Sowing qualities of seeds under the influence of predecessors and sowing dates in the central part of the Forest-Steppe of Ukraine
Abstract
Objective. Given the current scientific and practical approaches in the context of climate change and war, as well as the yield potential of the latest wheat varieties, an important problem is the search for adaptive methods of implementation that will help increase and stabilize the productivity of this crop during the years of cultivation. This is what our research was aimed at, its relevance and priority. Materials and methods. The research was conducted at the V. M. Remeslo Myronivka institute of wheat national academy of agrarian sciences of Ukraine (MIW) during 2018/19–2020/21. The object of research was five innovative varieties of winter wheat of Myronivka selection, as well as two standard varieties: MIP Fortuna, MIP Lada, MIP Yuvileina, Aurora Myronivska, MIP Lakomka, Podolianka (standard) and Creiser (standard for durum winter wheat). The experiments were conducted after two predecessors: soybean and sunflower. Sowing was carried out on September 25 and October 5 (with a deviation of 1–3 days). Results. The results obtained indicate that the activity of seed pecking of winter wheat varieties grown in the Central Forest-Steppe was influenced by both predecessors and sowing dates. The conditions of the Central Forest-Steppe of Ukraine were found to be favorable for the formation of seeds with high sowing qualities of winter wheat. The influence of predecessors and sowing dates on the sowing qualities of winter wheat seeds was determined. However, this effect on germination energy and laboratory germination was less pronounced compared to the activity of seed setting. Conclusions. In the Central Forest-Steppe, the soybean variety MIP Yuvileina is best sown on October 5, and Aurora Myronivska – regardless of the sowing date. Under such conditions, the sowing qualities of the seeds of these varieties were the highest. The varieties MIP Fortuna and MIP Lada proved to be the best in the first term. Over two years of observations, the average germination energy of winter wheat seeds was 84.0–98.0 % for the first sowing term and 87.5–97.5 % for the second sowing term after soybeans.
References
2. Балабух В. О., Однолєток Л. П., Кривошеїн О. О. Вплив зміни клімату на продуктивність озимої пшениці в Україні у періоди вегетаційного циклу. Гідрологія, гідрохімія і гідро екологія. 2017. № 3. С. 72–85.
3. Бойко П., Мартинюк І., Цимбал Я. Становлення сівозмінних принципів у системах землеробства. Вісник аграрної науки. 2021. № 99 (3). С. 5–13.
4. Бузинний М. В. Продуктивність пшениці озимої залежно від попередників. Збірник наукових праць Національного наукового центру Інститут землеробства НААН. 2015. № 2. С. 106–116.
5. Ткачук В., Тимощук Т. Вплив строків сівби на продуктивність пшениці озимої. Вісник аграрної науки. 2020. № 98. (3). С. 38–44.
6. Siroshtan A., Kavunets V., Derhachov O., Pykalo S., Ilchenko L. Yield and sowing qualities of winter bread wheat seeds depending on the preceding crops and sowing dates in the Forest-Steppe of Ukraine. American Journal of Agriculture and Forestry. 2021. № 9 (2). Р. 76-82. DOI: https://doi.org/10.11648/j.ajaf.20210902.15
7. Демидов О. А., Дергачов О. Л., Сіроштан А. А., Кавунець В. П., Заїма О. А., Шевченко Т. В., Бордюг А. М. Вплив попередників та строків сівби на врожайність і посівні якості насіння пшениці м’якої озимої. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2024. Вип. 75 (1). С. 46–55. DOI: https://doi.org/10.32636/01308521.2024-(75)-1-4
8. Авраменко С. В. Урожайність пшениці озимої залежно від комплексу агротехнічних прийомів вирощування. Вісник аграрної науки. 2012. № 5 (711). С. 23–25.
9. Гордина О. Ю. Особливості розвитку рослин пшениці озимої в осінньо-зимовий період вегетації залежно від передпосівної обробки насіння. Новітні агротехнології. 2021. № 9. https://doi.org/10.47414/na.9.2021.257353
10. Мединець В. Д. Погляд на витривалість зимових культур та їх сортів до зимових стресів. Scientific Progress & Innovations. 2006. № 1. С. 5–10.
11. Ткачук В. П., Тимощук Т. М. Вплив строків сівби на продуктивність пшениці озимої. Вісник аграрної науки. 2020. № 3 (804). С. 38–44. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202003-05
12. Свидинюк І. М. Наукові основи формування високопродуктивних посівів зернових колосових культур в інтенсивних технологіях. Посібник українського хлібороба. 2010. С. 166–179.
13. Байба І. М., Рудюк Д. В., Марчук Д. О., Стоцька С. В. Вплив сортових особливостей на зимостійкість пшениці озимої. Ефективність агротехнологій в зоні Полісся України: матеріали ІІІ Всеукраїнської конференції. 2023. С. 124.
14. Технологія виробництва сертифікованого насіння пшениці озимої. Метод. Рекомендації. За ред. В. В. Моргуна. К., 2013. 112 с.