Роль сорту взональній технології вирощування квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris l.)
Анотація
У статті визначено принципи підбору сортів квасолізвичайної для конкретного регіону вирощування, щов подальшому покращує кількісні та якісні показникиурожаю. Крім того, оцінено чинники, що мають впливна вибір сортів квасолі звичайної. Вказано на якіаспекти слід звернути увагу при виборі сорту квасоліу різних регіонах її культивування. Здійснено оцінку тапорівняння вирощування різних сортів квасолі зарубіжної та вітчизняної селекції та її вирощування в світіта Україні.Квасоля на сьогодні в світовому розрізі вважається однією із найбільш цінних продовольчих культурз усіх представників зернобобових. Її значення та місцеу народному господарстві визначається високими смаковими та харчовими якісними показниками. Продукціяіз квасолі, дозволяє забезпечити потребу людини в рослинних білках та урізноманітнити раціон харчуваннялюдини, саме тому квасоля користується великимпопитом серед населення світу. Особливо важливоюквасоля є для країн, населення яких потерпає від дефіциту білка.В Україні квасоля має широкий діапазон використання. Повноцінний та здоровий раціон харчуваннялюдини включає не лише боби квасолі, але й зеленістручки, які являються також дуже цінним продуктомхарчування та містить практично всі необхідні для здорового та повноцінного харчування речовини. Харчовацінність насіння квасолі окреслює вмістом білка,показник якого становить від 20 до 26%, крім того дойого складу входять 41–56% вуглеводів, крохмалю,0,4–3,5% жиру, 2,2–6,6% солей калію, фосфору, кальцію та заліза клітковини. Білок квасолі за складом амінокислот близький до тваринного рівня молока абом’яса та засвоюються організмом людини на 75–85%.До насіння квасолі входить майже увесь склад незамінних амінокислот.Завдяки здатності збагачувати ґрунт біологічним азотом (до 120 кг/га), та позитивний фітосанітарний впливрослин квасолі на ґрунт дає можливість їй бути чудовим попередником для багатьох сільськогосподарськихкультур в сівозміні. Квасоля здавна була традиційною культурою в Україні, але вона не знайшла широкого розповсюдження. Недостатня кількість високоврожайнихсортів, придатних до механізованого збирання, недосконалість технології вирощування, недостатнє використання можливостей біологічної азотфіксації стримуютьвирощування квасолі у виробничих умовах.Вимагає окремої уваги також і той факт, що значначастка поряд із вітчизняними і зарубіжних ориґінаторівсортів, пропонують нам свій сортовий спектр. Вартопам’ятати, що однією перешкодою на шляху отримання максимально можливих показників продуктивності квасолі є неправильний вибір сорту. Проведенийаналіз літературних даних вказує на те, що вибір сортує чи не головним чинником, що впливає на формування врожаю.У даний час є широкий вибір сортового матеріалу,який максимально адаптований під умови будь якогорегіону, тож врахувавши усі важливі складові, що впливають на реалізацію продуктивного потенціалу цієї культури, можна обирати сорт.
Посилання
2. Овчарук О. В. Агроекологічна характеристика сортів квасолі звичайної та їх продуктивність в умовах західного Лісостепу. Зб. наук. пр. Уманського національного університету садівництва. 2014. № 84. С. 107–112.
3. Каштан В. І., Ващенко О. М., Рильський Є. К. Вплив елементів технології вирощування на урожайність квасолі звичайної в умовах Полісся України. Агросфера – частина біосфери : матеріали наук.-практ. інтернетконф. Поліського національного університету, м. Житомир, 16 жовт. 2020. С. 26–28.
4. Петрова О. О. Економічний потенціал виробництва квасолі в Україні. Агросвіт. 2021. № 21. С. 74–81. DOI: 10.32702/2306’6792.2019.21.74
5. Оліфірович С. Й., Оліфірович В. О. Урожайність вітчизняних сортів квасолі звичайної (зернової) в умовах південної частини Лісостепу Західного. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2020. Вип. 68 (І). С. 162–175. doi: 10.32636/01308521.2020-(68)-1-12
6. Чинчик О. С., Оліфірович С. Й., Оліфірович В. О. Тривалість вегетації та продуктивність сортів квасолі звичайної в умовах південної частини Лісостепу західного. Збірник наукових праць «Агробіологія». 2021. № 1. С. 166–172.
7. Рожко І. І., Кулик М. І., Гончаров М. О. Біологічні особливості та основні аспекти технології вирощування квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris L.) на насіння. Scientific Progress & Innovations. 2024. № 27 (4). С. 43–52. doi: 10.31210/spi2024.27.04.08
8. Ушкаренко В. О., Лавренко С. О., Максимов Д. О. Математичне моделювання врожаю зерна квасолі and grain productivity. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo. Vinnytsia, 2016. №. 4. P. 118–124.
9. Ушкаренко В. О., Лавренко С. О., Максимов Д. О. Урожайність зерна квасолі звичайної залежно від обробітку ґрунту, мінеральних добрив та ширини міжряддя при зрошенні. Меліорація і водне господарство. 2017. Вип. 106. С. 71–76.
10. Іванюк С. В., Лехман А.А., Овчарук О. В. Мінливість показників якості зерна сортів квасолі звичайної в умовах Лісостепу правобережного України. Корми і кормовиробництво. 2015. Вип. 80. С. 17–24.
11. Чередниченко Л. І., Литвинюк Г. В. Ботанічна характеристика та біологічні особливості квасолі овочевої. Збірник наукових праць ВНАУ. 2017. № 5. С. 108–117.
12. Могильна О. М., Підлубенко І. М., Біленька О. М., Кирюхіна Н. О., Штепа Л. Ю. Методичні основи прискорення селекційного процесу сортів квасолі звичайної: методичні рекомендації. Київ: Аграрна наука, 2021. 48 с.
13. Значення сорту, та якості сортового насіння в сільськогосподарському виробництві. URL : https://vuzlit.com/696322/ znachennya_sortu_yakosti_sortovogo_nasinnya_silskogospodarskomu_virobnit stvi (дата звернення: 18.02.2023).
14. Галан М. С., Калагурка О. Б., Гук Р. М. Склад колекції квасолі в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2015. Вип. 58 (ІІ). С. 41–47.
15. Tapia H. Mejoramiento varietal del frijol en Nicaragua. Instituto Superior de Ciencias Agropecuarias, Managua. 1987. 20 p.
16. Debouck D. G., Toro O., Paredes O. M., Johnson W. C., & Gepts P. Genetic diversity and ecological distribution of Phaseolus vulgaris (Fabaceae) in northwestern South America. Economic Botany. 1993. Vol. 47. Р. 408–423.
17. Безугла О.М. формування ознакових та спеціальних колекцій квасолі на Україні. Селекція і насінництво. 2005. Вип. 9. С. 309–317.
18. Крутило Д. В., Надкернична О. В., Іванюк С. В., Куц О. В. Ефективність біопрепаратів на основі нового штаму rhizobium phaseoli фб1за вирощування квасолі. Вісник аграрної науки. Агроекологія, радіологія, меліорація. 2016. С. 58–62.
19. Запорукою щедрого урожаю є правильний вибір сортів та гібридів зернових культур. URL : https://dpss-te.gov.ua/golovni-novini/zaporukoiu-shchedrogourozhaiu-e-pravilnii-vibir-sortiv-ta-gibridiv-zernovihkultur (дата звернення: 18.11. 2023).
20. Мазур О. В., Колісник О. М., Телекало Н. В. Генотипні відмінності сортозразків квасолі звичайної за технологічністю. Сільське господарство та лісівництво. Вінниця, 2017. № 7. Т. 2. С. 33–39.
21. Системи сучасних інтенсивних технологій у рослинництві. URL : https://pidru4niki.com/78607/agropromislovist/pidgotovka_nasinnya_sivbi_sivba (дата звернення: 08.11. 2024).
22. Мазур В. А., Шкатула Ю. М., Гайдай Л. С., Забарна Т. А. Особливості формування продуктивності та функціонування бобово-ризобіального симбіозу квасолі звичайної в умовах Правобережного Лісостепу України : монографія. ВНАУ. Вінниця. 2023. 243 с.
23. Кириченко В. В., Кобизєва Л. Н., Петренкові В. П. та ін. Ідентифікація ознак зернобобових культур (квасоля, нут, сочевиця): навч. посіб. Харків: Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, 2009. 117 с.
24. Методичні основи прискорення селекційного процесу сортів квасолі звичайної: методичні рекомендації. О. М. Могильна, І. М. Підлубенко, О. М. Біленька, Н. О. Кирюхіна, Л. Ю. Штепа. Київ: Аграрна наука, 2021. 48 с.
25. Овчарук О. В. Сортові особливості квасолі звичайної в умовах Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. 2018. № 88. С. 152–158.
26. Овчарук О. В. Агроекологічна характеристика сортів квасолі звичайної та їх продуктивність в умовах Західного Лісостепу. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2014. Вип. 85. С. 92–97.
27. Мазур О. В., Пороховник І. І. Селекція квасолі звичайної на ранньостиглість і зернову продуктивність. Сільське господарство та лісівництво. 2016. № 4. С. 118–124.
28. Кращі сорти зернової квасолі. URL : https://vzyatinfo.biz.ua/krashhi -sorti-zernovoi-kvasoli/ (дата звернення: 12.12.2024).
29. Ovcharuk О. The influence of technological factors on growth and development and yield of the varieties of kidney beans. Agricultural Engineering: scientific quarter journal. 2014.Vol. 4, № 152. Р. 195–203.
30. Alemu E. A. Malnutrition and its implications on food security. In Zero Hunger, 1st ed.; Leal Filho W., Azul A. M., Brandli, L., Özuyar P. G.; Wall T. Eds.; Springer International Publishing: Cham, Switzerland. 2019. Р. 1–10.