MODERN VARIETIES OF CHICKPEA CICER ARIETINUM L. FOR SOUTHERN UKRAINE
Abstract
Purpose. Analysis of varietal composition of chickpeas registered in the State Register of Plant Varieties of Ukraine over the last five years, and evaluation of their yield by classical growing technology in the south of Ukraine. Particular attention is paid to the characteristics of drought resistance of varieties, their productivity and prospects for cultivation in regions with unstable moisture. Methods. Field, laboratory, statistical. Field research was performed in accordance with modern requirements and standards of research business in agronomy and agriculture. Results. New varieties of chickpeas registered in Ukraine over the last 5 years: Blanco, Eve, Kira, Lara, Maestro, Octavius, show high drought resistance and are suitable for growing in regions with unstable moisture, especially in the southern steppe of Ukraine. The highest resistance to drought showed octavius and maestro varieties, which provide a yield of 2.7-3.0 t/ha, even for a lack of moisture. On average, the formation of 1 ton of chickpeas in the southern steppe conditions requires from 1340 to 1520 m³ of water, which confirms its high drought resistance compared to other legumes. Octavius, Kira and Maestro varieties have the lowest water consumption ratio (1340–1425 m³/t), which indicates the efficiency of their cultivation under arid conditions. The highest drought resistance index is 0.86 and the best efficiency of water use is installed in the Octavius variety, which indicates its high level of adaptation to arid conditions. Maestro and Kira varieties also demonstrated high resistance to the drought resistance of 0.85. The Lara variety had the lowest drought resistance – 0.79, which indicates its relative sensitivity to drought. Conclusions. Modern varieties of chickpeas Blanco, Eve, Kira, Lara, Maestro, Octavius are promising for growing in regions with a lack of moisture, including in the southern steppe of Ukraine. These varieties can form a crop with limited use of pesticides and mineral fertilizers; Need selective for the formation of symbiosis of nitrogen. Therefore, the widespread introduction of these varieties is the basis for ensuring the environmental safety of the region and is important for balancing crop rotations.
References
2. Comprehensive review of chickpea (Cicer arietinum): Nutritional significance, health benefits, technofunctionalities, and food applications / N. Kumar et al. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2025. Vol. 24, no. 2. URL: https://doi. org/10.1111/1541-4337.70152
3. Sesame / E. S. Oplinger et al. Alternative Field Crops Manual. 1990. URL: https://hort.purdue.edu/newcrop/ afcm/sesame.html
4. Chemical and Protein Characterization of Two Varieties of Chickpea (Cicer Arietinum): Costa 2004 and El Patrón / S. Pascual-Bustamante et al. Plants. 2024. Vol. 13, no. 15. P. 2125. URL: https://doi.org/10.3390/ plants13152125
5. Ways of ecologization of chickpea cultivation technology in the conditions of the Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine / Y. O. Romanko et al. Taurian Scientific Herald. 2024. Vol. 2, no. 135. P. 61–72. URL: https://doi. org/10.32782/2226-0099.2024.135.2.8
6. Нут – перспективне джерело харчового білка / В. І. Січкар та ін. Journal of Native and Alien Plant Studies. 2023. № 19. С. 172–193. URL: https:// doi.org/10.37555/2707-3114.19.2023.295154
7. Колояніді Н. О. Вплив гербіцидів та способів сівби на продуктивність нуту в умовах Південного Степу України : дис. … канд. сільськогосподарських наук: 06.01.09. Миколаїв : МНАУ, 2021. 188 с.
8. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Український інститут експертизи сортів рослин. URL: https://sops.gov.ua/ua/ derzavnij-reestr
9. Каталог сортів та гібридів Селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення / уклад. М. А. Литвиненко та ін. Одеса : СГІ – НЦНС, 2024. 135 с.
10. Насіннєва продуктивність нуту в умовах південного Степу України / Р. Вожегова, А. Влащук, М. Прищепо, А. Дробіт. AgroONE. 2019. URL: https:// www.agroone.info/publication/nasinnieva-produktivnistnutu- v-umovah-pivdennogo-stepu-ukraini/
11. Основи наукових досліджень в агрономії : підруч. / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, В. П. Опришко, П. В. Костогриз ; за ред. В. О. Єщенка. Київ : Дія, 2005. 288 с.
12. Дисперсійний і кореляційний аналіз результатів польових дослідів : монографія / В. О. Ушкаренко, В. Л. Нікішенко, С. П. Голобородько, С. В. Коковіхін. Херсон: Айлант, 2009. 372 с.
13. Parlikokoshko M. S., Burykina S. I. Water consumption of chickpeas by feeding systems in arid conditions of the Southern Steppe. Taurian Scientific Herald. 2022. No. 127. P. 110–116. URL: https://doi. org/10.32851/2226-0099.2022.127.14
14. Парлікокошко М. Вплив погодних умов на водоспоживання нуту. Grail of Science. 2022. № 20. С. 76–79. URL: https://doi.org/10.36074/grail-ofscience. 30.09.2022.012
15. Колоіяніді Н. О. Водоспоживання і запаси продуктивної вологи у посівах нуту. Зрошуване землеробство. 2019. Вип. 72. С. 25–28. URL: https://doi. org/10.32848/0135-2369.2019.72.6
16. Колояніді Н. О. Продуктивність і якість нуту за умов дефіциту вологи. Фізіологія рослин і генетика. 2024. Т. 56, № 6. С. 515-528. URL: https://doi.org/10.15407/ frg2024.06.515
17. Сортові особливості формування якості зерна нуту в умовах Лівобережного Лісостепу України / А. В. Мельник та ін. Аграрні інновації. 2024. № 23. С. 123–128. URL: https://doi.org/10.32848/agrar. innov.2024.23.18
18. Нут і сорго – новомодні культури чи надія агронома під час посухи. Superagronom.com. URL: https://superagronom.com/articles/152-nut-i-sorgo- -novomodni-kulturi-chi-nadiya-agronoma-pid-chasposuhi
19. Чернік І. В., Тригуба О. В. Нут звичайний (Cicer arietinum L.) – перспективна бобова культура Західного Лісостепу України. Scientific Issue Ternopil Volodymyr Hnatiuk National Pedagogical University. Series: Biology. 2023. Т. 83, № 3-4. С. 117–126. URL: https://doi.org/10.25128/2078-2357.23.3-4.13
20. Парлікокошко М., Бурикіна С. Ефективність технологій вирощування нуту в залежності від мінеральних та органо-мінеральних добрив в умовах Південного Степу України. Молодий вчений. 2021. № 5 (93). С. 20–26. URL: https://doi. org/10.32839/2304-5809/2021-5-93-4
21. Січкар В., Бушулян О. Технологія вирощування нуту в Україні. Пропозиція. 2008. URL: https:// propozitsiya.com/ua/tehnologiya-viroshchuvannyanutu- v-ukrayini
22. Пущак В. І. Продуктивність сортів нуту залежно від норм висіву в умовах західного Лісостепу України. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2018. Вип. 28. С. 104-111.