УПРАВЛІННЯ ЦИФРОВИМИ ТРАНСФОРМАЦІЯМИ ЕКОНОМІКИ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

Ключові слова: інновації, сталий розвиток, стратегії, ефективність, ресурси, соціальні та етичні аспекти

Анотація

Мета. Мета дослідження полягає у розумінні впливуцифрових технологій на економіку, з’ясуванні можливостей, які надає глобалізація для розширення доступудо цифрових технологій та покращення життя людейусього світу, а також у визначенні шляхів забезпеченнярівних умов та розподілу ресурсів для всіх країн у глобальній економіці. Дослідження спрямоване на виявлення проблем, викликів та можливостей, пов’язанихз управлінням цифровими трансформаціями, а такожна розробку рекомендацій та стратегій для країн таорганізацій з метою досягнення сталого розвитку тазабезпечення успішної інтеграції в глобальну економіку.Результати. Визначено ключові чинники впливу глобалізації на процес цифрової трансформації економіки;обгрунтоване сприяння розвитку цифрових технологіїінтеграції економіки в глобальну сферу; охарактеризовано виклики та перешкоди, пов’язані з управліннямцифровими трансформаціями в умовах глобалізації;розкрито вплив цифрових інновацій на конкурентоспроможність країн в глобальному масштабі; вивчено впливуправління цифровими трансформаціями на глобальнівиклики, такі як зміна клімату або нерівність; обгрунтовані стратегії задля забезпечення ефективного управління цифровими трансформаціями в умовах глобалізації; розкрито соціальні та етичні аспекти, пов’язаніз цифровою трансформацією в глобальному контексті;дана характеристика впливу впровадження цифровихтрансформацій на розподіл ресурсів та створення рівнихумов для всіх країн у глобальній економіці. Висновки.Управління цифровими трансформаціями економікив контексті глобалізації вимагає цілісного підходу, враховуючи соціальні, економічні та етичні аспекти. Цедозволить забезпечити сталий та справедливий розвиток, зменшити нерівності і створити рівні умови для всіхкраїн у глобальному економічному просторі.

Посилання

1. Babenko V., Pravotorova O., Yefremova N., Popova S., Kazanchuk I., Honcharenko V. The innovation development in China in the context of globalization. WSEAS Trans. Syst. Control. 2020, 17, 523–531.
2. Від проривних технологій до цифрової економіки : монографія / за заг. ред. О. В. Кубатка, Б. Л. Ковальова. Суми : Сумський державний університет, 2022. 256 с.
3. Лапін А. В., Грінчук І. О., Оленюк Д. О. Діджиталізація економіки в Україні: сучасний стан та перспективи. Електронний журнал «Ефективна економіка». 2022. № 7. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105.2022.7.22 (дата звернення: 11.01.2023).
4. Піжук О. І. Цифрова трансформація економіки як основа формування її конкурентоспроможності. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2018. Вип. 6 (17). С. 79–83.
5. Стукало Н., Сімахова А. Глобальні тренди розвитку соціальної економіки. Міжнародна економічна політика. 2021. № 1 (34). С. 7–22.
6. Тимошенко Н. Ю., Мелех Н. В. Глобальні причини та сучасні тенденції розвитку цифрових інновацій в Україні та світі. Приазовський економічний вісник. 2019. Вип. 6 (17). С. 84-89.
7. Уманців Ю., Бабкова Є. Цифровізація економіки у контексті глобальних тенденцій суспільного розвитку. Збірник наукових праць. Випуск 2 (27), 2021. С. 102–113.
8. Цифрова трансформація економіки : мікро- та макроаспекти : колективна монографія / за заг. ред. Н.А. Мазур. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 440 с.
9. Цифровізація економіки України: трансформаційний потенціал: монографія; за ред. В. П. Вишневського та С. І. Князєва. Інститут економіки пром-ті НАН України. Київ: Академперіодика, 2020. 188 c.
10. Чепелюк М. І. Інструментарій стратегічного управління в контексті сучасних концепцій та трендів світового економічного розвитку : монографія. Харків : ФОП Лібуркіна Л. М., 2021. 396 с.
Опубліковано
2023-04-27
Розділ
ЕКОНОМІКА