ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОХУ ОЗИМОГО ДЛЯ СТАЛОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА В УМОВАХ МІНЛИВОГО КЛІМАТУ (ОГЛЯДОВА)

  • О.В. АВЕРЧЕВ Херсонський державний аграрно-економічний університет https://orcid.org/0000-0002-8333-2419
  • М.П. НІКІТЕНКО Херсонський державний аграрно-економічний університет https://orcid.org/0000-0001-7453-6682
  • О.І. ЛИТВИНЕНКО Херсонський державний аграрно-економічний університет
Ключові слова: вирощування гороху озимого, стале сільське господарство, ресурсозбереження, зміна клімату, родючість ґрунту, Південний Степ, Україна.

Анотація

В умовах сучасного сільського господарства, що характеризується зміною кліматичних умов та зниженням родючості ґрунтів, існує нагальна потреба у збільшенні посівних площ під зернобобовими культурами. У цьому дослідженні запропоновано стратегії оптимізації поживних умов для вирощування гороху озимого з акцентом на ресурсозбереження та підвищення вмісту азоту в ґрунті. Для визначення ключових стратегій оптимізації технологій вирощування гороху зимуючого було проведено огляд існуючої літератури з питань вирощування озимого гороху, управління поживними речовинами та покращення родючості ґрунту. Крім того, були проведені польові експерименти та спостереження для оцінки ефективності сучасних біологічних добрив, регуляторів росту та контрольованих доз мінеральних добрив у підвищенні врожайності озимого гороху зимуючого та якості ґрунту. Застосування сучасних біологічних добрив, регуляторів росту та контрольованих доз мінеральних добрив рекомендується для підвищення врожайності та збагачення якості ґрунту. Крім того, пропонується вивчити можливість вирощування озимого гороху поряд з традиційно вирощуваним ярим горохом, оскільки озимий горох краще використовує зимові запаси вологи, що призводить до підвищення врожайності та раннього очищення поля для подальшого посіву сільськогосподарських культур. Впроваджуючи інноваційні стратегії, такі як застосування біологічних добрив, регуляторів росту та контрольованих доз мінеральних добрив, фермери можуть підвищити врожайність озимого гороху, покращити якість ґрунту та сприяти сталому розвитку сільськогосподарських практик. Це дозволить не лише стабілізувати врожайність культури, а й підвищити екологічну ефективність землеробства шляхом зменшення використання мінеральних добрив та збереження природного ресурсу ґрунту. Подальші дослідження щодо вирощування озимого гороху, зокрема в Південному Степу України, спрямовані на вирішення нагальних сільськогосподарських проблем у цьому регіоні.

Посилання

1. Жуйков О. Г., Лагутенко К. В. Горох посівний в Україні – стан, проблеми, перспективи. Таврійський науковий вісник. 2017. № 98. С. 65–70.
2. Руденко В. А. Порівняльна продуктивність зимуючих і ярих сортотипів гороху залежно від норми висіву у Південному Степу України : кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 201 – Агрономія, галузь знань 20 – Аграрні науки та продовольство. Одеський державний аграрний університет, 2023.
3. Ковшакова Т. С., Аверчев О. В. Порівняльна продуктивність сортів гороху зимуючого та ярого в умовах півдня України. Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених з нагоди Дня науки. «Сучасна наука: стан та перспективи розвитку», 19 травня 2021 р. Херсон, С. 225. URL: https://dspace.ksaeu.kherson.ua/bitstream/handle/ (дата звернення: 18.10.2024).
4. Ісичко О., Бовсуновський О. Горох – це не тільки найкращий попередник, а ще й… Пропозиція. 2004. № 11. С. 48–49.
5. Аверчев О. В., Ковшакова Т. С. Вплив біологізації елементів агротехніки сортів гороху за різної густоти шляхом обробки посівів біостимуляторами та мікроелементами на його біометричні показники в незрошуваних умовах південного степу України. Scientific monograph. Development trends of the world agriculture in the XXIst century: the view of the modern scientific community. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2022. С. 28–59. URL: https:// doi.org/10.30525/978-9934-26-203-6-2 (дата звернення: 14.10.2024).
6. Ковшакова Т. С., Аверчев О. В., Онищенко С. О. Розробка адаптивних технологій вирощування гороху в умовах півдня України з метою покращення якості харчової сировини. Міжнародна студентська науково-практична конференція «Сучасні підходи до післязбиральних технологій та маркетингу плодоовочевої продукції», 28–29 травня 2019 року, Херсон, С. 112–115. URL: http://feb.tsatu. edu.ua/mizhvuzivska-studentska-naukovo-praktichnakonferentsiya- suchasni-pidhodi-do-pislyazbiralnihtehnologij- ta-marketingu-plodovochevoyi-produktsiyi- 28-29-travnya-2019-roku/ (дата звернення: 21.09.2024).
7. Аверчев О. В., Ковшакова Т. С. Вплив мікроелементів та біостимуляторів на продуктивність сортів гороху. Таврійський науковий вісник. Херсон. 2024. № 136. С. 3–11. URL: https://doi. org/10.32782/2226-0099.2024.136.1.1 (дата звернення: 08.10.2024).
8. Горох відвойовує місце на українських полях: ціни, технологія вирощування та перспективи. URL: https://superagronom.com/articles/739-gorohvidvoyovuye- mistse-na-ukrayinskih-polyah-tsinitehnologiya- viroschuvannya-ta-perspektivi (дата звернення: 11.10.2024).
9. Гамаюнова В. В. Вплив елементів технології вирощування на продуктивність сортів гороху в Південному Степу. Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. 2016. Вип. 24(1). С. 46–57.
10. Аверчев О. В., Ковшакова Т. С. Вплив біостимуляторів та мікроелементів на фенологічні показники сортів гороху в умовах півдня України. Таврійський науковий вісник. Херсон. 2022. № 123. С. 3–8. URL: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.123.1 (дата звернення: 22.09.2024).
11. Січкар В. І., Кривенко А. І., Соломонов Р. В. Ефективний метод зростання виробництва гороху у Степовій зоні України. Таврійський науковий вісник. Херсон. 2021. № 117. С. 149–157.
12. Mondal S. C., Pal S., Mukhopadhyay S. Effect of nitrogen and phosphorus on growth and yield of pea (Pisum sativum L.). International Journal of Current Microbiology and Applied Science. 2017. Vol. 6, No. 8. P. 2230–2237. URL: https://doi.org/10.20546/ ijcmas.2017.608.264 (дата звернення: 25.10.2024).
Опубліковано
2025-01-27
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО