Формування урожайності сої залежно від сортового складу та умов вирощування

Ключові слова: соя, сорти, продуктивність, походження, мінливість, врожайність, особливості генотипу

Анотація

Сучасні сорти сої культурної (Glycine max. (L.) Merr.) повинні мати високий потенціал урожайності, відповідний рівень цінних господарських ознак та високу пристосованість до різних умов вирощування. Їх оцінювання та конкурентоспроможність дозволяє контролювати цінні господарські ознаки, особливо в умовах зміни клімату. Метою наших досліджень було вивчити особливості формування насіннєвої продуктивності сої залежно від сортового складу та умов вирощування культури. Методи – польовий, лабораторний, математична статистика. Дослідження проводили (2022–2024 рр.) у селекційної сівозміні (ФГ «Грига», с. Василівка, Полтавський район, Полтавська область). Ґрунт – чорнозем опідзолений. Попередник – пшениця озима. Об’єкт дослідження – українські сорти сої скоростиглої групи стиглості полтавської селекції (Антрацит, Адамос, Александрит, Авантюрин, Аквамарин). Погодні умови характеризувались такими показниками: оптимально-вологий 2022 рік (ГТК – на рівні 1,0), дуже сприятливий 2023 рік (ГТК – 1,2), дуже посушливий 2024 рік (ГТК – лише 0,8). Проведено оцінювання сортового складу сої за їх продуктивності. В середньому за роки, мінливість показника врожайності варіювала у межах – 2,54–3,06 т/га. Найбільша врожайність сортів сої формувалася в умовах 2022–2023 років. Найменша – в умовах дуже посушливого 2024 року. Урожайними, у 2022 році були сорти Адамос (2,93 т/га) та Ментор (2,73 т/га). В умовах 2023 вегетаційного року варіювання врожайності насіння сої було від 2,70 до 3,43 т/га, з найбільшим показником врожаю, також у сортів Адамос та Ментор (на рівні 3,43 т/га). В умовах посухи 2024 року, мінливість врожайності насіння сортів сої було у межах від 2,05 до 2,83 т/га. Найбільшу урожайність сорти сої забезпечили в умовах 2023 року з середнім значенням 2,99 т/га. Найменшу урожайність насіння відмічено в умовах 2024 року, у середньому, по досліду – 2,50 т/га. Встановлено, що з-поміж сортів найбільш урожайним був сорт сої української селекції – Адамос (у середньому за роки на рівні 3,06 т/га т/га), та сорт іноземного походження – Ментор (2,97 т/га). Перспективи подальших досліджень полягатимуть у встановленні впливу елементів технології вирощування на врожайність та якість насіння сої виокремлених сортів.

