ОБГРУНТУВАННЯ ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ СОРТІВ ВИНОГРАДУ В ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Ключові слова: виноград, сорт, кліматичні умови, вегетаційний період, продуктивність.

Анотація

У науковій статті проаналізовано результати безперервних фенологічних спостережень за розвитком винограду, проведених на двох технічних сортах винограду Каберне Совіньйон і Рислінг Магачара в кліматичних та ґрунтових умовах Правобережного Лісостепу України впродовж 2020‒2022 років. Дослідження узагальнює результати з використанням загальнонаукових методів, заснованих на об’єктивності, доказовості, відтворюваності, а також математичних і статистичних методів обробки експериментальних даних. Наведено порівняльну характеристику технічних сортів щодо особливостей росту і розвитку рослин, рівня стійкості до посухи, морозів, зимових несприятливих умов, врожайності та якості ягід. Визначено важливість агрокліматичних і фенологічних спостережень для вирощування теплолюбних неукривних культур. На основі багаторічних спостережень показано вплив типів погоди та особливостей мікроклімату на розвиток винограду. Тривалість вегетаційного періоду сорту Каберне Совіньйон та сорту Рислінг Магарача становила від 130 до 140 днів при сумі активних температур в межах 1272°С. Наслідки зміни клімату, разом із майбутніми прогнозами, становили серйозні виклики для виноградарства та виноробства в цілому. Досліджувані сорти в умовах Хмельниччини є адаптивними та здатні формувати стабільну продуктивність кущів та високу врожайність: сорт Рислінг Магарача – 5,1 т/га та Каберне Совіньйон – 2,7 т/га при масі грона від 8 до 11 кг. Плодоносність пагонів мала істотну різницю по сортам, зокрема, Фактична врожайність становила 85% від можливої у плодоносному віці. Рослини мали дуже високий відсоток плодоносних пагонів (80%), та дуже високий коефіцієнт плодоношення (К1 – 1,4). Доведено можливість успішного вирощування винограду, через важливість агрокліматичних і фенологічних спостережень для вирощування теплолюбних культур. Пропонується при вирощуванні винограду білих і червоних технічних сортів для підвищення урожаю та якості застосувати обприскування кущів з розрахунку 250 мл/кущ, 550 л/га у 3 терміні: за 2–3 дні до цвітіння, у фазі зростання ягід і напочатку дозрівання ягід. Встановлено, що в умовах Правобережного Лісостепу України, досліджувані технічні сорти пропонуємо випробовувати на зимостійкість за неукривної культури.

Посилання

1. Адаменко Т.І., Кульбіда М.І., Прокопенко А.Л. Агрокліматичний довідник по території України. Кам’янець-Подільський: ПП Галагодза Р.С., 2011. 108 с.
2. Bardin-Camparotto, L., Blaine, H.C., Junior, M.J.P., Hernandez, J.L., Sia, P. Climatic trends in a non-traditional high-quality wine region. Tendências climáticas em uma regiona non tradicional de producción de vinhos de alta qualidade. Bragantia, 73(3), 2014. 327–334. DOI:10.1590/1678-4499.0127
3. Гель І.М. Історія розвитку виноградарства. Історія розвитку виноградарства. навч. посіб. Львів, 2016. 246.
4. Державний реєстр сортів рослин, придатних для розширення в Україні на 2021 рік. https://sops.gov.ua/ reestr-sortiv-roslin (дата звернення: 03.08.2021). 5. Державна служба статистики України: Держстат України. http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 29.10.2022).
6. Dinis, L.T., Bernardo, S., Condea, A., Pimentel, D., Ferreira, H., Felix, L., Geros, H., Correiaa, S.M., Moutinho- Pereiraa, J. Exogenous application of kaolin increases antioxidant capacity and phenolic content in grapevine berries and leaves during summer stress. Physiology of plants. Areia, PB, (191), 2016. 45–53.
7. Дробітько А.В., Ткачова Є.С., Маркова Н.В., Панфілова А.В., та ін. Біологічно-екологічні особливості винограду. Біологічні та екологічні особливості винограду. Миколаїв: МНАУ, 2020. 307 с.
8. Hatfield, J., Takle, G., Grotjan, R., Holden, P., Isaurralde, R.C., Mader, T., Marshall, E. and Liverman, D. Agric. In: Melillo, J.M., Richmond, T.C. and Yohe, G.W., eds., Climate Change Impacts in the United States: The Third National Climate Assessment. US Global Change Research Program, 2014. 150‒174. DOI: org/10.7930/ J02Z13FR
9. Huseynov Shamil and Maiborodin Serhiy. "Efficient technological schemes for the cultivation of industrial OpenEarth vineyards on the Don" at the International Research Conference "Problems and Achievements in Agriculture". Food Production, Agricultural Research and Education, KnE Life Sciences, 2021. 198–205. DOI: 10.18502/kls.v0i0.8948
10. Ласкавий В.М., Кузьменко О.Р., Гетьман Н.Г. Адаптивний потенціал технічних сортів винограду в умовах південного степу України. Передгірне та гір- ське землеробство і тваринництво, 68(І), 2020. 125 – 134. DOI: 10.32636/01308521.2020-(68)-1-9
11. Lovisolo, C., Perrone, I., Carra, A., Ferrandino, A., Flexas, J., Medrano, H., Schubert, A. Drought-induced changes in grapevine (Vitis spp.) organ development and function and in their hydraulic and non-hydraulic interactions on whole-plant levels: a physiological and molecular update. Functional Biology of Plants, USA, 37(2), 2010. 98–116.
12. Ляшенко Г. В. Моделювання впливу зміни клімату на продуктивність технічних сортів винограду у Північному Причорномор’ї. О.В. Український гідрометеорологічний журнал, (14), 2014. С. 112–122. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Uggj_2014_14_13
13. Меженський В. М. Основи наукових досліджень у садівництві. Основи наукових досліджень у садівництві. Розрахунки в Microsoft Excel: навч. посіб. Київ, 2017. 212.
14. Mota, A., Pinto, J., Fartus, I., Correia, M.J., Costa, R., Carvalho, R., and Oliveira, A. (2018). Chemical profile and antioxidant potential of four table grape (Vitis vinifera) cultivars grown in the Douro region, Portugal. Ciencia e Tecnica Vitivinicola, Portugal. 33(2), 2018. 125–135. DOI:10.1051/ CTV/20183302125
15. Мозелл М. Р. Вплив зміни клімату на світову виноробну промисловість: виклики та рішення. Економіка та політика вина, 3(2), 2014. 81–89.
16. Мулюкіна Н. А., Салій О. В., Ковальова І. А., Герус Л. В. Нові технічні сорти винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.І. Таїрова». Вісник Уманського національного університету садівництва, (2), 2019. С. 94–97.
17. Neethling, E., Petitjean, T., Quenol, H., Barbeau, G. (2017). Assessment of local climatic vulnerability and adaptation processes of winegrowers in the context of climate change. Global Change Mitigation and Adaptation Strategies, 22(5), 2017. pp. 777–803. DOI:10.1007/s11027-015-9698-0.
18. Nesbitt A, Dorling S, Lovett A. A suitability model for viticulture in England and Wales: opportunities for investment, sector growth and climate resilience. Journal of Land Use Science, 13(4), 2018. P. 414‒438. DOI:10.1080/1747423X.2018.1537312
19. Олефір О., Артюх М., Сівак Н., Микитенко С. Посуха і виноград. Садівництво по-українськи, 6 (36), 2019. С. 61–65.
20. Онищенко В. Г., Гонтар В. Т. Пропонуємо зробити вино. Пропонуємо зробити вино. Садівництво по-українськи, 6 (12), 2015. С. 43–45.
21. Падалко Т.О. Інноваційна діяльність організації та розвитку підприємств виноробства. Міжнародний періодичний науковий журнал: Сучасна інженерія та інноваційні технології, Німеччина, 19(2), 2022. С. 121–127. DOI: 10.30890/2567-5273.2022-19-02-020.
22. Падалко Т.О. Вплив зміни клімату на продуктивність технічних сортів винограду в умовах правобережного Лісостепу. Міжнародний періодичний науковий журнал: Сучасна техніка та інноваційні технології. Німеччина, 25(2), 2023. С. 160‒166. DOI:10.30890/2567-5273.2023-25-02-076
23. Raine S, Forrest K. Rapidly changing climate conditions for wine grape growing in the Okanagan Valley region of British Columbia, Canada. Science of the General Environment, (556), 2016. P. 169–178. DOI: 10.1016/j. scitotenv.2016.02.200
24. Rodriguez-Pulido, F. J.; Mora-Garrido, A.B.; González- Miret, M.L.; Heredia, F.J. Research advances in imaging technology for quality assessment of wine grapes and seeds. Food products, (11), 2022. 254 p. https://doi.org/ 10.3390/foods11030254
25. Sabra A, Netthikadan T, Wijekun K. Bioactive molecules in grapes and potential health benefits in reducing the risk of heart disease. Food Chem X. 27 Oct; 2021. 12:100149. DOI:10.1016/j.fochx.2021.100149.
26. Schrader, J.A., Cochran, D.R., Domoto, P.A., Nonneke, G.R. (2020). Yield and berry composition of cold-climate grape varieties and advanced selections in the Iowa climate. Hort Technology, 30(2), 2020. P. 193–203. DOI: 10.21273/HORTTECH04557-19
27. Ткаченко О., Пашковський А. Параметри якості винних сортів винограду під впливом різних міжлоз і систем тренування. Харчова наука та технологія, 11 (2), 2017. DOI: org/10.15673/fst.v11i2.512.
28. Шуліка Б.О. Фази розвитку винограду в контексті типів походу селища Високий. Фази розвитку винограду в розрізі типів погоди с. Високий. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (18), 2013. С. 176‒181. http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Pbgo_2013_18_51
29. Шуліка Б.О. Вирощування винограду в умовах лісостепу Харківської області: сучасний стан та перспективи. Вирощування винограду в умовах Лісостепу Харківської області: сучасний стан та перспективи. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (30), 2019. С. 108‒117. DOI: org/10.26565/2075-1893-2019-30-12
30. Webb, LB, Wetton, P.H., Barlow, E.W.R. Modeled impacts of future climate change on grapevine phenology. Australian Journal of Grape and Wine Research, (13), 2007. pp. 165–175.
Опубліковано
2023-07-05
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО