Енергетичний аналіз технології вирощування сортів сої залежно від елементів агротехнології за умовзрошення

Ключові слова: соя, сорт, система захисту, урожайність, технологія вирощування, коефіцієнт енергетичної ефективності, коефіцієнт енергоємності

Анотація

В статті наведено результати досліджень з енергетичного аналізу технології вирощування сортів сої залежно від елементів агротехнології за умов зрошення. Мета досліджень – провести енергетичний аналіз розроблених елементів агротехніки вирощування сортів сої. Методи. Дослідження першого досліду проводили протягом 2013–2015 років на дослідному полі Інституту зрошуваного землеробства НААН України (нині Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства НААН). Трифакторний дослід (фактор А – сорт, В – строк сівби, С – система захисту рослин). Дослідження другого досліду проводили протягом 2017–2019 років на дослідному полі Інституту зрошуваного землеробства НААН України (нині Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства НААН. Трифакторний дослід (фактор А – сорт, В – інокулянт, С – система захисту рослин). Результати досліджень. Енергетичний аналіз показників польового досліду з сортами сої показав істотні відмінності у величині надходження енергії за всіма досліджуваними факторами та їх варіантами. Серед сортового складу перевагу мав сорт Святогор, який сформував найбільший коефіцієнт енергетичної ефективності – 2,95 та мав найменшу енергоємність продукції – 5,77 ГДж/га. Також доведено, що рання сівби (перший строк – 20 квітня) негативно позначається на показниках енергетичної ефективності, що можна пояснити теплолюбністю досліджуваної культури. Встановлено, що захист рослин мав позитивний вплив на величину енергетичної ефективності. У досліді з вивчення продуктивності сортів сої залежно від впливу інокулянтів та захисту рослин доведено, що з енергетичної точки зору найкращим виявився варіанті з сортом Деймос, який висівали з обробкою насіння перед сівбою препаратом Оптимайз та формували хімічну систему захисту рослин. Надходження енергії у першому досліді було найбільшим на сорті Святогор за сівби 20 травня та за хімзахисту – 73,2 ГДж/га, що було більше на 34,6% за контрольний варіант на сорті Діона. Витрати енергії слабко змінювались у межах від 23,0 до 24,0 ГДж/га, або на лише на 4,3%. Висновки. Приріст енергії та коефіцієнт енергетичної ефективності був максимальним на сорті Святогор за 20 травня та при біота хімзахисту. Сорт Діона за сівби 20 квітня мав найменші показники коефіцієнту енергетичної ефективності – 2,36, а також найвищу енергоємність – 7,10 ГДж/т. В другому польовому досліді перевищення показників надходження енергії понад 60 ГДж/га спостерігалось на сорті Деймос за використання інокулянтів Нітрофікс та Оптимайз на фоні біологічного та хімічного захисту рослин. У варіанті з сортом Деймос, інокуляції Оптимайзом та за хімічного захисту рослин приріст енергії збільшився до 43,1 Гдж/га, а на сорті Фаетон без інокуляції та без захисту рослин – він істотно зменшився в 3,2 рази. Сорт Деймос, з сівби з обробкою насіння біопрепаратом Оптимайз на фоні хімзахисту дозволили одержати максимальний коефіцієнт енергетичної ефективності – 2,91 та найменшу енергоємність насіння – 5,81 ГДж/т.

Посилання

1. Substantiation of agroecological factors on soybean agrophytocenoses by analysis of variance of the Right-Bank Forest-Steppe in Ukraine / Didur I., Bakhmat M., Сhynchyk O., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkachuk O. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10. № 5. Р. 54–61. https://doi.org/10.15421/2020_206.
2. Peculiarities of reproduction of pinus Nigra arn. in Ukraine / Honcharuk I., Matusyak M., Pantsyreva H., Kupchuk I., Prokopchuk V., Telekalo N. Bulletin of the Transilvania University of Braşov. Series II: Forestry, Wood Industry, Agricultural Food Engineering. 2021. Vol. 15(64). № 1. P. 33–42. https://doi.org/10.31926/but.fwiafe.2022.15.64.1.3.
3. Деякі параметри господарки цінних ознак сорту сої для умов Лівобережного Лісостепу України / Шевніков М. Я., Галич О. П., Лотиш І. І., Міленко О. Г.Вісник ПДАА. 2015. № 3. С. 40–43.
4. Ярошко М. Технологія вирощування сої: фактори врожайності, сівба і використання добрив. Агроном. 2013. № 1. С. 130–133.
5. Каленська С. М., Новицька Н. В., Андрієць Д. В. Продуктивність як інтегральний показник застосування технологічних прийомів вирощування сої на чорноземах типових. Корми і кормовиробництво. 2011. Вип. 69. С. 74–78.
6. Бабич А. О., Петриченко В. Ф., Іванюк С. В. Вплив гідротермічних умов на прояв основних господарсько цінних ознак у сої в Лісостепу України. Вісник аграрної науки. 1997. № 12. C. 15–17.
7. Varietal features of elements of soybean cultivation technology during irrigation. Scientific horizons / Ivaniv M., Vozniak V., Marchenko T., Baklanova T., Sydiakina O. 2023. Vol. 26(6). р. 85–96. https://doi.org/10.48077/scihor6.2023.85
8. Дідора В. Г., Баранов А. І., Ступніцька О. С. Формування фотосинтетичного апарату сої залежно від норм висіву та строків посіву в умовах Полісся України. Вісник СНАУ. Серія «Агрономія і біологія». 2013. Вип. 3 (25). С. 138–140.
9. Дерев’янський В. П. Економічне та енергетичне оцінювання технологій вирощування сої. Хімія. Агрономія. Сервіс. 2012. № 2. C. 14–17.
10. Медведовський O. K., Іваненко П. І. Енергетичний аналіз інтенсивних технологій в сільськогосподарському виробництві. Київ: Урожай, 1988. 206 с.
11. Методика польового досліду (Зрошуване землеробство): навчальний посібник / Ушкаренко В. О., Вожегова Р. А., Голобородько С. П., Коковіхін С. В. Херсон: Грінь Д.С., 2014. 448 с.
12. Методика польових і лабораторних досліджень на зрошуваних землях: монографія / Вожегова Р. А., Лавриненко Ю. О., Малярчук М. П. та ін. Херсон: Грінь Д. С., 2014. 286 c.
Опубліковано
2025-04-25
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО