Стан та перспективи розвитку світового рисівництва
Анотація
Метою статті є оцінка впливу застосування сучасних технологій у рисівництві на тенденції світового виробництва та споживання рису за останнє десятиліття. Методи дослідження. Застосовано сукупність загальнонаукових методів і підходів емпіричного та теоретичного пізнання: абстрактно-логічний, системного підходу, статистичний, монографічний, моделювання, комплексного аналізу, узагальнення. Результати дослідження. Основними центрами світового рисівництва є країни Східної Азії – 45,4%, Південна Азія – 23,5%, Південно- Східна Азія – 22,2%. У країнах Європи виробляється близько 1%, в Австралії, США, Латинській Америці – 2,2% світового валового збирання зерна рису. Серед азійських країн високотехнологічне виробництво рису розвинуте в Японії (генна інженерія, точне («розумне») землеробство) та Китаї («морський рис», високоврожайні гібриди). Частка ТОП-5 (Індія, Таїланд, В’єтнам, Пакистан і США) найбільших експортерів рису становить майже 79% від загальних обсягів світового експорту рису. У ТОП-5 імпортерів рису у 2021/2022 м. р. входять Індонезія, Ірак, ПАР, Іран, Саудівська Аравія. Висновки. Рис у світовому землеробстві є основною продовольчою культурою, продукцією якої харчується приблизно половина людей земної кулі. Понад 70% усього глобального виробництва рису зосереджено в п’яти країнах – Китаї, Індії, Індонезії, В’єтнамі й Таїланді; високотехнологічне виробництво рису розвинуте в Японії та Китаї; експортні можливості Індії та країн Південно-Східної Азії забезпечуються за рахунок зрошення та удосконалення сортових технологій; країни Африки, розташовані на південь від пустелі Сахари є імпортозалежними; в Європейському Союзі виробництво рису організовано на найвищому рівні, проте продукції власного виробництва недостатньо для забезпечення потреб населення. Для зменшення впливу кліматичних змін, науковці постійно працюють над удосконаленням технологій вирощування рису.
Посилання
2. Amoah N. K. A., Akromah R., Kena A. W., Manneh B., Dieng I. Bimpong I. K. Mapping QTLs for tolerance to salt stress at the early seedling stage in rice (Oryza sativa L.) using a newly identified donor ‘Madina Koyo’. Euphytica. 2020. 216:156.
3. Rice production. Directorate-General for Agriculture and Rural Development. Agri-food Data Portal. URL: https:// agridata.ec.europa.eu/extensions/DashboardRice/ RiceProduction.html (дата звернення 05.10.2022 р.)
4. Cotter M., Asch F., Abera B. B., Boshuwenda C. A., Senthilkumar K., Rajaona A., Raafindrazaka A., Saito K., Stuerz S. Creating the data basis to adapt agricultural decision support tools to new environments, land management, and climate change. Journal of Agronomy and Crop Sciences. (2020). 206(4): 423–432.
5. Hybrid-rice pioneer Yuan Longping backs genetically modified foods. South China Morning Post (12.01.2014). 2014.
6. IRRI's Regional Strategy for Southeast Asia 2020-2025. SEA-Regional-Strategy-2020-2025, 2020.
7. FAO-AMIS (Distributed by AMIS Statistics URL: https:// app.amis-outlook.org/#/market-database/supply-anddemand- overview (дата звернення 05.10.2022 р.) 8. Ferrero А., Nguyen V. N. The sustainable development of rice-based production systems in Europe. International Rice Conference eng 12-13 Feb 2004 Rome (Italy). Università degli Studi di Torino, 2004. Turin, Piedmont, Italy.
9. Fousseyni C., Jean R. S., Medoune P. K., Kang K. H., Baboucarr M. Performance of New Lines from Anther Culture, Mutation Breeding and Interspecific Crosses, under Lowland and Irrigated Condition in Mali. Journal of Food Science and Engineering. 2020. 10(1).
10. Johnson J-M., Rodenburg J., Tanaka A., Senthilkumar K., Ahouanton K., Dieng I., Klotoe A., Akakpo C., Segda Z., Yameogo L. P., Gbakatchetche H., Acheampong G. K., Bam R. K., Bakare O. S., Kalisa A., Gasore E. R., Ani S., Ablede K., Saito K. Farmers’ perceptions on mechanical weeders for rice production in sub-Saharan Africa. Experimental Agriculture. 2019. 55(1), 117-131.
11. LLC-Ames. A World- Brand Name: Yuan Longping, The Father of Hybrid Rise. Global Reach Internet Productions. IA-globalreach.com, 2019. URL: www. worldfoodprize.org (дата звернення 05.10.2022 р.)
12. McCouch S., Navabi Z. K., Abberton M., Anglin N. L., Barbieri B. L., Baum M., Bett K., Booker H., Brown G. L., Bryan G. J., Cattivelli L., Charest D., Eversole K., Freitas M., Ghamkhar K., Grattapaglia D., Henry R., Inglis Mс. V., Islam T., Kehel Z., Kersey P. J., King G. J., Kresovich S., Marden E., Mayes S., Ndjiondjop M. N., et al. Mobilizing crop biodiversity. Molecular Plant. 2020. 13(10). 1341– 1344.
13. Mel V. C., Bado V. B., Ndiaye S., Djaman K., Nati D. A. B., Manneh B., Futakuchi K. Suitable management options to improve the productivity of rice cultivars under salinity stress. Archives of Agronomy and Soil Science. 2019. 65(8). 1093–1106. https://doi.org/10.1080/03650340.20 18.1552785
14. Niang A., Becker M., Ewert F., Dieng I., Gaiser T., Tanaka A., Senthilkumar K., Rodenburg J., Johnson J. M., Akakpo C., Segda Z., Gbakatchetche H., Jaiteh F., Bam R. K., Dogbe W., Keita S., Kamissoko N., Mossi I. M., Bakare O. S., Cissé M., Baggie I., Ablede K. A., Saito K. Variability and determinants of yields in rice production systems of West Africa. Field Crops Research. 2017. 207:1-12.
15. Nonawin L.-A., Daisuke S., Mana K.-N., Tomomi H., Roel R. S., Jonathan N., Mayuko I.-I., Akira Y., Yoshiaki I. The promoted lateral root 1 (plr1) mutation is involved in reduced basal shoot starch accumulation and increased root sugars for enhanced lateral root growth in rice. Plant Science. 2020. 301:110667. DOI:10.1016/j. plantsci.2020.110667
16. Palanisami K., Krishna R. K., Udaya S. N., Ranganathan C. R. Climate Change and Future Rice Production in India. India Studies in Business and Economics (ISBE). 2019. 7–33.
17. Razafindrazaka A. L., Stuerz S., Cotter M., Rajaona A., Asch F. Genotypic yield response of lowland rice in highaltitude cropping systems. Journal of Agronomy and Crop Sciences. 2020. 206(4). 444–455.
18. Kemp R. Yuan Longping, My hybrid rice, dies aged 91 – RTHK. news.rthk.hk. 22 may 2021.
19. Semagn K., Ndjiondjop M. N., Sow M., Manneh B., Gouda C. A. Kpeki S. B., Pegalepo E., Wambugu P., Sie M., Warburton M. L. Genetic variation and population structure of NERICA and oryza sativa varieties adapted to lowland and upland African ecologies using DArtseqbased SNPs. Frontiers in Plant Science. 2018. doi: 10.3389/fpls.2018.00446.
20. Sikiru M., Shittu A., Konaté K. A., Maji A. T., Ngaujah A. S., Sanni K. A., Ogunbayo S. A., Akintayo I., Saito K., Dramé K. N., Ahanchédé A., Venuprasad R. Screening African rice (Oryza glaberrima) for tolerance to abiotic stresses: I. Fe toxicity. Field Crops Research. 2018. 220:3-9.
21. Statistics of Japan e-Stat is a portal site for Japanese Government Statistics URL: https://www.e-stat.go.jp/ en/stat-search?page=1&toukei=00500209 (дата звер- нення 05.10.2022 р.).
22. Takano K. Japan's farmers adopt smart technology to streamline rice growing. Nikkei Asia, 2020.
23. Yelome O. I., Audenaert K., Landschoot S., Dansi A., Vanhove W., Silue D., Van Damme P., Haes G. Analysis of population structure and genetic diversity reveals gene flow and geographic patterns in cultivated rice (O. sativa and O. glaberrima) in West Africa. Euphytica. 2018. 214:215.
24. Longping Yu. Hybrid rice is on the way to fulfilling its potential. Science Bulletin. 2015. 60(6). 657-660 Doi:10.1007/s11434-015-0755-6
25. China cultivates 2-meter-high ‘giant rice,’ ‘dream coming true’ moment for deceased ‘father of hybrid rice’. Institute of Subtropical Agriculture Chinese Academy of Sciences, Aug 30, 2021. URL: https://defence.pk/ pdf/threads/china-cultivates-2-meter-high-giant-ricedream- coming-true-moment-for-deceased-father-ofhybrid- rice.721819/ (дата звернення 05.10.2022 р.).