Впливфону живлення і ширини міжрядь на довжинуголовного стебла та урожайність сортів гарбуза столового на Півдні України

Ключові слова: гарбуз столовий, плоди, сорти, ширина міжрядь, фон живлення, урожайність, довжина головного стебла

Анотація

Метою роботи було встановити довжину головногостебла та урожайність сортів гарбуза столового залежновід фону живлення та ширини міжрядь. Методи. Польовідосліди проводили упродовж 2017–2019 рр. в умовахТОВ ТД «Долинское» Чаплинського району Херсонськоїобласті. При закладанні та проведенні дослідів, проведенні фенологічних спостережень та біометричнихвимірювань користувалися загальноприйнятими методиками. Використовували агротехніку відповідно із рекомендаціями по вирощуванню гарбуза столового в умовах Півдня України, окрім факторів, які досліджували. Результати. Результати дослідів у середньому за трироки досліджень показали, що на ріст головного стебла гарбуза столового впливають сортові особливості,добрива та ширина міжрядь. Так, у фазу шатрик на фонібез застосування мінеральних добрив даний показникстановив у сорту Яніна – 23–29, Доля – 24–30, Родзинка23–29 см залежно від ширини міжрядь. ЗастосуванняN30P30 збільшило довжину головного стебла на 8,7–17,2,12,5–13,3, 8,7–10,3, N60P60 на 21,7–24,1, 23,3–25,0,17,2–26,1, а N90P90 – на 24,1–26,1, 25,0–26,6, 24,1–30,4%відповідно. У період гудиноутворення даний показник заваріантами досліду збільшився на 54–82 см, порівняноз фазою шатрик. Довжина головного стебла у період цвітіння на фоні без внесення добрив становила у сортуЯніна 148–440, Доля – 219–525, Родзинка – 211–507 смзалежно від ширини міжрядь. Застосування N30P30 збільшило довжину головного стебла на 18,9–33,8, 4,8–20,5,13,4–40,3, N60P60 на 29,5–66,2, 11,0–35,2, 23,7–65,9,а N90P90 – на 27,0–71,6, 9,3–46,5, 20,9–68,7% відповідно. Усі досліджувані сорти гарбуза столового формували найбільші показники довжини головного стебла за ширини міжрядь 140 см. Так, у середньому за2017–2019 рр. у фазу плодоутворення на фоні внесеннямінеральних добрив при збільшенні ширини міжрядьз 70 до 140 см, довжина головного стебла збільшувалась у сорту Яніна на 284–333, Доля 262–298, Родзинка266–289 см і становила відповідно 732–782, 762–796,787–841 см. При збільшенні ширини міжрядь з 140 до210 см довжина головного стебла у фазу плодоутворення зменшувалась за варіантами досліду на 22–75 смі становила на фоні без внесення добрив 625–694, а призастосуванні N30P30 663–760, N60P60 707–806, N90P90700–793 см. Порівнюючи фази розвитку рослин гарбузастолового, слід зазначити, що даний показник у фазуплодоутворення становив 347–841 см залежно від варіантів досліду. У фазу достигання довжина головногостебла збільшувалася на 103–115 см, порівняно з періодом плодоутворення. Серед сортів гарбуза столовогонайбільшою довжина головного стебла була у фазудостигання у сорту Родзинка і становила 951 см за сівбиз шириною міжрядь 140 см на фоні N60P60, що більшена 5,0 % порівняно з сортом Доля і на 6,6 % з сортомЯніна. Наші дослідження показали, що у середньомуза три роки урожайність плодів склала у сорту Доля16,1–26,7 т/га залежно від ширини міжрядь та фону живлення рослин. Сорт Яніна сформував урожайність на6,0–20,1 % нижче, порівняно із сортом Доля, під впливом ширини міжрядь та фону живлення. Середні дані за2017–2019 рр. свідчать, що найвищий урожай плодів гарбуза столового формується при ширині міжрядь 140 смі складає у сорту Яніна 15,5–25,2, Доля – 17,3–26,7,Родзинка – 21,0–30,3 т/га під впливом фактору фонживлення. При сівбі гарбуза з шириною міжрядь 70 смурожайність плодів знизилась у сорту Яніна на 2,1–3,9,Доля – 1,2–3,0, Родзинка – 1,8–3,2 т/га, а з шириноюміжрядь 210 см – на 0,8–1,2, 0,7–1,6 та 0,5–1,3 т/гавідповідно. Застосування мінеральних добрив дозоюN60P60 сприяло збільшенню урожайності плодів гарбуза столового, порівняно з варіантом без удобрення,у середньому за три роки у сорту Яніна на 50,7–59,4,Доля – 39,8–55,4, Родзинка – 35,9–42,4%. Зменшеннядози добрив до N30P30 призвело до зниження урожайності плодів гарбуза столового на 18,1–20,0, 13,1–16,6,14,1–16,0 %. Найвищою урожайність плодів була у сортуРодзинка і склала 19,2–30,3 т/га залежно від фону живлення та ширини міжрядь, що на 2,9–4,1 т/га вище засорт Доля і на 5,1–5,9 т /га за сорт Яніна. На фоні внесення N60P60 та N90P90 отримали практично однакові рівніврожаїв – відповідно у сорту Яніна 20,2–23,7 і 21,3–25,2,Доля – 22,5–25,3 і 23,7–26,7, Родзинка – 26,1–29,2і 27,1–30,3 т/га. Висновки. При вирощуванні гарбузастолового в умовах Півдня України для отриманняурожайності плодів у межах 25–30 т/га рекомендується висівати високоврожайні сорти Доля та Родзинказ шириною міжрядь 140 см на фоні внесення N60P60, прицьому складаються найкращі умови для росту головного стебла рослин.

Посилання

1. Гусєв М. Г., Панюкова О. О., Шаталова В. В. Продуктивність гарбузів залежно від рівня зволоження, сортового складу та норм мінеральних добрив в умовах Південного Степу. Зрошуване землеробство. 2007. Вип. 47. С. 40–44.
2. Колтунов В., Булах М., Орлов Д. Структура врожаю гарбузів залежно від сорту. Плантатор. 2016. № 4 (28). С. 78–80.
3. Лихацький В. І. Баштанництво: навч. посіб. Київ: Вища школа, 2002. С. 79–84.
4. Семен Д. Т. Особливості вирощування гарбуза на насіння у зрошуваних умовах Півдня України. Таврійський науковий вісник. 2012. № 81. С. 184–188.
5. Методика польового досліду (Зрошуване землеробство) / В. О. Ушкаренко, Р. А. Вожегова, С. В. Коковіхін, С. П. Голобородько. Херсон: Грінь Д.С. 2014. 448 с.
6. Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві: навч. посіб. Харків: Основа, 2001. 366 с.
Опубліковано
2025-04-25
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО