Yield, quality and preservation of onion hybrids

Keywords: onion, hybrid, yield, chemical composition of bulbs, shelf life, preservation

Abstract

The work research materials on the study of onionhybrids (Allium cepa L.) of different geographical originsaccording to the main economically valuable characteristics:productivity and the content of components ofthe chemical composition of bulbs, preservation of onionhybrids. The goal of the research is to estimate yield,quality and preservation capacity of onion hybrids of foreignselection, grown in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Methods. The research was carriedout during 2021–2022 in the vegetable crop rotation of the“MRIYA-AGRO” farm of the Dnipro district, Dnipropetrovskregion, located in the Northern Steppe zone of Ukraine.The objects of research were 11 semi-hot onion hybrids:Orlenda F1, Sedona F1, Mallory F1, Manas F1, SonomaF1, Sabroso F1; Derek F1 (Netherlands); Hysinger F1and Hytech F1, Hytune F1 (Netherlands); Medusa F1(Japan). The research used methods: special field shorttermexperiments, generally accepted laboratory andanalytical research methods; statistical – to determinethe reliability of the results, other. The results. The yieldof mid-early hybrids ranged from 67.8 to 76.0 t/ha; medium-ripe – 77.0-92.5 t/ha; in mid-late – 71-81 t/ha; in thelate-ripening Hysinger F1 hybrid – 68.0 t/ha. In the groupof mid-early hybrids, the lowest yield was the Hytune F1hybrid (67.8 t/ha). The hybrid of medium maturity groupSedona F1 stood out with the highest yield – 92.5 t/ha.The highest content of dry matter, total sugar and vitaminC was in the medium-early hybrid Mallory F1. Nitrates inbulbs of onion hybrids were 61.6-72.2 mg/kg, which did notexceed the maximum permissible level (MR = 80 mg/kg).The yield of marketable onions after 5 months of storagewas 84.5-88.5%. Conclusions. Cultivation of medium-ripeonion hybrids allows to obtain a higher yield, compared tohybrids of other maturity groups. The highest yield was providedby the mid-ripening hybrid Sedona F1 – 92.5 t/ha.The content of the components of the chemical compositionof the bulbs of this hybrid was also higher. The studiedhybrids are suitable for long-term storage. Natural weightloss during storage did not exceed 10%, the main lossesduring storage were due to diseases.

References

1. Барабаш О.Ю, Шрам О.Д., Гутиря С.Т. Цибулинні овочеві культури. К.: Вища школа, 2002. 88 с.
2. Біленька О. М., Роземборський М. М. Адаптивна здатність і стабільність продуктивності у сортів цибулі ріпчастої. Овочівництво і баштанництво : міжвідомчий тем. наук. зб. Х., 2002 Вип. 47. С. 171-174.
3. Вирощування цибулі ріпчастої скоростиглих сортів : метод. реком. / за ред. О. Д. Вітанова. Х., 2005. 12 с.
4. Горган Н.О. Peronospora destructor Casp. і Botrytis allii Munn. у північних районах України. Науковий вісник НАУ. К., 2007. Вип. 109. С. 99-105.
5. Городній М.М., Бикіна Н.М. Вплив умов живлення цибулі ріпчастої на якісні показники продукції та зберігання. Науковий вісник НАУ. 2000. № 31. С. 105-109.
6. Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні. Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України. Київ. 2023. URL: http://minagro.gov.ua (дата звернення 18.09.2023).
7. ДСТУ 3234-95. Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови. Київ : Держстандарт України, 1995. 17 с.
8. Колтунов В., Гордієнко І. Який сорт цибулі кращий? Ж. Плантатор. 2014. № 1 (13). С. 78-82.
9. Колтунов В. А. Якість плодоовочевої продукції та технологія її зберігання. У 2 ч.: монографія. Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. 249 с.
10. Колтунов В. А., Гордієнко І. М. Якість і конкурентоспроможність сортів і гібридів цибулі ріпчастої. Овочівництво і баштанництво : міжвідомчий тем. наук. зб. Х., 2013. Вип. 59. С. 140-151.
11. Кравченко В. А. Генетика і селекція овочевих і баштанних культур в Україні. Генетика і селекція в Україні на межі тисячоліть: У 4 т. / Редкол.: В. В. Моргун (голов, ред.) та ін. К.: Логос, 2001. Т. 3. 303-328.
12. Лимар А. О., Лимар В. А., Наумов А. О. Вплив режимів зрошення, способів поливу, доз добрив на врожай цибулі ріпчастої в зоні Нижньодніпровських піщаних ґрунтів. Таврійський науковий вісник. Херсон: Айлант, 2012. Вип. 81. C. 92-98.
13. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. 3-є вид. Х.: Основа, 2001. 369 с.
14. Музика Л.П. Обгрунтування елементів і прийомів технології вирощування цибулі ріпчастої з насіння та сіянки в Лісостепу України : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : 06.01.06. УААН. ІОБ. Харків, 2005. 20 с.
15. Парамонова Т.В., Ходєєва Л.П. Ефективність систем удобрення цибулі ріпчастої в овоче-кормовій зрошуваній сівозміні Лівобережного Лісостепу України. Овочівництво і баштанництво: міжвідомчий тематичний науковий збірник. 2016. Вип. 62. С. 228-237.
16. Федорчук М. І., Свиридовський В. М. Наукове обґрунтування технологій вирощування цибулі ріпчастої за краплинного зрошення на півдня України: монографія. Херсон: Айлант, 2018. 184 с.
17. Фесенко Л. П., Фесенко І. В Новий сорт цибулі ріпчастої Маяк. Овочівництво і баштанництво: міжвідомчий тем. наук. зб. Х.: 1999. Вип. 43. С. 94-95.
18. Яровий Г. І., Сєвідов В. П. Вплив строку висадки розсади на урожайність огірка в плівкових теплицях без обігріву. Вісник ХНАУ. Серія: Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2016. №. 2. С. 43-49.
Published
2024-01-11
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE