Varietal features of agricultural longevity of soybean seeds
Abstract
Purpose. The aim of the study was to analyse the agricultural durability of soybean seeds of different maturity groups during storage. Seeds prepared to condition indicators were stored in polypropylene bags. The conditions were modelled on storage in unheated warehouses in an uncontrolled climate. Methods. 12 soybean varieties developed by Ukrainian breeding institutions were studied: Avanturin, Adamos, Almaz, Alexandrite, Anthracite, Aquamarine, Arnika, Golubka, Zlatoslava, Muza, Siverka, and Samorodok. The seeds of the 2022 harvest (Certified seeds) were stored in polypropylene bags in uncontrolled climate warehouses, simulating the conditions of seed farms. Seed quality (germination energy, laboratory germination) was assessed annually and its moisture content was checked according to current methods. Results. During the three-year storage period, the moisture content of soybean seeds remained within acceptable limits and did not exceed 14%. The highest moisture content values were observed in the first year, when this indicator ranged from 9.8% to 13.6%. Experimental data show that during the first two years of storage in uncontrolled climatic conditions, the germination rate of most of the soybean varieties under study met the requirements of the standard and even exceeded 80%. The Adamos, Avanturin, Aquamarine, Arnika, Almaz and Zlatoslava varieties showed the lowest germination rate decline in the second year of storage. Although the germination energy of seeds is not regulated by the requirements of DSTU, it remains an important criterion for growing crops. It was found that in the second year of storage, half of the varieties, such as Adamos, Avanturin, Diamond, Aquamarine, Arnika and Golubka, had a slight decrease in germination energy. In the third year, a more noticeable deterioration of this indicator was observed in all varieties. At the same time, varieties Almaz, Aquamarine, Arnika and Muza demonstrated the preservation of germination energy at a satisfactory economic level. Conclusions. It was found that soybean seeds with high protein and oil content lose germination faster when stored in an uncontrolled climate. It was found that the use of seeds that have been stored for more than two years is undesirable due to reduced germination and germination energy, which leads to uneven germination and can reduce yields.
References
2. Насінництво й насіннєзнавство польових культур / За ред. М.М. Гаврилюка. Київ. 2007. 216 с.
3. Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості / під. ред. Н. Г. Науменко: технічні умови ДСТУ 2240−93; затв. і введ. в дію 09.09.93. К.: Держстандарт України, 1993. 74 с.
4. Соя: модель сорту, новостворені неопушені лінії, насінництво, фітосанітарний стан посівів: колективна монографія / За ред. Л. Г. Білявської. Полтава: ПДАУ, 2023. 187 с.
5. Цицюра Т. В., Темченко І. В., Барвінченко С. В. Оцінка пластичності та стабільності показників якості насіння сортів сої різного еколого-географічного походження. Корми і кормовиробництво. 2021. № 92. С. 104–115. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202192-10
6. Мазур О. В., Мазур О. В., Лозінський М. В. Селекція та насінництво польових культур : навчальний посібник. Вінниця: ВЦ ВНАУ, 2020. 348 с.
7. Вплив гідротермічних чинників довкілля на врожайність та біохімічний склад насіння сої / Рябуха С. С., Чернишенко П. В., Святченко С. І., Садовой О. О., Тесля Т. О. Селекція і насінництво. 2019. № 115. С 93–102. https://doi.org/10.30835/2413-7510.2019.172785
8. Пилипенко О. В., Брижак Я. В., Білявська Л. Г., Білявський Ю. В. Напрями та досягнення у насінництві сої. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели : матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції. ПДАУ, 2022. С. 124–127.
9. Ревтьо О. Я., Золін О. О. Особливості вирощування сої за умов зміни клімату (оглядова). Таврійський науковий вісник. 2023. № 133. С. 105–112. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.133.15
10. Білявська Л. Г., Рибальченко А. М. Мінливість господарсько-цінних ознак сої в умовах Лівобережного Лісостепу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2019. № 1. С. 65–72. https://doi.org/10.31210/visnyk2019.01.08
11. ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості: чинний від 2004-01-01. К.: Держспоживстандарт України, 2002. 173 с.