OPTIMISATION OF WINTER PEA CULTIVATION TECHNOLOGIES FOR SUSTAINABLE AGRICULTURE IN A CHANGING CLIMATE (REVIEW)
Abstract
In the context of modern agriculture, characterised by changing climatic conditions and declining soil fertility, there is an urgent need to increase the area under leguminous crops. This study proposes strategies to optimise nutritional conditions for growing winter peas with a focus on resource conservation and increasing soil nitrogen content. To identify key strategies for optimising winter pea cultivation technologies, a review of existing literature on winter pea cultivation, nutrient management and soil fertility improvement was conducted. In addition, field experiments and observations were conducted to assess the effective ness of modern biological fertilisers, growth regulators and controlled doses of mineral fertilisers in improving winter pea yields and soil quality. The use of modern biological fertilisers, growth regulators and controlled doses of mineral fertilisers is recommended to increase yields and improve soil quality. In addition, it is proposed to explore the possibility of growing winter peas alongside conventionally grown spring peas, as winter peas make better use of winter moisture reserves, leading to higher yields and earlier field clearance for subsequent crops. By implementing innovative strategies, such as the use of biological fertilisers, growth regulators and controlled doses of mineral fertilisers, farmers can increase winter pea yields, improve soil quality and promote sustainable agricultural practices. This will not only stabilise crop yields, but also increase the environmental efficiency of farming by reducing the use of mineral fertilisers and preserving the natural soil resource. Further research on the cultivation of winter peas, in particular in the Southern Steppe of Ukraine, is aimed at solving urgent agricultural problems in this region.
References
2. Руденко В. А. Порівняльна продуктивність зимуючих і ярих сортотипів гороху залежно від норми висіву у Південному Степу України : кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 201 – Агрономія, галузь знань 20 – Аграрні науки та продовольство. Одеський державний аграрний університет, 2023.
3. Ковшакова Т. С., Аверчев О. В. Порівняльна продуктивність сортів гороху зимуючого та ярого в умовах півдня України. Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених з нагоди Дня науки. «Сучасна наука: стан та перспективи розвитку», 19 травня 2021 р. Херсон, С. 225. URL: https://dspace.ksaeu.kherson.ua/bitstream/handle/ (дата звернення: 18.10.2024).
4. Ісичко О., Бовсуновський О. Горох – це не тільки найкращий попередник, а ще й… Пропозиція. 2004. № 11. С. 48–49.
5. Аверчев О. В., Ковшакова Т. С. Вплив біологізації елементів агротехніки сортів гороху за різної густоти шляхом обробки посівів біостимуляторами та мікроелементами на його біометричні показники в незрошуваних умовах південного степу України. Scientific monograph. Development trends of the world agriculture in the XXIst century: the view of the modern scientific community. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2022. С. 28–59. URL: https:// doi.org/10.30525/978-9934-26-203-6-2 (дата звернення: 14.10.2024).
6. Ковшакова Т. С., Аверчев О. В., Онищенко С. О. Розробка адаптивних технологій вирощування гороху в умовах півдня України з метою покращення якості харчової сировини. Міжнародна студентська науково-практична конференція «Сучасні підходи до післязбиральних технологій та маркетингу плодоовочевої продукції», 28–29 травня 2019 року, Херсон, С. 112–115. URL: http://feb.tsatu. edu.ua/mizhvuzivska-studentska-naukovo-praktichnakonferentsiya- suchasni-pidhodi-do-pislyazbiralnihtehnologij- ta-marketingu-plodovochevoyi-produktsiyi- 28-29-travnya-2019-roku/ (дата звернення: 21.09.2024).
7. Аверчев О. В., Ковшакова Т. С. Вплив мікроелементів та біостимуляторів на продуктивність сортів гороху. Таврійський науковий вісник. Херсон. 2024. № 136. С. 3–11. URL: https://doi. org/10.32782/2226-0099.2024.136.1.1 (дата звернення: 08.10.2024).
8. Горох відвойовує місце на українських полях: ціни, технологія вирощування та перспективи. URL: https://superagronom.com/articles/739-gorohvidvoyovuye- mistse-na-ukrayinskih-polyah-tsinitehnologiya- viroschuvannya-ta-perspektivi (дата звернення: 11.10.2024).
9. Гамаюнова В. В. Вплив елементів технології вирощування на продуктивність сортів гороху в Південному Степу. Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. 2016. Вип. 24(1). С. 46–57.
10. Аверчев О. В., Ковшакова Т. С. Вплив біостимуляторів та мікроелементів на фенологічні показники сортів гороху в умовах півдня України. Таврійський науковий вісник. Херсон. 2022. № 123. С. 3–8. URL: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.123.1 (дата звернення: 22.09.2024).
11. Січкар В. І., Кривенко А. І., Соломонов Р. В. Ефективний метод зростання виробництва гороху у Степовій зоні України. Таврійський науковий вісник. Херсон. 2021. № 117. С. 149–157.
12. Mondal S. C., Pal S., Mukhopadhyay S. Effect of nitrogen and phosphorus on growth and yield of pea (Pisum sativum L.). International Journal of Current Microbiology and Applied Science. 2017. Vol. 6, No. 8. P. 2230–2237. URL: https://doi.org/10.20546/ ijcmas.2017.608.264 (дата звернення: 25.10.2024).