознак сої в умовах Лівобережного Лісостепу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2019. № 1. С. 65–72. https://doi.org/10.31210/visnyk2019.01.08
11. ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості: чинний від 2004-01-01. К.: Держспоживстандарт України, 2002. 173 с.