ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПЛОДІВ ВИШНІ (CERASUS VULGARIS MILL.), ПРИДАТНИХ ДО МЕХАНІЗОВАНОГО ЗБИРАННЯ, В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОЇ ЧАСТИНИ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Анотація
Мета. Дослідити фізико-хімічні характеристики плодів вишні семи перспективних сортів та елітної форми, в умовах правобережної частини Західного Лісостепу України для встановлення їх придатності до механізованого збирання врожаю та видів переробки. Методи. Дослідження проводилися протягом 2022-2023 рр. Об’єктами досліджень були плоди вишні (Сerasus vulgaris Мill.) 7 перспективних сортів, зокрема, Лутовка, (контроль) Ігрушка та Ночка, Тургенєвка, Балатон, Дебрецені Ботермо, Ерді Ботермо та елітної форми Д 36-25, щеплених на антипці. Фізичні показники визначали методом зважування, вимірювання, за допомогою пенетрометра; хімічні – титрування, спектрофотометрії, за допомогою рефрактометра. Результати. За показниками зусилля відриву плоду від плодоніжки та зусилля на роздавлювання плоду виділено перспективні для механізованого збирання врожаю елітну форму Д 36-25 та сорти Балатон, Ерді Ботермо, Дебрецені Ботермо та Ігрушка. За споживчими якостями, зокрема вмістом СРР, загальних цукрів, ТК та СРР/ТК, плоди сорту Тургенєвка та елітної форми Д 36-26 можна віднести до десертної групи, решту – технічного спрямування. Найбільшим вмістом вітаміну С відзначалися плоди сортів Балатон, Ночка, Д 36-25, суми фенольних сполук – Ерді Ботермо, Лутовка, Д 36-25. Висновки. Дослідження засвідчили придатність до механізованого збирання плодів елітної форми Д 36-25, а також сортів Балатон, Ерді Ботермо, Дебрецені Ботермо та Ігрушка. Плоди елітної форму Д 36-25, за комплексом споживчих якостей, зокрема вмістом СРР, загальних цукрів, ТК та співвідношенням СРР/ТК, після механізованого збору можуть споживатися як свіжими, так і використовуватися для переробки. Високий вміст поліфенолів у плодах всіх сортів вишні робить їх сировиною, що відмінно підходять для створення функціональних продуктів з використанням технологій швидкого заморожування, інфрачервоного та сублімаційного сушіння.
Посилання
2. Кіщак О.А. Вишня. К.: Дім, сад, город, 2018. 64 с.
3. Третяк К.Д., Завгородня В.Т., Туровцев М.І. Вишня і черешня. К.: Урожай, 1990. 176 с.
4. Grzyb Z., Rozpara E. Wiśnie. Warszawa: Hortpress Sp.zo.o, 2009. 174 р.
5. Mika A. Wišnie w intensywnej uprawie. Warszawa: Hotpress Sp. zo.o., 2004. 117 р.
6. Кіщак О.А., Зарубенко В.І., Пелехатий В.М., Пелехата Н.П. Оцінка перспективних сортів вишні (Cerasus vulgaris Mill.) на придатність до механізованого збирання плодів. Садівництво. 2019. Вип. 71. С. 20-23.
7. Гриник І.В., Кіщак О.А., Кіщак Ю.П., Гриник Р.І. Добір сортів вишні, придатних до механізованого збирання плодів в умовах Лісостепу України. Плодовий сад – новітнє в теорії та практиці. Матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції, 18 червня 2021 p. Мелітополь, 2021. С. 23-26.
8. Blando F., Oomah B. Dave. Sweet and Sour Cherries: Origin, Distribution, Nutritional Composition and Health Benefits. Trends in Food Science & Technology. 2019.
9. Bonerz D., Wurth K., Dietrich H., Will F., Bilek E.S., Uygun Ö., Bircan C. Analytical characterization and the impact of ageing on anthocyanin composition and degradation in juices from five sour cherry cultivars. Eur. Food Res. Technol. 2007. Vol. 224 (3). P. 355-364.
10. Кондратенко П. В., Шевчук Л. М., Левчук Л. М. Методики оцінки якості плодово-ягідної продукції. Київ: ІС УААН, 2008. С. 86.
11. Кіщак Ю. П., Кіщак О. А., Гриник Р. І. Особливості вирощування вишні на клонових підщепах в саду. Інноваційні технології у рослинництві: проблеми та їх вирішення. Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 100-річчю від дня заснування агрономічного факультету, 2–3 червня 2022 р. Поліський національний університет. Житомир, 2022. С. 294-298.
12. Grafe C., Schuster M. Physicochemical characterization of fruit quality traits in a German sour cherry collection. Scientia Horticulturae. 2014. Vol.180. Р. 24-31.
13. Rodrigues L. C., Morales M. R., Fernandes A. J. B., Ortiz J. M. Morphological characterization of sweet and sour cherry cultivars in a germplasm bank at Portugal. Genet. Resour. Crop Evol. 2008. Vol. 55. P. 593–601.
14. Papp N., Szilvássy B., Abrankó L. et al. Main quality attributes and antioxidants in Hungarian sour cherries: identification of genotypes with enhanced functional propertie Int. J. Food Sci. Technol. 2010. Vol. 45. P. 395-402.
15. Wojdyło A., Nowicka P., Laskowski P., Oszmiański J. Evaluation of sour cherry (Prunus cerasus L.) fruits for their polyphenol content, antioxidant properties, and nutritional components. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. Vol. 62. P. 12332-12345.
16. Serradilla Manuel, Fotiric Aksic Milica, Manganaris George, Ercisli Sezai, Gonzalez-Gomez David, Valero Daniel. Fruit chemistry, nutritional benefits and social aspects of cherries. J.Quero- García, A.Iezzoni, J.Puławska, G.Lang (Eds.), Cherries: Botany, Production and Uses. CAB International, Oxon, Wallingford. 2017. P. 420-441.
17. Kirakosyan Ara, Seymour E. Mitchell, Llanes Daniel, Kaufman Peter, Bolling Steven. Chemical profile and antioxidant capacities of tart cherry products. Food Chemistry. 2009. Vol. 115. P. 20-25.
18. Milošević T., Milošević N., Mladenović J. Combining fruit quality and main antioxidant attributes in the sour cherry: The role of new clonal rootstock. Scientia Horticulturae. 2020. P. 265.
19. Kaur Prabhjot, Morden Kitson, Subramanian Jayasankar, Singh Ashutosh. Comparative analysis of physicochemical characteristics, bioactive components, and volatile profile of sour cherry (Prunus cerasus). Canadian Journal of Plant Science. 2023.
20. Desiderio F., Szilagyi S., Békefi Z. et al. Polyphenolic and Fruit Colorimetric Analysis of Hungarian Sour Cherry Genebank Accessions. Agriculture. 2023. Vol. 13(7), P. 1287.