Effect of freezing of maize hybrid seeds on their quality
Abstract
Purpose. Establishing the influence of different freezing conditions on the seed quality of maize hybrids depending on their harvesting moisture and drying methods. Methods. Laboratory methods to determine seed quality indicators; field methods to identify germination, growth and development of plants and yields of maize hybrids; statistical methods to establish the reliability of the results. Freezing of cobs was carried out in a freezer at different temperatures, exposures and humidity of the grain, drying was carried out in laboratory electric dryers with control of seed heating. Results. The data characterizing the influence of temperatures −3–5 and −8–10 ⁰C with exposure of 6, 12 and 24 hours on the quality of seeds of maize hybrids with humidity of 36–38, 28–30 and 18–20% are obtained, the peculiarities of drying of frozen cobs are shown. The effect of freezing was ambiguous: at a humidity of 36–38% germination was significantly reduced for all variants of the experiment; at a humidity of 28–30%, the decrease was slightly smaller (by 2–5% at a temperature of −3–5 ⁰C with an exposure of 6 hours); at a humidity of 18–20% freezing at a temperature of −3–5 ⁰C and exposure for 6 and 12 hours did not reduce the laboratory germination of seeds. Freezing at a temperature of −8–10 ºC led to a significant reduction in germination in the experiments. Features and temperature regime of drying of frozen wet cobs are revealed. The effect of frosts on corn cobs in the field, as well as collected and placed on the sites, was compared. Conclusions. Seed quality of maize hybrids under freezing conditions is formed due to the interaction of low temperature, its exposure and grain moisture. The quality does not decrease at a temperature of −3–5 ⁰C, exposure of 6 and 12 hours and humidity of 18–20%, as well as drying of wet frozen cobs, with heating of seeds within 30–40 ⁰C. In case of probability of frost, early collection and covering of wet cobs for the period of low and critical air temperatures is recommended.
References
2. Задонцев А.И., Макаров Б.Д. Влияние пониженных температур на посевные качества семян кукурузы в зависимости от степени зрелости и влажности. Основные итоги научно-исследовательских работ по кукурузе : сборник научных работ. Днепропетровск, 1971. С. 65–77.
3. Макаров Б.Д. Методика индивидуального отбора зерновок кукурузы по морозоустойчивости. Бюллетень Всесоюзного научно-исследовательского института кукурузы. 1976. Вып. 4 (44). С. 29–32.
4. Циков В.С. Кукуруза : технология, гибриды, семена. Днепропетровск : Зоря, 2003. 296 с.
5. Кіндрук М.О., Соколов В.М., Вишневський В.В. Насінництво з основами насіннєзнавства / за ред. М.О. Кіндрука. Київ : Аграрна наука, 2012. 264 с.
6. Макрушин М.М., Макрушина Є.М. Насінництво (методологія, теорія, практика). 2-е вид., доп. і переробл. Сімферополь : ВД «Аріал», 2012. 536 с.
7. Кирпа М.Я., Станкевич Г.М., Стюрко М.О. Кукурудза : збирання, сушіння, якість : монографія. Одеса : КПОМД, 2015. 150 с.
8. Скороходов М.Ю. Особливості довговічності при зберіганні насіння малопоширених форм пшениці : автореф. дис. … канд. с.-г. наук: 06.01.05. Харків, 2020.
9. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначання якості : ДСТУ 4138-2002 (чинний від 1 січня 2004 р.). Київ : Держспоживстандарт України, 2003. 173 с.
10. Кирпа М.Я. Методологія визначення якості насіння зернових культур. Бюлетень Інституту сільського господарств Степової зони Національної академії аграрних наук України. 2016. № 10. С. 20–25.
11. Методика проведення польових дослідів з кукурудзою / Є.М. Лебідь та ін. Дніпропетровськ, 2008. 27 с.
12. Леснікова І.Ю., Харченко Є.М. Основи роботи і вирішення задач сільського господарства в середовищі електронних таблиць Excel : навчальний посібник. Дніпропетровськ : Пороги, 2012. 147 с.