Посилання

1. Мазур В. А., Ткачук О. П., Панцирева Г. В., Купчук І. М. Соя в інтенсивному землеробстві. Вінниця : «Нілан-ЛТД», 2022. 220 с. http://repository.vsau.org/getfile.php/32347.pdf
2. Соя: монографія / В. Ф. Петриченко, В. В. Лихочвор, С. В. Іванюк та ін. Вінниця : Діло, 2016. 392 с.
3. Adaptive technology of soybean cultivation in the Eastern Forest-Steppe of Ukraine: monograph / E. M. Ogurtsov, V. G. Mikheev, U. V. Belinsky, I. V. Klimenko. Kharkiv: KhNAU, Machulin, 2016, 272 p.
4. Коробка А. А. Динаміка виробництва сої в Україні та світі. Збалансоване природокористування. 2021. № 4. С. 125–134. DOI: https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2021.253098
5. Адаменко Т. Зміна клімату та рослинництво. Агроном. 2019. № 2. С. 14–21.
6. Наслідки зміни клімату. Україна. Національна метеорологічна служба Великої Британії. Посольство Великої Британії в Україні. URL: http://ukinukraine.fco.gov.uk/uk/news/?view=News&id=563954982 (дата звернення: 6.04.2025).
7. Вожегова Р. А., Боровик В. О., Марченко Т. Ю., Рубцов Д. К. Вплив густоти рослин і доз добрив на фотосинтетичну діяльність і урожайність сої середньостиглого сорту Святогор в умовах зрошення. Вісник аграрної науки. 2020. Вип. 4. С. 62–68. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202004-09
8. Цехмейструк М. Г., Шеляків В. О., Шевніков М. Я., Литвиненко О. С. Вплив строків сівби на урожайність сортів сої. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2018. № 1. С. 35–41. DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2018.01.05
9. Білявська Л. Г., Білявський Ю. В., Шаповал О. С., Панченко С. С. Сучасний стан та перспективи насінництва сої в Лісостепу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2020. № 4. С. 45–52. doi: 10.31210/visnyk2020.04.05
10. Міленко О. Г., Антонець М. О., Копань Д. В., Добровольський С. О., Лукіна А. Р. Урожайність скоростиглих сортів сої залежно від норми висіву насіння. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2021. № 4. С. 103–111. doi: 10.31210/visnyk2021.04.13
11. Дудка А. А., Романько Ю. О. Сортові особливості формування продуктивності сої залежно від системи удобрення в умовах північно-східного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. Сер. «Сільськогосподарські науки». Херсон, 2022. № 128. С. 77–83. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.128.11
12. Кириченко В. В., Рябуха С. С., Кобизєва Л. Н., Посилаєва О. О., Чернишенко П. В. Соя (Glycine max (L.) Merr.) : монографія. Харків : Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, 2016. 400 с.
13. Щербина О. З., Ткачик С. О., Тимошенко О. О., Шостак Н. О. Оцінка сортів сої культурної (Glycine max (L.) Merrill) за стабільну прояву господарсько-цінних ознак. Plant Varieties Studying and protection, 2020. Т. 16. № 1. С. 90–96. https://doi.org/10.21498/2518-1017.16.1.2020.201331
14. Agashe Nehatai Wamanrao, Vinod Kumar and Dronkumar Meshram. Correlation and Path Coefficient Analysis of Grain Yield and its Growth Components in Soybean (Glycine max. L.). Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci. 2020. Vol. 9(3). P. 2445–2451. doi: https://doi.org/10.20546/ijcmas.2020.903.28
15. Зінченко О. С., Ведмедєва К. В., Якубенко О. В. Пластичність, стабільність та мінливість сортів сої за господарсько-цінними ознаками у екологічному сортовипробуванні. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. 2018. № 25. С. 50–60. https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/1193696.pdf
16. Іванів М. О., Возняк В. В. Біометричні показники та урожайність сортів сої різних груп стиглості залежно від елементів технології. Таврійський науковий вісник. 2023. № 130. С. 68–76. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.130.11
17. Білявська Л. Г., Присяжнюк О. І. Модель ранньостиглого сорту сої. Новітні агротехнології (електронний наук. журнал). Київ: ІБКіЦБ НААН, 2018. № 6. C. 1–15. DOI: https://doi.org/10.21498/na.6.2018.165365
18. Biliavska L. H., Diyanova А. А. Model of very earlyripening soybean varieties under climate change
for the Steppe and Forest-steppe zones of Ukraine. International scientific journal Grail of science № 4 May, 2021 with the proceedings of the: І Сorrespondence international scientific and practical conference: Globalization of scientific knowledge: Іnternational cooperation and integration of sciences. Held onMay 7th, 2021 by. P. 160–165. DOI 10.36074/grail-ofscience.07.05.2021.029.
19. Belyavskaya Ludmila, Belyavskiy Yurii, Kulyk Maksym, Taranenko Anna, Didovich Svetlana (2022). Soybean growing under inoculation by Bradyrhizobium japonicum strains in the Foreststeppe and Steppe zones of Ukraine. Zemdirbyste-Agriculture, Vol. 109, No. 3 : 203–210. DOI 10.13080/z-a.2022.109.026
20. Лі Жуйцзе, Дудка А.А. Сортові особливості формування продуктивності сої за застосування регуляторів росту з антистресовою дією в умовах лівобережного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. 2024. № 138. С. 88–95. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.11
21. Білявська Л. Г., Білявський Ю. В., Діянова А. О., Мирний М. В. Сорти сої для Степу та Лісостепу України. Вісник ПДАА. 2021. 1. С. 135–140. DOI: https:// doi.org/10.31210/visnyk2021.01.16
22. Костюкєвич Т. К., Толмачова А. В., Колосовська В. В., & Барсукова О. А. Агроекологічна оцінка продуктивності сої в Західному Лісостепу України в умовах зміни клімату. Науково-практичний журнал. Екологічні науки. 2021. 2 (35). С. 99–103. DOI https://doi.org/10.32846/2306-9716/2021.eco.2-35.17 18.
23. Мазур О. В. Адаптивна цінність сортів сої за різних умов вирощування. Сільське господарство та лісівництво. 2022. № 4 (27). С. 74–92. DOI: https://doi. org/10.37128/2707-5826-2022-4-7
24. Ревтьо О. Я.; Золін О. О. Особливості вирощування сої за умов зміни клімату. Таврійський науковий вісник. 2023. Вип. 113. С. 105–112. DOI https://doi.org/10.32 782/2226-0099.2023.133.15
25. Ткачук О. П., Дідур І. М., Панцирева Г. В. Екологічна оцінка середньостиглих і середньо-пізньостиглих сортів сої. Сільське господарство та лісівництво. 2022. № 1. С. 5–15. doi: 10.37128/2707-5826-2022-1-1
26. Мельник А. В., Романько Ю. О., Романько А. Ю., Дудка А. А. Вплив погодно-кліматичних параметрів на врожайність зерна сучасних сортів сої в умовах північно-східного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. 2019. № 109, Ч. 1. С. 76–83. doi: 10. 32851/2226-0099.2019.109-1.12
27. Івасик М. В. Формування продуктивності нових сортів сої в умовах Лісостепу. Таврійський науковий вісник. 2023. № 133. С. 19–24. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.133.3
28. Стоцька С. В., Коткова Т. М., Клименко Т. В., Панчишин В. З. Формування продуктивності нових сортів сої в умовах Лісостепу. Таврійський науковий вісник. 2023. № 129. С 132–138. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.129.17
29. Широкий уніфікований класифікатор роду Glycine max. (L.) Merr. Complete unified classifier Glycine max (L.) Merr./ Л. Н. Кобизєва, В. К. Рябчун, О. М. Безугла, Л. Г. Білявська та ін. Широкий уніфікований класифікатор роду Glycine max. (L.) Merr. Харків, „Магда LTD”. 2004. 37 с.
30. Методика проведення експертизи та державного випробування сортів рослин зернових, круп’яних та зернобобових культур / за. ред. В. В. Волкодава. Київ. 2003. Вип.2. С. 218–239.
31. Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до розширення в Україні. Загальна частина / за ред. С. О. Ткачик. 4-те вид., випр. я доп. Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. 120 с.
32. Статистичний аналіз агрономічних досліджень даних в пакеті Statistica 6.0: методичні вказівки / уклад.: Е. Р. Ермантраут, О. І. Присяжнюк, І. Л. Шевченко. Полтава: Поліграф Консалтинг, 2007. 55 с.
Опубліковано
2025-04-25
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО