Регіональні тенденції та перспективи валоризації органічних відходів у Європейському Союзі та Україні
Анотація
Валоризація органічних відходів, включаючи рослинні залишки, гній тварин, відходи харчової промисловості та осад стічних вод, являє собою стратегічний шлях до сталого використання ресурсів та циркулярних моделей біоекономіки. Особливою характеристикою агропромислового сектору є великий обсяг органічних відходів, які пропонується конвертувати у цінні вторинні ресурси. Це дозволить сформувати методологічні засади переходу до сучасної агропродовольчої системи, заснованої на принципах сталості, циркулярної економіки, екосистемного підходу та соціальної інклюзії. Стаття має на меті оцінити тенденції та перспективи валоризації органічних відходів в Європейському Союзі та Україні. Встановлено, що в ЄС валоризація органічних відходів підтримується регламентами (зокрема, Regulation EU 2019/1009), інструментами фінансування (Horizon Europe, LIFE) та високим рівнем технологічної зрілості. В Україні фіксується активний розвиток промислової переробки (біогазові установки), але спостерігається обмежена інфраструктура у секторі побутових органічних відходів. У статті проаналізовано сучасні інновації у сфері переробки органічних відходів з оцінкою рівня їхньої зрілості та потенціалу для масштабування. Зосереджено увагу на технологічній і нормативно-правовій динаміці. Основні шляхи перетворення включають компостування, анаеробне зброджування, піроліз, гідротермальну карбонізацію, ферментацію, культивування водоростей, електродіаліз та кристалізацію струвіту. Обговорюються стратегічні можливості у сфері валоризації органічних відходів а також рекомендації щодо просування принципів циркулярної біоекономіки в цій сфері. Україна має високий, але недостатньо реалізований потенціал. Інтеграція до європейського зеленого курсу, розвиток державно-приватних партнерств, стандартизація та демонстраційні проєкти є необхідними умовами для ефективного переходу до сталого управління органічними ресурсами.
Посилання
2. Bhushan B., Nanda V., Jindal N. Strategies for processing and valorization of ash gourd byproducts: A comprehensive review. Food Chemistry. 2025. Vol. 473. 143040. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2025.143040.
3. Bilal M., Li D., Xie C., Yang R., Gu Z., Jiang D., Xu X., Wang P. Valorization of wheat bran arabinoxylan: A review on nutritional and materials perspectives. Grain & Oil Science and Technology. 2024. Vol. 7 (3). Р. 196-208. https://doi.org/10.1016/j.gaost.2024.05.006.
4. Salvatore I., Leue-Rüegg R., Beretta C., Müller N. Valorisation potential and challenges of food side product streams for food applications: A review using the example of Switzerland. Future Foods. 2024. Vol. 9. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2024.100325
5. Ozogul F., Cagalj M., Šimat V., Ozogul Y., Tkaczewska J., Hassoun A., Kaddour A.A., Kuley E., Rathod N.B., Phadke G.G. Recent Developments in Valorisation of Bioactive Ingredients in Discard / Seafood Processing by-Products. Trends in Food Science & Technology. 2021. Vol. 116. Р. 559–582. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.08.007
6. Dróżdż D., Wystalska K., Malińska K., Grosser A., Grobelak A., Kacprzak M. Management of poultry manure in Poland – Current state and future perspectives. Journal of Environmental Management. 2020. Vol. 264. 110327. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2020.110327
7. Замлинський В.А. Циркулярна економіка та продовольча безпека в контексті формування стійкої харчової екосистеми підприємств АПК. Економіка харчової промисловості. 2025. Том. 17. Вип. 1. С. 41-47.
8. Кузьома В.В. Пріоритетні напрями розвитку циркулярних трансформацій у агросекторі України. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2022. Том 7. № 4. С. 291 – 296. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-3-2
9. Кучер А.В., Кучер Л.Ю., Пащенко Ю.В. Циркулярна економіка в системі сталого розвитку аграрного сектора в умовах євроінтеграції. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 32. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-24
10. Circular Economy and Waste Management in Eastern Europe / F.C. Mihai, V. Ishchenko, V. Iordachi, V. Ivanova, N. Dzebisashvili; іn: Ilić P, Pržulj N (eds). Circular Economy. Academy of Sciences and Arts of the Republic of Srpska, Banja Luka. 2024. LX: 57–95
11. Biogas and Biomethane Report: State of the Industry in Europe 2023. European Biogas Association. 2023. URL: https://www.europeanbiogas.eu/
12. Andreola C., González-Camejo J., Tambone F., Eusebi A.L., Adani F., Fatone F. Techno-economic assessment of biorefinery scenarios based on mollusc and fish residuals. Waste Management. 2023. Vol. 166. Р. 294–304. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.wasman.2023.05.014
13. Bibi F., Ilyas N., Saeed M., Shabir S., Shati A.A., Alfaifi M.Y., Amesho K.T.T., Chowdhury S., Sayyed R.Z. Innovative production of value-added products using agro-industrial wastes via solid-state fermentation. Environmental Science and Pollution Research. 2023. Vol. 30 (60). Р. 125197–125213. https://doi.org/10.1007/s11356-023-28765-6
14. Cortes Ortiz J.A., Ruiz A.T., Morales- Ramos J.A., Thomas M., Rojas M.G., Tomberlin J.K., Yi L., Han R., Giroud L., Jullien R.L. Insect Mass Production Technologies. Insects as Sustainable Food Ingredients: Production, Processing and Food Applications. 2016. Р. 153–201. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802856-8.00006-5
15. Hitzl M., Corma A., Pomares F., Renz M. The hydrothermal carbonization (HTC) plant as a decentral biorefinery for wet biomass. Catalysis Today. 2015. Vol. 257. Р. 154–159. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.cattod.2014.09.024