Реалізація госпо- дарсько-цінних ознак сортів пшениці озимої в умо- вах нестабільного зволоження

Ключові слова: пшениця озима, сорт, якість зерна, врожайність

Анотація

В умовах зміни клімату, підвищення температури та зменшення опадів впровадження нових сортів є життєво важливими для сприяння глобальній продовольчій безпеці. Мета. Метою дослідження було встановити межи мінливості за генотиповою та середовищною компонентами пшениці для умов Степу при реалізації господарсько-цінних ознак продуктивності та якості. Методи: В умовах науково-дослідного поля науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету проводили оцінку 15 сортів пшениці озимої української селекції від різних науково-дослідних установ України та світу. Ділянки випробування досліду були розміщенні регулярним чином зі схемою посіву у трикратній повторності, площа 10 м2 кожної. Оцінювали врожайність, її структуру, вміст білку в зерні, вміст білкових компонентів. Результати. Параметр врожайності залежав як від реалізації потенціалу сорту, так і від року вирощування. Варто виділити за врожайністю сорти як ЗУ Траско, Яліта Вагома, Балагура, але Вагома, Балагура не є зовсім стабільними у прояві високої врожайності. Більш контрастним для ознаки був 2022 рік, 2021 та 2023 різко відрізнялися між собою, але для них властива нижча диференціююча. Сорти ЗУ Траско та Яліта формують врожайність за рахунок гарно розвиненого головного колосу, сорти Вагома та Балагура мають перевагу через вищу продуктивну кущистість. Встановлено дів механізми формування високої врожайності, але обов’язковою компонентою є вища МТЗ. Сорт Балагура формує і високу продуктивність і вищу якість, Вагома та ЗУ Траско високу продуктивність та задовільну якість. За компонентами запасних білків зерна позитивно виділилися по високомолекулярним глютенінам сорти Вагома, Вірність, Ейфорія, ЗУ Траско, Яліта (вищий вміст), по низькомолекулярним сорти Вигода Одеська, Ейфорія (нижчий вміст) та по гліадинам сорти Плеяда та ПС ТАШАНЬ (вищий вміст). Висновки. Досліджувані сорти показали посередню стабільність за врожайністю. Встановлено два механізми можливого формування вищої врожайності за вищою продуктивною кущистістю та кращим головним колосом. В обох випадках обов’язковою складовою була вища МТЗ. За поєднанням високих врожайних та достатніх якісних параметрів можливе вирощування сортів Балагура, Вагома, ЗУ Траско. Як джерело вищої якості зерна можна використовувати сорти Балагура, Белінда (білок та клейковина), Ейфорія (вдала композиція глютенинів).

Посилання

1. Bordes J., Ravel C., Le Gouis J., Lapierre A., Charmet G., Balfourier F. Use of a global wheat core
collection for association analysis of flour and dough quality traits. Journal of Cereal Science. 2011. Vol. 54. Р. 137–134.
2. Cann D., Hunt J., Rattey A., Porker K. Indirect early generation selection for yield in winter wheat. Field Crops Research. 2022.Vol.282. 108505. doi: 10.1016/j.fcr.2022.108505
3. Essam F., Badrya M., Aya M. Modeling and forecasting of wheat production in Egypt. Advances and Applications in Statistics. 2019. Vol.59, № 1. Р. 89–101.
4. Jaradat A. Simulated climate change deferentially impacts phenotypic plasticity and stoichiometric homeostasis in major food crops. Emirates Journal of
Food and Agriculture. 2018. Vol. 30, № 6. Р. 429–442.
5. Groeneveld M., Grunwald D., Piepho H.P, Koch H.J. Crop rotation and sowing date effects on yield of winter wheat. The Journal of Agricultural Science. 2024. Vol. 1. Р. 1–11.
6. Sloat L.L., Davis S.J., Gerber J.S., Moore F.C., Ray D.K., West P.C., Mueller N.D. Climate adaptation by crop migration. Natural Communications. 2020. Vol. 11. 1243.
7. Salinas C., Osei E., Yu M., Guney S., Lovell A., Kan E. Climate change effects on Texas dryland winter wheat yields. Agriculture. 2024. Vol. 14, № 2. 232.
8. Zhao C., Liu B.; Piao S., Wang X., Lobell D.B., Huang Y., Huang M.T., Yao Y.T., Bassu S., Ciais P. Temperature increase reduces global yields of major
crops in four independent estimates. Proceedings of National Academy of Sciences of USA. 2017. Vol. 114. P. 9326–9331.
9. Wakatsuki H., Ju H., Nelson G.C., Farrell A.D., Deryng D., Meza F., Hasegawa T. Research trends and gaps in climate change impacts and adaptation potentials in major crops. Current Opinions in Environment Sustainability. 2023. Vol. 60. 101249.
Опубліковано
2024-08-28
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО