JUSTIFICATION OF THE MAIN ELEMENTS OF THE TECHNOLOGY OF GROWING TECHNICAL GRAPE VARIETIES IN THE KHMELNYTSKYI REGION

Keywords: grapes, variety, climatic conditions, growing season, productivity.

Abstract

The scientific article analyzes the results of continuous phenological observations of the development of grapes, carried out on two technical grape varieties Cabernet Sauvignon and Riesling Magachara in the climatic and soil conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine during 2020–2022. The research summarizes the results using general scientific methods based on objectivity, evidence, reproducibility, as well as mathematical and statistical methods of processing experimental data. The comparative characteristics of technical varieties regarding the characteristics of plant growth and development, the level of resistance to drought, frost, adverse winter conditions, yield and quality of berries are presented. The importance of agroclimatic and phenological observations for the cultivation of heat-loving non-cover crops is determined. Based on long-term observations, the influence of weather types and microclimate features on the development of grapes is shown. The duration of the growing season of the Cabernet Sauvignon variety and the Riesling Magaracha variety was from 130 to 140 days with the sum of active temperatures within 1272 °С. The consequences of climate change, along with future projections, have posed serious challenges to viticulture and winemaking in general. The researched varieties in the conditions of Khmelnytskyi region are adaptable and capable of forming stable productivity of bushes and high yield: Riesling Magaracha variety – 5.1 t/ha and Cabernet Sauvignon – 2.7 t/ha with bunch weight from 8 to 11 kg. The fruitfulness of the shoots had a significant difference by varieties, in particular, the actual yield was 85% of the possible at the fruit-bearing age. The plants had a very high percentage of fruiting shoots (80%), and a very high fruiting ratio (K1–1.4). The possibility of successful cultivation of grapes has been proven, due to the importance of agroclimatic and phenological observations for the cultivation of heat-loving crops. In order to increase yield and quality, it is recommended to spray bushes at the rate of 250 ml/bush, 550 l/ha in 3 periods: 2–3 days before flowering, in the phase of berry growth and at the beginning of berry ripening. It has been established that in the conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine, we suggest testing the investigated technical varieties for winter hardiness under non-cover crops.

References

1. Адаменко Т.І., Кульбіда М.І., Прокопенко А.Л. Агрокліматичний довідник по території України. Кам’янець-Подільський: ПП Галагодза Р.С., 2011. 108 с.
2. Bardin-Camparotto, L., Blaine, H.C., Junior, M.J.P., Hernandez, J.L., Sia, P. Climatic trends in a non-traditional high-quality wine region. Tendências climáticas em uma regiona non tradicional de producción de vinhos de alta qualidade. Bragantia, 73(3), 2014. 327–334. DOI:10.1590/1678-4499.0127
3. Гель І.М. Історія розвитку виноградарства. Історія розвитку виноградарства. навч. посіб. Львів, 2016. 246.
4. Державний реєстр сортів рослин, придатних для розширення в Україні на 2021 рік. https://sops.gov.ua/ reestr-sortiv-roslin (дата звернення: 03.08.2021). 5. Державна служба статистики України: Держстат України. http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 29.10.2022).
6. Dinis, L.T., Bernardo, S., Condea, A., Pimentel, D., Ferreira, H., Felix, L., Geros, H., Correiaa, S.M., Moutinho- Pereiraa, J. Exogenous application of kaolin increases antioxidant capacity and phenolic content in grapevine berries and leaves during summer stress. Physiology of plants. Areia, PB, (191), 2016. 45–53.
7. Дробітько А.В., Ткачова Є.С., Маркова Н.В., Панфілова А.В., та ін. Біологічно-екологічні особливості винограду. Біологічні та екологічні особливості винограду. Миколаїв: МНАУ, 2020. 307 с.
8. Hatfield, J., Takle, G., Grotjan, R., Holden, P., Isaurralde, R.C., Mader, T., Marshall, E. and Liverman, D. Agric. In: Melillo, J.M., Richmond, T.C. and Yohe, G.W., eds., Climate Change Impacts in the United States: The Third National Climate Assessment. US Global Change Research Program, 2014. 150‒174. DOI: org/10.7930/ J02Z13FR
9. Huseynov Shamil and Maiborodin Serhiy. "Efficient technological schemes for the cultivation of industrial OpenEarth vineyards on the Don" at the International Research Conference "Problems and Achievements in Agriculture". Food Production, Agricultural Research and Education, KnE Life Sciences, 2021. 198–205. DOI: 10.18502/kls.v0i0.8948
10. Ласкавий В.М., Кузьменко О.Р., Гетьман Н.Г. Адаптивний потенціал технічних сортів винограду в умовах південного степу України. Передгірне та гір- ське землеробство і тваринництво, 68(І), 2020. 125 – 134. DOI: 10.32636/01308521.2020-(68)-1-9
11. Lovisolo, C., Perrone, I., Carra, A., Ferrandino, A., Flexas, J., Medrano, H., Schubert, A. Drought-induced changes in grapevine (Vitis spp.) organ development and function and in their hydraulic and non-hydraulic interactions on whole-plant levels: a physiological and molecular update. Functional Biology of Plants, USA, 37(2), 2010. 98–116.
12. Ляшенко Г. В. Моделювання впливу зміни клімату на продуктивність технічних сортів винограду у Північному Причорномор’ї. О.В. Український гідрометеорологічний журнал, (14), 2014. С. 112–122. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Uggj_2014_14_13
13. Меженський В. М. Основи наукових досліджень у садівництві. Основи наукових досліджень у садівництві. Розрахунки в Microsoft Excel: навч. посіб. Київ, 2017. 212.
14. Mota, A., Pinto, J., Fartus, I., Correia, M.J., Costa, R., Carvalho, R., and Oliveira, A. (2018). Chemical profile and antioxidant potential of four table grape (Vitis vinifera) cultivars grown in the Douro region, Portugal. Ciencia e Tecnica Vitivinicola, Portugal. 33(2), 2018. 125–135. DOI:10.1051/ CTV/20183302125
15. Мозелл М. Р. Вплив зміни клімату на світову виноробну промисловість: виклики та рішення. Економіка та політика вина, 3(2), 2014. 81–89.
16. Мулюкіна Н. А., Салій О. В., Ковальова І. А., Герус Л. В. Нові технічні сорти винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.І. Таїрова». Вісник Уманського національного університету садівництва, (2), 2019. С. 94–97.
17. Neethling, E., Petitjean, T., Quenol, H., Barbeau, G. (2017). Assessment of local climatic vulnerability and adaptation processes of winegrowers in the context of climate change. Global Change Mitigation and Adaptation Strategies, 22(5), 2017. pp. 777–803. DOI:10.1007/s11027-015-9698-0.
18. Nesbitt A, Dorling S, Lovett A. A suitability model for viticulture in England and Wales: opportunities for investment, sector growth and climate resilience. Journal of Land Use Science, 13(4), 2018. P. 414‒438. DOI:10.1080/1747423X.2018.1537312
19. Олефір О., Артюх М., Сівак Н., Микитенко С. Посуха і виноград. Садівництво по-українськи, 6 (36), 2019. С. 61–65.
20. Онищенко В. Г., Гонтар В. Т. Пропонуємо зробити вино. Пропонуємо зробити вино. Садівництво по-українськи, 6 (12), 2015. С. 43–45.
21. Падалко Т.О. Інноваційна діяльність організації та розвитку підприємств виноробства. Міжнародний періодичний науковий журнал: Сучасна інженерія та інноваційні технології, Німеччина, 19(2), 2022. С. 121–127. DOI: 10.30890/2567-5273.2022-19-02-020.
22. Падалко Т.О. Вплив зміни клімату на продуктивність технічних сортів винограду в умовах правобережного Лісостепу. Міжнародний періодичний науковий журнал: Сучасна техніка та інноваційні технології. Німеччина, 25(2), 2023. С. 160‒166. DOI:10.30890/2567-5273.2023-25-02-076
23. Raine S, Forrest K. Rapidly changing climate conditions for wine grape growing in the Okanagan Valley region of British Columbia, Canada. Science of the General Environment, (556), 2016. P. 169–178. DOI: 10.1016/j. scitotenv.2016.02.200
24. Rodriguez-Pulido, F. J.; Mora-Garrido, A.B.; González- Miret, M.L.; Heredia, F.J. Research advances in imaging technology for quality assessment of wine grapes and seeds. Food products, (11), 2022. 254 p. https://doi.org/ 10.3390/foods11030254
25. Sabra A, Netthikadan T, Wijekun K. Bioactive molecules in grapes and potential health benefits in reducing the risk of heart disease. Food Chem X. 27 Oct; 2021. 12:100149. DOI:10.1016/j.fochx.2021.100149.
26. Schrader, J.A., Cochran, D.R., Domoto, P.A., Nonneke, G.R. (2020). Yield and berry composition of cold-climate grape varieties and advanced selections in the Iowa climate. Hort Technology, 30(2), 2020. P. 193–203. DOI: 10.21273/HORTTECH04557-19
27. Ткаченко О., Пашковський А. Параметри якості винних сортів винограду під впливом різних міжлоз і систем тренування. Харчова наука та технологія, 11 (2), 2017. DOI: org/10.15673/fst.v11i2.512.
28. Шуліка Б.О. Фази розвитку винограду в контексті типів походу селища Високий. Фази розвитку винограду в розрізі типів погоди с. Високий. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (18), 2013. С. 176‒181. http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Pbgo_2013_18_51
29. Шуліка Б.О. Вирощування винограду в умовах лісостепу Харківської області: сучасний стан та перспективи. Вирощування винограду в умовах Лісостепу Харківської області: сучасний стан та перспективи. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (30), 2019. С. 108‒117. DOI: org/10.26565/2075-1893-2019-30-12
30. Webb, LB, Wetton, P.H., Barlow, E.W.R. Modeled impacts of future climate change on grapevine phenology. Australian Journal of Grape and Wine Research, (13), 2007. pp. 165–175.
Published
2023-07-05
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE