СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ОВОЧІВНИЦТВА В УМОВАХ ВІЙНИ

Ключові слова: сільське господарство, овочівництво, впровадження, ефективність, виробництво, агрокліматичні зони.

Анотація

Мета. Проаналізувати сучасний стан галузі овочівництва, здійснити прогноз подальшого розвитку галузі в України. Методи дослідження – сукупність загальнонаукових методів і підходів емпіричного та теоретичного пізнання: абстрактно-логічний, системного підходу, статистичний, монографічний, моделювання, комплексного аналізу, узагальнення. Результати. У статті здійснено аналіз сучасного стану виробництва овочів в Україні, встановлено основні проблеми його розвитку в сучасних умовах. На підставі досліджень проаналізовано стан галузі, здійснено прогноз розвитку овочівництва України та наведено результати досліджень з розробки та удосконалення зонально адаптованих технологій вирощування овоче-баштанної продукції. Встановлено доцільність використання запропонованих інновацій, визначено їх привабливість та ефективність для конкретних умов виробництва з метою підвищення науково-технічного прогресу в АПК. Встановлено, що впровадження зонально адаптованих рішень в овочівництві дозволить вирішити питання економічної самостійності окремих регіонів, продовольчої безпеки громад, підвищити рівень координації системи дій органів управління, суб’єктів господарювання, науковців та інвесторів на засадах сталого розвитку в умовах військової агресії, або післявоєнного відновлення країни. Висновки. Впровадження наукових зонально адаптованих рішень в овочівництві дозволить вирішити питання економічної самостійності окремих регіонів, продовольчої безпеки громад, підвищити рівень координації системи дій органів управління, суб’єктів господарювання, науковців та інвесторів на засадах сталого розвитку в умовах військової агресії, або післявоєнного відновлення країни. Соціально-економічна значимість розробки полягає у тому, що вона створить основу ефективного формування та функціонування галузі овочівництва, сталого його розвитку, удосконалення та укріплення самозабезпечення регіональних овочевих ринків, може бути використана в роботі державних органів влади різних рівнів, підприємствами різних сфер та форм власності в галузі овочівництва. Завдання сталого розвитку та інноваційно-інвестиційного забезпечення вирішить проблему забезпечення здоров’я нації та продовольчої і національної безпеки, зменшення її імпортозележності та укріплення євроінтеграційної політики України та виступити в якості гаранта продовольчої безпеки країни та збереження здоров’я майбутніх поколінь в небезпечний час війни.

Посилання

1. Гамаюнова В.В., Філіп’єв І.Д., Сидякіна О.В. Сучасний стан та проблеми родючості ґрунтів південного регіону України. Таврійський науковий вісник : збірник наук. праць. Херсон : «Айлант», 2005. Вип. 40. С. 130−135.
2. Литвин С.О. Як окупація Херсона змінить ціни на овочі та фрукти https://agroreview.com/content/yakokupacziya- hersona-zminyt-cziny-na-ovochi-ta-frukty. (дата звернення: 15.04.2023).
3. Сільське господарство України за 2021 рік. Статистичний збірник https://www.ukrstat.gov.ua. (дата звернення: 10.04.2023).
4. Тихонова Н.О. Баланс виробництва та споживання овочевої продукції в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки. Миколаїв: МНАУ, 2016. Вип. 11. С. 28–31 http://global-national.in.ua/ archive/11-2016/8.pdf
5. Сич З. Д., Хареба В. В. Можливості українського овочівництва в умовах глобальної засухи. Овочівництво і баштанництво. 2004. Вип. 49. С. 3–10.
6. Скільки овочів та фруктів слід їсти щодня – пояснює біологиня. 12.06.2019 р. http://nrcu.gov.ua/news. html?newsID=88035 (дата звернення: 12.04.2023). 7. Розпорядження КМУ від 10 липня 2019 р. № 526- р. «Про схвалення стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності до 2030 року» https://www.kmu. gov.ua/npas/pro-shvalennya-strategiyi-rozvitku-sferiinnovacijnoyi- diyalnosti-na-period-do-2030-roku (дата звернення: 10.04.2023).
8. Україна опустилася на 85 місце в сучасному рейтингу конкурентоспроможності WEF. https://ua.interfax.com.ua/news/economic/ 617843. html. (дата звернення: 10.04.2023).
9. Споживчий кошик українця у 2021 році. https://www. uk-legal.od.ua/spozhivchiy-koshik-ukraincya-u-2021- roci-rulo/ (дата звернення: 10.04.2023).
10. Ящук Н. В. Україні збільшуються площі з овочевими культурами https://techhorticulture.com/v-ukrayinizbilshuyutsya- ploshhi-z-ovochevymy-kulturamy. (дата звернення: 10.04.2023).
11. Мацибора Т. В. Інвестиційна привабливість аграрного сектору України: регіональний аспект. Економіка АПК. 2018. № 3. С. 49.
12. Наукові основи адаптації систем землеробства до змін клімату : Монографія. Присвячена 100-річному ювілею Національної академії аграрних наук України / за ред. Р. А. Вожегової. 2018. Херсон : «ОЛДІ-ПЛЮС». 752 с.
13. Косенко Н.П., Погорєлова В.О., Бондаренко К.О. Характеристика перспективних ліній томата (Solanum Lucopersicum L.) та нових сортів селекції Інституту зрошуваного землеробства. Таврійський науковий вісник : зб. наук. праць. Херсон : Видавничий Дім «Гельветика». 2019. Вип. 109. Т. 1. С. 70–75. DOI: 10.32851/2226-0099.2019.109-1.11
14. Шабля О.С., Холодняк О.Г. Маркетингові засади просування сортів баштанних культур вітчизняної селекції в Україні. Овочівництво і баштанництво. 2021. Вип. 70. С. 125–135. DOI:10.32717/0131-0062-2021-70-125-135
Опубліковано
2023-07-05
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО