Динаміка вмісту хлорофілів у листках буряків кормових в умовах Західного Лісостепу
Анотація
Мета – дослідити вплив норм та співвідношеннямінеральних добрив на формування хлорофілу в листках буряків кормових в умовах Західного ЛісостепуУкраїни. Методи. Дослідження проводились впродовж 2020–2024 років на дослідному полі Навчально–виробничого центру «Поділля» Закладу вищої освіти«Подільський державний університет» на чорноземітиповому малогумусному, середньосуглинковому.Повторність у досліді чотирикратна. Розміщення варіантів – систематичне. Технологія вирощування кормового буряка в досліді загальноприйнятна, крім досліджуваних факторів. Результати. За результатамидосліджень встановлено, що вміст хлорофілу а у всіхдосліджуваних сортів буряка кормового завжди вищий,порівняно із вмістом хлорофілу b, приблизно в 2,5 рази,незалежно від зміни досліджуваних факторів. У фазузмикання листків у міжряддях (10.07) вищий вмістхлорофілів накопичувався в сортів буряка кормового Стармон – 6,02–7,59 та Ольжич – 5,59–6,97 мг/гсирої маси в порівнянні з сортом Сонет (4,07–6,21).Максимальне зростання вмісту хлорофілів а залежновід мінеральних добрив було зафіксоване за умовивикористання добрив з нормою N150P75K225 в усіх досліджуваних сортів і становила 6,21; 6,97; 7,59 мг/г сироїмаси, відповідно. Найвище значення вмісту хлорофілуb відмічали на варіантах, де застосовували мінеральнідобрива з нормою N150P75K225 та N225P75K150. У розрізі сортів найбільша концентрація хлорофілів групи b у рослин буряків кормових була у сорту Стармон і становила3,07 та 3,01 мг/г сирої маси, відповідно.Встановлено, що найвищий вміст хлорофілів спостерігався в період активного росту та розвитку рослин буряків кормових (10.08). Так вміст загальногохлорофілу (а+b) в листках рослин становив у сортуСонет 7,46–10,91 мг/г сирої маси, сорту Ольжич –9,09–11,60 та сорту Стармон – 10,10–12,10 мг/г сироїмаси. Найбільший приріст був на варіантах із нормоювнесення N150P75K225 та N225P75K150 в усіх сортів. Так,у сорту Сонет приріст в порівнянні з контролем становив39,9–46,2%, сорту Ольжич 23,4–27,6% та сорту Стармон16,6–19,8%. В подальшому, на наступних етапах онтогенезу на період (10.09), зі старінням листкового апарату,відмиранням найпродуктивніших листків, скороченнямплощі листкової поверхні та зменшенням маси листків, відзначається поступове зменшення концентраціїзелених пігментів. Кращі умови для збільшення сумихлорофілів створювалися при внесенні повного мінерального добрива в ґрунт. Висновки. Концентраціязелених пігментів у листках кормових буряків значноваріює залежно від фаз онтогенезу та внесення повногомінерального добрива. Встановлено, що застосуваннямінеральних добрив виступає ефективним агротехнічним заходом оптимізації біосинтезу хлорофілів у рослинах буряка кормового, що опосередковано призводить до зростання урожайності культури. Максимальнаінтенсивність біосинтезу пігментів у рослинах бурякакормового була зафіксована у першій декаді серпня (інтенсивний ріст) при застосуванні мінеральних добривз нормою N150P75K225 та N225P75K150 для всіх досліджуваних сортів. При цьому вміст загального хлорофілу (а+b)в листках рослин буряка кормового становив у сортуСонет 10,44–10,91 мг/г сирої маси, сорту Ольжич –11,22–11,60 та сорту Стармон – 11,78–12,10 мг/г сироїмаси.
Посилання
2. Безвіконний П. В. Фотосинтетична діяльність рослин буряка кормового залежно від впливу мінеральних добрив. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2025. 46 (1). С. 19–25.
3. Бурко Л. М. Вплив елементів технології вирощування на процес синтезу хлорофілу у листках буряків кормових. Рослинництво та ґрунтознавство. 2020. Vol. 11. № 4. С. 26–33.
4. Гарбар Л. А., Аврамчук В. І. Динаміка вмісту хлорофілів у листках соняшнику за впливу елементів технології вирощування. Аграрні інновації. 2022. № 14. С. 7–11.
5. Гармашов В. В., Стан Д. С. Особливості фотосинтетичної діяльності рослин кормового буряка залежно від умов вирощування. Аграрний вісник Причорномор’я. Сільськогосподарські науки. 2014. Вип. 71. С. 19–25.
6. Куничак Г. С., Кобилянська Г. М. Цінність і технологія вирощування кормових буряків. Пропозиція – головний журнал з питань агробізнесу. Київ, 2008. № 9. С. 6–65. URL: https://propozitsiya.com/ua/cinnist-i-tehnologiya-viroshchuvannya-kormovihburyakiv (дата звернення: 22.04.2025).
7. Кривенко А. І., Бурикіна С. І. Пігментна система фотосинтетичного апарату пшениці озимої за дії мікроелементу цинк. Таврійський науковий вісник. 2018. № 102. С. 57–67.
8. Методики проведення досліджень у буряківництві / за ред. М. В. Роїка, Н. Г. Гізбулліна. Київ : ФОП Корзун Д. Ю., 2014. 373 с.
9. Присяжнюк О. І., Коровко І. І. Динаміка вмісту хлорофілів у листках цукрових буряків. Новітні агротехнології. 2015. № 1. С. 11–12.
10. Рожков А. О., Пузік В. К., Каленська С. М. Дослідна справа в агрономії: навч. посіб.: у 2 кн. Кн. 1. Теоретичні аспекти дослідної справи / за ред. А. О. Рожкова. Харків: Майдан, 2016. 316 с.
11. Bezvikonnyi P., Myalkovsky R., Muliarchuk O., Tarasiuk V. Effectiveness of the combined application of micro-fertilizers and fungicides on the beets crops. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10(6). 28–37.