Вплив проморожування насіння гібридів кукурудзи на його якість

  • М.Я. Кирпа Інститут зернових культур Національної академії аграрних наук України
  • О.Ф. Стасів Інститут сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України
  • Н.А. Боденко Інститут зернових культур Національної академії аграрних наук України
  • Ю.О. Лавриненко Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
Ключові слова: низькі температури, качани кукуру- дзи, сушіння, схожість, урожайність

Анотація

Мета. Встановлення впливу різних умов проморо-жування на якість насіння гібридів кукурудзи залежновід їхньої збиральної вологості і способів сушіння.Методи. Лабораторні з визначення показників якостінасіння; польові з виявлення схожості, особливостейросту і розвитку рослин та врожайності гібридів куку-рудзи; статистичні із встановлення достовірності отри-маних результатів. Проморожування качанів проводилив морозильній камері за різної температури, експозиціїі вологості зерна, сушіння виконували в лабораторнихелектросушарках із контролюванням нагріву насінини.Результати. Отримано дані, які характеризують впливтемператур −3–5 і −8–10 ºС з експозицією 6, 12 і 24 годинина якість насіння гібридів кукурудзи з вологістю 36–38,28–30 і 18–20%, показано особливості сушіння промо-рожених качанів. Вплив проморожування був неодно-значний: за вологості 36–38% схожість суттєво знижува-лась за всіма варіантами досліду; за вологості 28–30%зниження було дещо меншим (на 2–5% за температури−3–5 ºС з експозицією 6 годин); за вологості 18–20%проморожування за температури −3–5 ºС і експозиції6 і 12 годин не знижувало лабораторну схожість насіння.Проморожування за температури −8–10 ºС призводилодо суттєвого зниження схожості в дослідах. Виявленоособливості та температурний режим сушіння промо-рожених вологих качанів. Порівняно вплив приморозківна качани кукурудзи в польових умовах, а також зібра-них і розміщених на майданчиках. Висновки. Якістьнасіння гібридів кукурудзи в умовах проморожуванняформується внаслідок взаємодії низької температури, їїекспозиції та вологості зерна. Якість не знижується затемператури −3–5 ºС, експозиції 6 і 12 годи та вологості18–20%, а також сушіння вологих проморожених качанів, із нагрівом насінини в межах 30–40 ºС. У разі віро-гідності приморозку рекомендується завчасне збиранняі вкриття вологих качанів на період дії низьких і критич-них температур повітря.

Посилання

1. Кирпа М.Я. Оптимізація процесів оброблення і зберігання насіння кукурудзи та методи поліпшення його якості : дис. … докт. с.-г. наук: 06.021.14. Харків, 2007.
2. Задонцев А.И., Макаров Б.Д. Влияние пониженных температур на посевные качества семян кукурузы в зависимости от степени зрелости и влажности. Основные итоги научно-исследовательских работ по кукурузе : сборник научных работ. Днепропетровск, 1971. С. 65–77.
3. Макаров Б.Д. Методика индивидуального отбора зерновок кукурузы по морозоустойчивости. Бюллетень Всесоюзного научно-исследовательского института кукурузы. 1976. Вып. 4 (44). С. 29–32.
4. Циков В.С. Кукуруза : технология, гибриды, семена. Днепропетровск : Зоря, 2003. 296 с.
5. Кіндрук М.О., Соколов В.М., Вишневський В.В. Насінництво з основами насіннєзнавства / за ред. М.О. Кіндрука. Київ : Аграрна наука, 2012. 264 с.
6. Макрушин М.М., Макрушина Є.М. Насінництво (методологія, теорія, практика). 2-е вид., доп. і переробл. Сімферополь : ВД «Аріал», 2012. 536 с.
7. Кирпа М.Я., Станкевич Г.М., Стюрко М.О. Кукурудза : збирання, сушіння, якість : монографія. Одеса : КПОМД, 2015. 150 с.
8. Скороходов М.Ю. Особливості довговічності при зберіганні насіння малопоширених форм пшениці : автореф. дис. … канд. с.-г. наук: 06.01.05. Харків, 2020.
9. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначання якості : ДСТУ 4138-2002 (чинний від 1 січня 2004 р.). Київ : Держспоживстандарт України, 2003. 173 с.
10. Кирпа М.Я. Методологія визначення якості насіння зернових культур. Бюлетень Інституту сільського господарств Степової зони Національної академії аграрних наук України. 2016. № 10. С. 20–25.
11. Методика проведення польових дослідів з кукурудзою / Є.М. Лебідь та ін. Дніпропетровськ, 2008. 27 с.
12. Леснікова І.Ю., Харченко Є.М. Основи роботи і вирішення задач сільського господарства в середовищі електронних таблиць Excel : навчальний посібник. Дніпропетровськ : Пороги, 2012. 147 с.
Опубліковано
2021-03-22
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО