Formation of soybean yield depending on varietal composition and growing conditions
Abstract
Modern varieties of cultivated soybean (Glycine max. (L.) Merr.) should have high yield potential, appropriate level of valuable economic traits and good adaptability to different growing conditions. Their evaluation and competitiveness allow to control valuable economic traits, especially their features in the context of climate change. The purpose of our research was to study the peculiarities of soybean seed productivity formation depending on the varietal composition and growing conditions. Methods: field, laboratory, and mathematical statistics. The research was conducted (2022–2024) in a selection crop rotation (FG “Gryga”, Vasylivka village, Poltava district, Poltava region). Soil – podzolized chernozem. Predecessor – winter wheat. The object of study – Ukrainian soybean varieties of early maturity group of Poltava selection (Anthracite, Adamos, Alexandrit, Avanturin, Aquamarine). The weather conditions were characterized by the following indicators: optimally wet year 2022 (GTC – at the level of 1.0), very favorable year 2023 (GTC – 1.2), very dry year 2024 (GTC – only 0.8). The varietal composition of soybeans was evaluated in terms of their productivity. On average over the years, the variability of the yield indicator varied between 2.54–3.06 t/ha. The highest yield of soybean varieties was formed in 2022–2023. The lowest was in the very dry year of 2024. In 2022, the most productive varieties were Adamos (2.93 t/ha) and Mentor (2.73 t/ha). In the 2023 growing season, the variation of soybean grain yields ranged from 2.70 to 3.43 t/ha, with the highest yields also in Adamos and Mentor varieties (at 3.43 t/ha). Under the conditions of drought in 2024, the variability of soybean seed yields ranged from 2.05 to 2.83 t/ha. The highest yield of soybean varieties was provided in 2023 with an average value of 2.99 t/ha. The lowest grain yield was recorded in 2024, with an average of 2.50 t/ha. It was found that among the varieties, the most productive was the soybean variety of Ukrainian selection – Adamos (on average over the years at the level of 3.06 t/ha t/ha), and the variety of foreign origin – Mentor (2.97 t/ha). Prospects for further research will be to determine the influence of elements of cultivation technology on the yield and quality of soybean grain of the selected varieties.
References
2. Соя: монографія / В. Ф. Петриченко, В. В. Лихочвор, С. В. Іванюк та ін. Вінниця : Діло, 2016. 392 с.
3. Adaptive technology of soybean cultivation in the Eastern Forest-Steppe of Ukraine: monograph / E. M. Ogurtsov, V. G. Mikheev, U. V. Belinsky, I. V. Klimenko. Kharkiv: KhNAU, Machulin, 2016, 272 p.
4. Коробка А. А. Динаміка виробництва сої в Україні та світі. Збалансоване природокористування. 2021. № 4. С. 125–134. DOI: https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2021.253098
5. Адаменко Т. Зміна клімату та рослинництво. Агроном. 2019. № 2. С. 14–21.
6. Наслідки зміни клімату. Україна. Національна метеорологічна служба Великої Британії. Посольство Великої Британії в Україні. URL: http://ukinukraine.fco.gov.uk/uk/news/?view=News&id=563954982 (дата звернення: 6.04.2025).
7. Вожегова Р. А., Боровик В. О., Марченко Т. Ю., Рубцов Д. К. Вплив густоти рослин і доз добрив на фотосинтетичну діяльність і урожайність сої середньостиглого сорту Святогор в умовах зрошення. Вісник аграрної науки. 2020. Вип. 4. С. 62–68. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202004-09
8. Цехмейструк М. Г., Шеляків В. О., Шевніков М. Я., Литвиненко О. С. Вплив строків сівби на урожайність сортів сої. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2018. № 1. С. 35–41. DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2018.01.05
9. Білявська Л. Г., Білявський Ю. В., Шаповал О. С., Панченко С. С. Сучасний стан та перспективи насінництва сої в Лісостепу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2020. № 4. С. 45–52. doi: 10.31210/visnyk2020.04.05
10. Міленко О. Г., Антонець М. О., Копань Д. В., Добровольський С. О., Лукіна А. Р. Урожайність скоростиглих сортів сої залежно від норми висіву насіння. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2021. № 4. С. 103–111. doi: 10.31210/visnyk2021.04.13
11. Дудка А. А., Романько Ю. О. Сортові особливості формування продуктивності сої залежно від системи удобрення в умовах північно-східного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. Сер. «Сільськогосподарські науки». Херсон, 2022. № 128. С. 77–83. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.128.11
12. Кириченко В. В., Рябуха С. С., Кобизєва Л. Н., Посилаєва О. О., Чернишенко П. В. Соя (Glycine max (L.) Merr.) : монографія. Харків : Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, 2016. 400 с.
13. Щербина О. З., Ткачик С. О., Тимошенко О. О., Шостак Н. О. Оцінка сортів сої культурної (Glycine max (L.) Merrill) за стабільну прояву господарсько-цінних ознак. Plant Varieties Studying and protection, 2020. Т. 16. № 1. С. 90–96. https://doi.org/10.21498/2518-1017.16.1.2020.201331
14. Agashe Nehatai Wamanrao, Vinod Kumar and Dronkumar Meshram. Correlation and Path Coefficient Analysis of Grain Yield and its Growth Components in Soybean (Glycine max. L.). Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci. 2020. Vol. 9(3). P. 2445–2451. doi: https://doi.org/10.20546/ijcmas.2020.903.28
15. Зінченко О. С., Ведмедєва К. В., Якубенко О. В. Пластичність, стабільність та мінливість сортів сої за господарсько-цінними ознаками у екологічному сортовипробуванні. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. 2018. № 25. С. 50–60. https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/1193696.pdf
16. Іванів М. О., Возняк В. В. Біометричні показники та урожайність сортів сої різних груп стиглості залежно від елементів технології. Таврійський науковий вісник. 2023. № 130. С. 68–76. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.130.11
17. Білявська Л. Г., Присяжнюк О. І. Модель ранньостиглого сорту сої. Новітні агротехнології (електронний наук. журнал). Київ: ІБКіЦБ НААН, 2018. № 6. C. 1–15. DOI: https://doi.org/10.21498/na.6.2018.165365
18. Biliavska L. H., Diyanova А. А. Model of very earlyripening soybean varieties under climate change
for the Steppe and Forest-steppe zones of Ukraine. International scientific journal Grail of science № 4 May, 2021 with the proceedings of the: І Сorrespondence international scientific and practical conference: Globalization of scientific knowledge: Іnternational cooperation and integration of sciences. Held onMay 7th, 2021 by. P. 160–165. DOI 10.36074/grail-ofscience.07.05.2021.029.
19. Belyavskaya Ludmila, Belyavskiy Yurii, Kulyk Maksym, Taranenko Anna, Didovich Svetlana (2022). Soybean growing under inoculation by Bradyrhizobium japonicum strains in the Foreststeppe and Steppe zones of Ukraine. Zemdirbyste-Agriculture, Vol. 109, No. 3 : 203–210. DOI 10.13080/z-a.2022.109.026
20. Лі Жуйцзе, Дудка А.А. Сортові особливості формування продуктивності сої за застосування регуляторів росту з антистресовою дією в умовах лівобережного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. 2024. № 138. С. 88–95. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.11
21. Білявська Л. Г., Білявський Ю. В., Діянова А. О., Мирний М. В. Сорти сої для Степу та Лісостепу України. Вісник ПДАА. 2021. 1. С. 135–140. DOI: https:// doi.org/10.31210/visnyk2021.01.16
22. Костюкєвич Т. К., Толмачова А. В., Колосовська В. В., & Барсукова О. А. Агроекологічна оцінка продуктивності сої в Західному Лісостепу України в умовах зміни клімату. Науково-практичний журнал. Екологічні науки. 2021. 2 (35). С. 99–103. DOI https://doi.org/10.32846/2306-9716/2021.eco.2-35.17 18.
23. Мазур О. В. Адаптивна цінність сортів сої за різних умов вирощування. Сільське господарство та лісівництво. 2022. № 4 (27). С. 74–92. DOI: https://doi. org/10.37128/2707-5826-2022-4-7
24. Ревтьо О. Я.; Золін О. О. Особливості вирощування сої за умов зміни клімату. Таврійський науковий вісник. 2023. Вип. 113. С. 105–112. DOI https://doi.org/10.32 782/2226-0099.2023.133.15
25. Ткачук О. П., Дідур І. М., Панцирева Г. В. Екологічна оцінка середньостиглих і середньо-пізньостиглих сортів сої. Сільське господарство та лісівництво. 2022. № 1. С. 5–15. doi: 10.37128/2707-5826-2022-1-1
26. Мельник А. В., Романько Ю. О., Романько А. Ю., Дудка А. А. Вплив погодно-кліматичних параметрів на врожайність зерна сучасних сортів сої в умовах північно-східного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. 2019. № 109, Ч. 1. С. 76–83. doi: 10. 32851/2226-0099.2019.109-1.12
27. Івасик М. В. Формування продуктивності нових сортів сої в умовах Лісостепу. Таврійський науковий вісник. 2023. № 133. С. 19–24. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.133.3
28. Стоцька С. В., Коткова Т. М., Клименко Т. В., Панчишин В. З. Формування продуктивності нових сортів сої в умовах Лісостепу. Таврійський науковий вісник. 2023. № 129. С 132–138. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.129.17
29. Широкий уніфікований класифікатор роду Glycine max. (L.) Merr. Complete unified classifier Glycine max (L.) Merr./ Л. Н. Кобизєва, В. К. Рябчун, О. М. Безугла, Л. Г. Білявська та ін. Широкий уніфікований класифікатор роду Glycine max. (L.) Merr. Харків, „Магда LTD”. 2004. 37 с.
30. Методика проведення експертизи та державного випробування сортів рослин зернових, круп’яних та зернобобових культур / за. ред. В. В. Волкодава. Київ. 2003. Вип.2. С. 218–239.
31. Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до розширення в Україні. Загальна частина / за ред. С. О. Ткачик. 4-те вид., випр. я доп. Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. 120 с.
32. Статистичний аналіз агрономічних досліджень даних в пакеті Statistica 6.0: методичні вказівки / уклад.: Е. Р. Ермантраут, О. І. Присяжнюк, І. Л. Шевченко. Полтава: Поліграф Консалтинг, 2007. 55 с.