Посівні якості насіння пшениці озимої залежно від впливу попередників і строків сівби

  • В.В. Кириленко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-8096-4488
  • О.В. Гуменюк Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-1147-088X
  • А.А. Сіроштан Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0003-3246-2907
  • Ю.М. Судденко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0001-6586-1977
  • Л.А. Мурашко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-0438-7682
  • Н.С. Дубовик Білоцерківський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0002-1473-9565
  • В.Я. Сабадин Білоцерківський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0002-8397-8973
Ключові слова: рік, сорт, дата сівби, активність накльовування, енергія проростання, схожість

Анотація

Мета. Враховуючи сучасні наукові та практичні підходи в умовах зміни клімату і війни, а також потенціалурожайності новітніх сортів пшениці, важливою проблемою залишається пошук адаптивних методів впровадження, які сприятимуть збільшенню та стабілізаціїпродуктивності цієї культури протягом років вирощування. Саме на це були спрямовані наші дослідження,актуальність і пріоритетність. Матеріали. Дослідженняпроводилися в Миронівському інституті пшениціімені В. М. Ремесла НААН України (МІП) протягом2018/19–2020/21 рр. Об’єктом досліджень стали п’ятьінноваційних сортів озимої пшениці миронівської селекції, а також два стандартних сорти: МІП Фортуна, МІПЛада, МІП Ювілейна, Аврора Миронівська, МІП Лакомка,Подолянка (стандарт) та Крейсер (стандарт для сортутвердої озимої пшениці). Досліди були проведені післядвох попередників: сої та соняшнику. Сівбу проводили 25 вересня та 5 жовтня (з відхиленням у 1–3 дні).Результати. Отримані результати свідчать про те, що наактивність накльовування насіння сортів озимої пшениці, вирощених у центральному Лісостепу, впливалияк попередники, так і строки сівби. Умови ЦентральногоЛісостепу України виявили сприятливими для формування насіння з високими посівними якостями пшениціозимої. Визначено вплив попередників і строків сівбина посівні якості насіння пшениці озимої. Однак, цейвплив на енергію проростання та лабораторну схожістьбув менш виражений, порівняно з активністю накльовування насіння. Висновки. В Центральному Лісостепу за попередника соя сорт МІП Ювілейна краще висівати 5 жовтня, а Аврора Миронівська – незалежно відстроку сівби. За таких умов посівні якості насіння зазначених сортів були найвищі. Сорти МІП Фортуна та МІПЛада найкраще зарекомендували себе за І строку. Задва роки спостережень середня енергія проростаннянасіння сортів озимої пшениці становила 84,0–98,0 %для І строку сівби та 87,5–97,5 % для ІІ строку сівбипісля сої.

Посилання

1. Паламарчук В. Д., Доронін В. А., Колісник О. М., Алєксєєв О. О. Основи насіннєзнавства. Вінниця. 2022. 392 с.
2. Балабух В. О., Однолєток Л. П., Кривошеїн О. О. Вплив зміни клімату на продуктивність озимої пшениці в Україні у періоди вегетаційного циклу. Гідрологія, гідрохімія і гідро екологія. 2017. № 3. С. 72–85.
3. Бойко П., Мартинюк І., Цимбал Я. Становлення сівозмінних принципів у системах землеробства. Вісник аграрної науки. 2021. № 99 (3). С. 5–13.
4. Бузинний М. В. Продуктивність пшениці озимої залежно від попередників. Збірник наукових праць Національного наукового центру Інститут землеробства НААН. 2015. № 2. С. 106–116.
5. Ткачук В., Тимощук Т. Вплив строків сівби на продуктивність пшениці озимої. Вісник аграрної науки. 2020. № 98. (3). С. 38–44.
6. Siroshtan A., Kavunets V., Derhachov O., Pykalo S., Ilchenko L. Yield and sowing qualities of winter bread wheat seeds depending on the preceding crops and sowing dates in the Forest-Steppe of Ukraine. American Journal of Agriculture and Forestry. 2021. № 9 (2). Р. 76-82. DOI: https://doi.org/10.11648/j.ajaf.20210902.15
7. Демидов О. А., Дергачов О. Л., Сіроштан А. А., Кавунець В. П., Заїма О. А., Шевченко Т. В., Бордюг А. М. Вплив попередників та строків сівби на врожайність і посівні якості насіння пшениці м’якої озимої. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2024. Вип. 75 (1). С. 46–55. DOI: https://doi.org/10.32636/01308521.2024-(75)-1-4
8. Авраменко С. В. Урожайність пшениці озимої залежно від комплексу агротехнічних прийомів вирощування. Вісник аграрної науки. 2012. № 5 (711). С. 23–25.
9. Гордина О. Ю. Особливості розвитку рослин пшениці озимої в осінньо-зимовий період вегетації залежно від передпосівної обробки насіння. Новітні агротехнології. 2021. № 9. https://doi.org/10.47414/na.9.2021.257353
10. Мединець В. Д. Погляд на витривалість зимових культур та їх сортів до зимових стресів. Scientific Progress & Innovations. 2006. № 1. С. 5–10.
11. Ткачук В. П., Тимощук Т. М. Вплив строків сівби на продуктивність пшениці озимої. Вісник аграрної науки. 2020. № 3 (804). С. 38–44. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202003-05
12. Свидинюк І. М. Наукові основи формування високопродуктивних посівів зернових колосових культур в інтенсивних технологіях. Посібник українського хлібороба. 2010. С. 166–179.
13. Байба І. М., Рудюк Д. В., Марчук Д. О., Стоцька С. В. Вплив сортових особливостей на зимостійкість пшениці озимої. Ефективність агротехнологій в зоні Полісся України: матеріали ІІІ Всеукраїнської конференції. 2023. С. 124.
14. Технологія виробництва сертифікованого насіння пшениці озимої. Метод. Рекомендації. За ред. В. В. Моргуна. К., 2013. 112 с.
Опубліковано
2025-04-25
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО