СУЧАСНІ СОРТИ НУТУ CICER ARIETINUM L. ДЛЯ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

  • Н.О. КОЛОЯНІДІ Миколаївський національний аграрний університет https://orcid.org/0009-0008-1494-9715
  • Ю. А. ЗЕЛІНСЬКИЙ Миколаївська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0009-0004-1033-7878
Ключові слова: нут, сорт, коефіцієнт водоспоживання, урожайність, класична технологія, посухостійкість.

Анотація

Мета. Аналіз сортового складу нуту, зареєстрованого в Державному реєстрі сортів рослин України за останні п’ять років, та оцінка їх врожайності за класичною технологією вирощування в умовах Півдня України. Особливу увагу приділено характеристиці посухостійкості сортів, їх продуктивності та перспективності щодо вирощування у регіонах із нестійким зволоженням. Методи. Польові, лабораторні, статистичні. Польові дослідження виконувалися відповідно до сучасних вимог і стандартів дослідної справи в агрономії та землеробстві. Результати. Нові сорти нуту, зареєстровані в Україні за останні 5 років: Бланко, Єва, Кіра, Лара, Маестро, Октавіус, демонструють високу посухостійкість і придатні для вирощування в регіонах із нестійким зволоженням, особливо в Південному Степу України. Найвищу стійкість до посухи показали сорти Октавіус та Маестро, що забезпечують врожайність 2,7–3,0 т/га, навіть за дефіциту вологи. У середньому, на формування 1 т зерна нуту в умовах Південного Степу необхідно від 1340 до 1520 м³ води, що підтверджує його високу посухостійкість у порівнянні з іншими зернобобовими культурами. Сорти Октавіус, Кіра та Маестро мають найнижчий коефіцієнт водоспоживання (1340–1425 м³/т), що свідчить про ефективність їх вирощування за посушливих умов. Найвищий індекс посухостійкості 0,86 та найкращу ефективність використання води встановлено у сорту Октавіус, що вказує на його високий рівень адаптації до посушливих умов. Сорти Маестро та Кіра також продемонстрували високу стійкість з індексом посухостійкості 0,85. Сорт Лара мав найменшу посухостійкість – 0,79, що свідчить про його відносну чутливість до посухи. Висновки. Сучасні сорти нуту Бланко, Єва, Кіра, Лара, Маестро, Октавіус перспективні для вирощування в регіонах з дефіцитом вологи, у тому числі в Південному Степу України. Дані сорті можуть формувати врожай за обмеженого використання пестицидів та мінеральних добрив; потребують селективних щодо утворення симбіозу азофіксаторів. Тому, широке впровадження даних сортів є основою забезпечення екологічної безпеки регіону і має значення для збалансування сівозмін.

Посилання

1. Singh K. B. Chickpea (Cicer arietinum L.). Field Crops Research. 1997. 53(1-3). 161–170. URL: https://doi. org/10.1016/s0378-4290(97)00029-4
2. Comprehensive review of chickpea (Cicer arietinum): Nutritional significance, health benefits, technofunctionalities, and food applications / N. Kumar et al. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2025. Vol. 24, no. 2. URL: https://doi. org/10.1111/1541-4337.70152
3. Sesame / E. S. Oplinger et al. Alternative Field Crops Manual. 1990. URL: https://hort.purdue.edu/newcrop/ afcm/sesame.html
4. Chemical and Protein Characterization of Two Varieties of Chickpea (Cicer Arietinum): Costa 2004 and El Patrón / S. Pascual-Bustamante et al. Plants. 2024. Vol. 13, no. 15. P. 2125. URL: https://doi.org/10.3390/ plants13152125
5. Ways of ecologization of chickpea cultivation technology in the conditions of the Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine / Y. O. Romanko et al. Taurian Scientific Herald. 2024. Vol. 2, no. 135. P. 61–72. URL: https://doi. org/10.32782/2226-0099.2024.135.2.8
6. Нут – перспективне джерело харчового білка / В. І. Січкар та ін. Journal of Native and Alien Plant Studies. 2023. № 19. С. 172–193. URL: https:// doi.org/10.37555/2707-3114.19.2023.295154
7. Колояніді Н. О. Вплив гербіцидів та способів сівби на продуктивність нуту в умовах Південного Степу України : дис. … канд. сільськогосподарських наук: 06.01.09. Миколаїв : МНАУ, 2021. 188 с.
8. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Український інститут експертизи сортів рослин. URL: https://sops.gov.ua/ua/ derzavnij-reestr
9. Каталог сортів та гібридів Селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення / уклад. М. А. Литвиненко та ін. Одеса : СГІ – НЦНС, 2024. 135 с.
10. Насіннєва продуктивність нуту в умовах південного Степу України / Р. Вожегова, А. Влащук, М. Прищепо, А. Дробіт. AgroONE. 2019. URL: https:// www.agroone.info/publication/nasinnieva-produktivnistnutu- v-umovah-pivdennogo-stepu-ukraini/
11. Основи наукових досліджень в агрономії : підруч. / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, В. П. Опришко, П. В. Костогриз ; за ред. В. О. Єщенка. Київ : Дія, 2005. 288 с.
12. Дисперсійний і кореляційний аналіз результатів польових дослідів : монографія / В. О. Ушкаренко, В. Л. Нікішенко, С. П. Голобородько, С. В. Коковіхін. Херсон: Айлант, 2009. 372 с.
13. Parlikokoshko M. S., Burykina S. I. Water consumption of chickpeas by feeding systems in arid conditions of the Southern Steppe. Taurian Scientific Herald. 2022. No. 127. P. 110–116. URL: https://doi. org/10.32851/2226-0099.2022.127.14
14. Парлікокошко М. Вплив погодних умов на водоспоживання нуту. Grail of Science. 2022. № 20. С. 76–79. URL: https://doi.org/10.36074/grail-ofscience. 30.09.2022.012
15. Колоіяніді Н. О. Водоспоживання і запаси продуктивної вологи у посівах нуту. Зрошуване землеробство. 2019. Вип. 72. С. 25–28. URL: https://doi. org/10.32848/0135-2369.2019.72.6
16. Колояніді Н. О. Продуктивність і якість нуту за умов дефіциту вологи. Фізіологія рослин і генетика. 2024. Т. 56, № 6. С. 515-528. URL: https://doi.org/10.15407/ frg2024.06.515
17. Сортові особливості формування якості зерна нуту в умовах Лівобережного Лісостепу України / А. В. Мельник та ін. Аграрні інновації. 2024. № 23. С. 123–128. URL: https://doi.org/10.32848/agrar. innov.2024.23.18
18. Нут і сорго – новомодні культури чи надія агронома під час посухи. Superagronom.com. URL: https://superagronom.com/articles/152-nut-i-sorgo- -novomodni-kulturi-chi-nadiya-agronoma-pid-chasposuhi
19. Чернік І. В., Тригуба О. В. Нут звичайний (Cicer arietinum L.) – перспективна бобова культура Західного Лісостепу України. Scientific Issue Ternopil Volodymyr Hnatiuk National Pedagogical University. Series: Biology. 2023. Т. 83, № 3-4. С. 117–126. URL: https://doi.org/10.25128/2078-2357.23.3-4.13
20. Парлікокошко М., Бурикіна С. Ефективність технологій вирощування нуту в залежності від мінеральних та органо-мінеральних добрив в умовах Південного Степу України. Молодий вчений. 2021. № 5 (93). С. 20–26. URL: https://doi. org/10.32839/2304-5809/2021-5-93-4
21. Січкар В., Бушулян О. Технологія вирощування нуту в Україні. Пропозиція. 2008. URL: https:// propozitsiya.com/ua/tehnologiya-viroshchuvannyanutu- v-ukrayini
22. Пущак В. І. Продуктивність сортів нуту залежно від норм висіву в умовах західного Лісостепу України. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2018. Вип. 28. С. 104-111.
Опубліковано
2025-02-28
Розділ
СТОРІНКА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО