Покращання якості органічних добрив за рахунок використання пробіотиків та бішофіту
Анотація
На сьогодні актуальним питанням є впровадження науково-обгрунтованої системи забезпечення сталого функціонування агроекосистем. У даному контексті важливим є розширення спектру використання екологообезпечних інноваційних методів знезараження гною за рахунок місцевих ресурсів. Це дозволяє в обмежених об’ємах хіміко-техногенних ресурсів в аграрному секторі замінити їх альтернативними маловитратними заходами, які базуються на природних процесах самовідновлення. Метою дослідження стало вивчення комплексного впливу бішофіту різної концентрації та пробіотичних препаратів на схожість насіння бур’янів та ефективність використання гною, обробленого бішофітом та пробіотиком, при вирощуванні кукурудзи. Об’єктами досліджень були Полтавський бішофіт та пробіотичні препарати. Для визначення оптимальної дози бішофіту закладено попередньо експерименти на 4 місяці з різною концентрацією 50 л/т; 100 л/т; 150 л/т; 200 л л/т. Для визначення оптимальної дози пробіотику, проведені попередні бактеріологічні дослідження з використанням пробіотику дозою 100 л/тонну. Встановлено, що після 4-х місяців компостування рівень патогенних мікроорганізмів при нативному та 10% розчині пробіотику значно знизився, при цьому Salmonella та E. coli не виявлено. Для визначення дії різних доз бішофіту на життєздатність насіння бур’янів у день закладки досліду в компости були закладені в мішочках насіння різних рослин з різною вихідною схожістю: щириця (53%), триреберник (60%), осот польовий (13%), пирій повзучий (47%), лобода біла (56%), редька дика (74%). Після 4-х місяців зберігання у варіанті де застосовували бішофіт (150 л/т) та пробіотик (100 л/т, 10% розведення), насіння осоту польового, лободи білої та редьки дикої повністю втратили схожість, насіння інших бур’янів значно її знизила (до 60% у порівнянні з контролем). Обгрунтовано, що використання запропонованої технології обробки гною (4 місяці, бішофіт дозою 150 л/т та пробіотик дозою 100 л/т, розбавлення 1:10) дозволяє підвищити урожайність кукурудзи на 58,1%, що на 35,6% вище у порівнянні з стандартною технологією отримання гною.
Посилання
2. Georgieva, V., Guerov, G. and Blagoeva, N. (2024) “Impact of economic and environmental factors on agricultural product pricing in the EU”, Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 10(4), pp. 47–73. doi: 10.51599/are.2024.10.04.03.
3. Pedak I.S. The impact of environmental factors on the production of highquality. Journal of Agricultural Science. 2018. № 8. р. 15–20.
4. Гончарук І. В., Ковальчук С. Я., Цицюра Я. Г., Лутковська С. М. Динамічні процеси розвитку органічного виробництва в Україні: монографія. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2020. 478 с.
5. Шувар І. А., Бунчак О. М., Сендецький В. М., Тимофійчук О. Б. Виробництво та використання органічних добрив: монографія. Івано-Франківськ: Симфонія Форте, 2015. 596 с.
6. Фатєєв А. І., Смірнова К. Б., Семенов Д. О. Оцінка придатності ґрунтів України для органічного землеробства за вмістом мікроелементів. Вісник аграрної науки. 2014. № 4. С. 5–9.
7. Писаренко В.М. Органічне землеробство для приватного сектора. Полтава: ФОП Мирон І.А., 2017. 140 с.
8. Мінькова О. Г. Шляхи та способи переходу від традиційного аграрного виробництва до органічного. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2016. № 1. 3–10
9. Центило Л. В., Цюк О. А. Баланс азоту, фосфору і калію за застосування добрив. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2018. № 5. (75). Режим доступу до статті: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2018_5_22.
10. Волкогон В. В. Деркач С. М., Дімова С. Б., М’ягка М. В., Луценко Н. В., Штанько Н. П., Наконечна Л. Т. Біокомпостування органічного субстрату на основі пташиного посліду за інтродукції асоціації грибів Trichoderma harzianum 128. Агроекологічний журнал. 2018. № 1. С. 108–115.
11. Колісник Н.М., Тимофійчук Б.В., Сендецький В.М. та ін. Деструкція соломи – невід’ємна складова біологізації землеробства. Посібник українського хлібороба. 2017. Т. 1. С. 279–280.
12. Русаков, Д.С., Дідух, В.Ф., Том’юк, В.В. (2014) Промислове виробництво
13. органічних, органо-мінеральних та гранульованих добрив на основі сапропелів. Вісник Львівського національного аграрного університету, № 18, 37–42.
14. Чабанюк Я.В., Бровко І.С., Кордунян О.О. ДЦ (деструктор целюлози) – препарат для управління ґрунтовою родючістю. Аграрна наука – виробництву. 2016. № 4. С. 7–8.
15. Taylor J. P. Comparison of microbial numbers and enzymatic activities in surface soils and subsoils using various techniques / J. P Taylor, B. Wilsona, M. S. Millsb, R.G Burns // Soil Biology and Biochemistry. – 2002. – Vol. 34. – P. 387–40.
16. Дульгеров А.Н., Нудьга А.Ю. Компостирование навоза с углеаммонийними солями и эффективность полученных компостов на посевах кукурузи. Елементи регуляції в рослинництві: Збірник наукових праць / НАН України; Ін-т біоорган. хімії та нафтохімії; НЦ “АКСО”; під ред. В.П. Кухаря. – К.: ВВП “Компас”, 1998. – С. 323–326.
17. Шумік С.А., Погоріла Н.Ф., Драга М.В., Скопецька О.В Застосування вуглеамонійних солей як нового екологічно чистого азотного добрива при вирощуванні цінних лікарських рослин та злакових культур. Вісник Київського університету імені Тараса Шевченка. 1999, № 4 С. 91–92.
18. Гаценко М. В. Компостування органічної речовини. мікробіологічні аспекти. Сільськогосподарська мікробіологія. – 2014. – Вип. 19. – С. 11–20.
19. Писаренко П.В., Самойлік М.С., Тараненко А.О., Цьова Ю.А. Удосконалення технології отримання високоякісних органічних добрив з використанням супутньопластової води та пробіотичних препаратів. Сільське господарство та лісівництво. 2022. № 1 (24). С. 192–203. DOI: 10.37128/2707-5826-2022-1-14
20. Доспєхов Б.А. Методика польового досвіду (з основами статистичної обробки результатів досліджень)., 1973. – 336 с.
21. ВНТП-АПК-09.06. Системи видалення, обробки, підготовки та використання гною. Наказ Міністерство аграрної політики та продовольства України від 01.02.2006 р. № 29.
22. Наказ Міністерства охорони здоров’я від 24.05.2013 № 425 Про затвердження Методичних рекомендацій «Методи виділення та ідентифікації сальмонел»
23. Pysarenko, P., Samoilik, M., Taranenko, A., Tsova, Y., Sereda, M. Influence of probiotics-based products on phytopathogenic bacteria and fungi in agrocenosis. Agraarteadus. 2021.32(2): DOI: 10.15159/jas.21.41.