Формування господарсько цінних показників Satureja hortensis L. в умовах Центрального Лісостепу в залежності від агротехнічних прийомів вирощування

Ключові слова: Satureja hortensis L., фази розвитку, урожайність, ефірна олія, зрошення

Анотація

Мета. Метою роботи є вивчення динаміки росту та розвитку, формування господарсько цінних ознак чабера садового залежно від строків сівби та умов зволоження в умовах Центрального Лісостепу.Методи. Дослідження проводились в 2024 році в умовах Центрального Лісостепу. Грунт ділянки, на якій проводились дослідження типовий чорнозем. Матеріалом для досліджень слугував зразок чабера садового № 6-23. Насіння даного зразка висівали в два строки з шириною міжрядь 50 см. Перший строк сівби проводили в третій декаді квітня. Через декаду проводили другий строк сівби. Зволоження посівів проводилося в трьох варіантах, яке включало інтенсивне крапельне зрошення, помірне крапельне зрошення та природне зволоження.За посівами проводились фенологічні спостереження та біометричні вимірювання. Через кожні два тижні вимірювали висоту та діаметр рослин, визначали масу надземної частини рослин. Масову частку ефірної олії в рослинній сировині визначали методом Гінсберга на апараті Клевенжера. Результати. Тривалість фаз розвитку рослин чабера садового відрізнялись в залежності від строків сівби. Фаза кущіння настала у рослин другого строку посіву через менший термін, ніж за першого строку на три дні. Початок фази бутонізації спостерігали через 44 дні від початку фази кущіння у рослин за першого строку сівби та через 32 дні у рослин за другого строку сівби. Тривалість міжфазного періоду від бутонізації до початку цвітіння у рослин за першого строку сівби становила 13 днів, а у рослин за другого строку сівби вона була коротшою на 5 днів. Цвітіння рослин за другого строку сівби настало також за коротший термін. В процесі розвитку рослин відмічено поступове збільшення висоти та діаметра рослин. У фазі масового цвітіння рослини за першого строку сівби були заввишки від 45 до 57 см, при діаметрі від 40 до 52 см. При цьому показники надземної маси коливались від 62 до 121,7 г з однієї рослини. За другого строку сівби у фазі масового цвітіння рослини мали висоту, яка коливалась від 45 до 47 см, при діаметрі від 37 до45 см. Показники надземної маси коливались від 61 до 89 г з однієї рослини. Найвищі показники висоти, діаметра та маси надземної частини зафіксовані за інтенсивного зрошення за першого строку сівби, а найменші у варіанті природного зволоження другого строку сівби.Протягом вегетації вміст ефірної олії в рослинній сировині чабера садового поступово збільшувався у всіх варіантах досліду. Масова частка ефірної олії у фазі масового цвітіння варіювала від 0,14 до 0,67% від сирої маси. Найвищі показники масова частки ефірної олії мали рослини за першого строку сівби та природного зволоження. А вихід ефірної олії з однієї рослини був максимальним за першого строку сівби та помірного крапельного зрошення (0,55 г). Висновки. Таким чином, в умовах Центрального Лісостепу рослини чабера садового за першого строку сівби та інтенсивного крапельного зрошення мають найбільші показники висоти та діаметра і формують найбільшу урожайність надземної маси. Максимальні показники масової частки ефірної олії зафіксовано у рослин за першого строку сівби з природним зволоженням. Проте вихід ефірної олії з однієї рослини, тобто продуктивність рослин, була максимальною при першому строкові сівби за помірного крапельного зрошення.

Посилання

1. Степаненко С. М., Польовий А. М., Школьний Є. П. Оцінка впливу кліматичних змін на галузі економіки України. Одеса : Одеський державний екологічний університет. 2011. 696 с.
2. Польовий А.М., Кульбіда М.І., Адаменко Т.І., Трофімова І.В. Моделювання впливу зміни клімату на агрокліматичні умови вирощування та фотосинтетичну продуктивність озимої пшениці в Україні. Український гідрометеорологічний журнал. 2007, №2. С. 76-91.
3. Коваленко О. А., Стебліченко О. І. Ріст та розвиток чаберу садового (Satureja hortensis L.) залежно від елементів технології вирощування в умовах Південного Степу України. Основні, малопоширені і нетрадиційні види рослин – від вивчення до освоєння (сільськогосподарські і біологічні науки) : матеріали IІ Міжнар. наук.-практ. конф, с. Крути, Черніг. обл., 14-15 бер. 2018 р. Обухів : Друкарня ФОП Гуляєва В. М., 2018. Т. 3. С. 126-132.
4. Liudmyla Svidenko, Marharyta Karnatovska. Еssential oil plant species. Publication for Specialized Courses of the International Project FarmersEduca Neglected and Underutilized Species in the Socio-Economic Rural Development. Slovak University of Agriculture in Nitra. 2018. Р. 105 http://www.slpk.sk/eldo/2018/dl/9788055218502/9788055218502.html
5. Irina Fierascu, Cristina Elena Dinu-Pirvu, Radu Claudiu Fierascu, Stefan Velescu, Valentina Anuta, Alina Ortan, Viorel Jinga Phytochemical Profile and Biological Activities of Satureja hortensis L.: A Review of the Last Decade. Molecules 2018. Vol. 23. Issue 10. 2458; https://doi.org/10.3390/molecules23102458
6. Şahin F., Karaman İ., Güllüce M., Öğütçü H., Şengül M., Adıgüzel A., Öztürk S., Kotan R. Evaluation of antimicrobial activities of Satureja hortensis L. Journal of Ethnopharmacology. 2003. Vol. 87, Issue 1. Pages 61-65 https://doi.org/10.1016/S0378-8741(03)00110-7
7. Javad Hadian, Samad Nejad Ebrahimi, Peyman Salehi. Variability of morphological and phytochemical characteristics among Satureja hortensis L. accessions of Iran. Industrial Crops and Products. 2010. Vol. 32, Issue 1. P. 62-69. https://doi.org/10.1016/j. indcrop.2010.03.006
8. Afaf Ejaz, Sadaf Waliat, Muhammad Sajid Arshad, Waseem Khalid, Muhammad Zubair Khalid, Hafiz Ansar Rasul Suleria, Marian-Ilie Luca, Costel Mironeasa, Ana Batariuc, Mădălina Ungureanu-Iuga, Ionica Coţovanu, Silvia Mironeasa. A comprehensive review of summer savory (Satureja hortensis L.): promising ingredient for production of functional foods. Ethnopharmacology. 2023. Vol. 14. https://doi.org/10.3389/fphar.2023.1198970
9. Ramona A. Popovici Delia Vaduva Iulia Pinzaru Cristina A. Dehelean Claudia G. Farcas Dorina Coricovac Corina Danciu Iuliana Popescu Ersilia Alexa Voichita Lazureanu Horia T. Stanca A comparative study on the biological activity of essential oil and total hydro-alcoholic extract of Satureja hortensis L. Experimentaland Therapeutic Medicine. 2019. Vol. 18 Issue 2. Р. 932-942 https://doi.org/10.3892/etm.2019.7635
10. Свиденко Л.В. Перспективні ефіроолійні види роду Saturejа L. в умовах Херсонської області. Й.К. Пачоський та сучасна ботаніка: матеріали міжнародної конференції. Херсон: Айлант, 2004. С. 363-365
11. Duran Katar, Oya Kacar, Nimet Kara, Zehra Aytaç, Erdinç Göksu, Sedat Kara, Nimet Katar, Sabri Erbaş, İsa Telci, Mahfuz Elmastaş Ecological variation of yield and aroma components of summer savory (Satureja hortensis L.) Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants. 2017. Vol. 7. P. 131-135. https://doi.org/10.1016/j.jarmap.2017.07.005
12. Котюк Л.А., Іващенко І.В Чабер садовий (Satureja hortensis) в умовах ботанічного саду Поліського національного університету. Екологічні науки. 2022. №5 (44). С. 201-206. DOI https://doi.org/10.32846/2306-9716/2022.eco.5-44.30
13. Коваленко О. А., Стебліченко О. І. Урожайність та економічна ефективність вирощування чаберу садового (Satureja hortensis L.) в умовах Південного Степу України. Зрошуване землеробство: збірник наукових праць. 2020. Вип. 74. С. 169–177. URL: https://strategy2027-ck.gov.ua/wp-content/uploads/2023/11/PROFIL-CHERKASKOYI-OBLASTI-16.06.2020.pdf
14. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні. 2016. https://www.sops.gov.ua/uploads/page/5a5f417dd0990.pdf.
15. Методика післяреєстраційного вивчення сортів рослин (ПСВ) / За ред. Ткачик С. О. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2015. – 28 с.
16. Работягов В.Д., Свиденко Л.В. Створення висо- копродуктивних форм лаванди при міжвидових схрещуваннях. Методичні рекомендації. Ялта, 2010. 36 с.
17. Коваленко О.А., Чепак О.І. Біологічні особливості чаберу садового (Satureja hortensis L.) та перспективи його вирощування в умовах Миколаївської області. Таврійський науковий вісник. 2015. Вип. 90. С. 48-52.
18. Котюк Л.А., Рахметов Д.Б., Пінкіна Т.В. Оцінка успішності інтродукції ароматичних рослин родини Lamiaceae Lindl. в умовах Полісся України. Інтродукція рослин. 2017. №1. С.11-20 http://nbuv.gov.ua/UJRN/IR_2017_1_3
Опубліковано
2025-07-18
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО