Вплив попередників і строків сівби на посівні якості насіння у північно-східній частині Лісостепу України

Ключові слова: сорт, пшениця, попередник, рік, накльовування насіння, енергія проростання, схожість

Анотація

Метою досліджень було визначити вплив попередників і строків сівби на посівні якості насіння пшениці озимої. Дослідження проведено впродовж 2019/20, 2020/21 рр. у північно-східній частині Лісостепу України. Залежно від попередників соя і соняшник та за двох строків сівби (25 вересня і 5 жовтня) вивчено особливості формування посівних якостей насіння сортів пшениці озимої: Triticum aestivum L. (МІП Ювілейна, МІП Фортуна, МІП Лада і Аврора Миронівська) і Triticum durum Desf. (МІП Лакомка). Виявлено, що умови північно-східної частини Лісостепу сприятливі для формування насіння з високими посівними якостями пшениці м’якої і твердої озимої. Встановлено, що вплив попередників і строків сівби на енергію проростання та лабораторну схожість був менше виражений, у порівнянні з активністю накльовування насіння. Установлено, що у сорту пшениці твердої озимої МІП Лакомка формувалося насіння з активністю накльовування вище на 12 % за сівби 5 жовтня ніж 25 вересня. Сорти пшениці м’якої озимої МІП Ювілейна, МІП Лада та Аврора Миронівська не зреагували на зміну строків сівби та їх енергія проростання була на рівні 90,0; 95,0; 98,0 та 99,0 % відповідно. Всі сорти пшениці м’якої і твердої озимої, висіяні після попередника соняшник, мали високий відсоток лабораторної схожості та перевищували сорт-стандарт. Виявлено, що після попередника соя сорт МІП Ювілейна краще висівати 5 жовтня, а Аврора Миронівська – незалежно від строку сівби. Сорти МІП Фортуна та МІП Лада найкраще зарекомендували себе за І строку (25 вересня). Встановлено, що після попередника соняшник посівні якості насіння були найвищі у сорту пшениці твердої озимої МІП Лакомка за І строку (25 вересня), а у сортів пшениці м’якої озимої МІП Фортуна – за ІІ (5 жовтня) у МІП Лада та Аврора Миронівська – за обидва строки сівби.

Посилання

1. Донець М. М. Насінництво з основами селекції: навчальний посібник. К. Аграрна наука. 2007. 337 с.
2. Гаврилюк М. М. Насінництво й насіннєзнавство польових культур. К. Аграрна наука. 2007. 216 с.
3. Писаренко В. М., Писаренко П. В., Писаренко В. В. Напрями адаптування землеробства до змін клімату: Збірник тез II Міжнародної науково-практичної конференції «Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти». ДУ НМЦ «Агроосвіта». Київ – Миколаїв – Херсон. 2019. С. 9–22.
4. Желязков О. І., Педаш О. О., Пальчук Н. С., Безсусідня Ю. В., Кирсанова Г. В. Особливості росту та розвитку різних сортів пшениці озимої в осінній період вегетації залежно від попередників. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2012. (3). С. 95–98.
5. Черенков А. В., Солодушко М. М., Ярошенко С. С., Желязков О. І., Педаш О. О., Бондаренко О. В. Вплив попередників на продуктивність різновікових рослин пшениці озимої в умовах степової зони. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2015. № 9. С. 76–80.
6. Куценко О. М., Ляшенко В. В., Калантай О. О. Вплив попередників на продуктивність посівів озимої пшениці в умовах Лівобережного Лісостепу. Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава. 2008. № 4. С. 50–53.
7. Паньків З. П. Земельні ресурси: навчальний посібник. Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2008. 272 с.
8. Прядко Ю. М. Особливості росту та розвитку рослин пшениці озимої в осінній період вегетації залежно від попередників і строків сівби. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. Дніпро. 2014. № 7. С. 143–147.
9. Вінюков О. О. Вплив строків сівби на продуктивність сортів пшениці озимої різних селекційних центрів України. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2015. № 8. С. 158–162.
10. Ali Nasrallah. Performance of wheat-based cropping systems and economic risk of low relative productivity assessment in a sub-dry Mediterranean environment. European Journal of Agronomy. Bucharest: Elsevier. 2020. Vol. 143.
11. Gandjaeva L. Effect of sowing date on yield of winter wheat cultivars Grom, Asr and Kuma in Khorezm region. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 2019. 25 (№ 3). P. 474–479.
12. Кривенко А. І. Вплив строків сівби на польову схожість та тривалість проходження фенофаз розвитку рослин озимих зернових культур. Таврійський науковий вісник. 2019. № 101. Ч 1. С. 103–112. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2019.110-1.14
13. Zhirnyh S. S. Productivity of winter wheat varieties depending on sowing time in conditions of the Udmurt Republic. Agrarnaya nauka Evro-SeveroVostoka. 2017. V. 6. P. 15–19.
14. Нетіс І. Т. Пшениця озима на півдні України. Монографія. Херсон: Олді-плюс. 2011. 460 с.
15. Крамарьов С. М., Жемела Г. П., Шакалій С. М. Продуктивність та якість зерна пшениці м'якої озимої залежно від мінерального живлення в умовах лівобережного Лісостепу України. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2014. (6). С. 61–67.
16. Siroshtan A., Kavunets V., Derhachov O., Pykalo S., Ilchenko, L. Yield and sowing qualities of winter bread wheat seeds depending on the preceding crops and sowing dates in the Forest-Steppe of Ukraine. American Journal of Agriculture and Forestry. 2021. № 9 (2). Р. 76-82. https://doi.org/10.11648/j.ajaf.20210902.15.
17. Демидов О. А., Дергачов О. Л., Сіроштан А. А., Кавунець В. П., Заїма О. А., Шевченко Т. В., Бордюг А. М. Вплив попередників та строків сівби на врожайність і посівні якості насіння пшениці м’якої озимої. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2024. Вип. 75 (1). С. 46–55. https://doi.org/10.32636/01308521.2024-(75)-1-4
Опубліковано
2024-05-20
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО