ВПЛИВ ПОГОДНИХ УМОВ У ВЕСНЯНО-ЛІТНІЙ ПЕРІОД ТА СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ НА ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М'ЯКОЇ ОЗИМОЇ

Ключові слова: пшениця озима, сорт, сума ефективних температур, сума опадів, масова частка білка, масова частка клейковини.

Анотація

Однією із основних генетичних ознак сорту пшениці озимої є його хлібопекарські якості зерна, які впливають на продовольчий клас. Але, часто зерно пшениці формується низької якості, що впливає на його ціну та рентабельність виробництва. Повітряна та грунтова посухи у період наливу зерна часто впливають на формування його якості, зокрема на масову частку білка та клейковини. Саме правильний вибір сорту сприятиме є необхідним агротехнічним заходом в Південному Степу України, який сприятиме збільшенню виробництва зерна високої якості. Мета досліджень – встановити вплив сортових особливостей та погодних умов у міжфазний період «Колосіння – молочно-воскова стиглість зерна» на формування масової частки білка та клейковини. Методи. Експериментальні дослідження проводилися впродовж 2017-2023 рр. на чорноземі південному в умовах Навчально-науково- практичного центру Миколаївського НАУ з двадцятьма сортами пшениці озимої. Під час дослідження використано польовий, лабораторний та порівняльно-розрахунковий методи. Закладання та проведення дослідів проводили згідно методики дослідної справи. Якість зерна визначали методом інфрачервоної спектроскопії. Результати. Визначено, що більший вміст білка в зерні досліджуваних сортів пшениці озимої сформовано у 2023 р. – 15,2%, тоді як найменший – 12,3% у 2021 р. більшу масову частку клейковини в зерні сформовано у 2023 р. – 31,8%, дещо меншу (29,5%) у 2019 р. і найменшу (25,3%) – у 2021 р. Аналізуючи вплив погодних умов у посушливі, помірні та вологі роки визначено, що більшу масову частку білка (14,4%) та клейковини (29,2%) в зерні в середньому по сортам сформовано рослинами пшениці у помірних за зволоженням роках (2020, 2023 р.) з сумою ефективних температур 410,7 °С та сумою опадів за звітний період 71,6 мм. Висновки. Отримані наукові результати досліджень сприятимуть ширшому впровадженню сильних та цінних сортів, що сприятиме збільшенню виробництва продовольчого зерна високої якості.

Посилання

1. Уліч О. Л., Литвиненко М. А., Корхова М. М., Хахула В. С. Новий екстра сильний сорт пшениці озимої Мудрість одеська, адаптований до посушливих умов. Вісник аграрної науки. 2022. № 4 (829). С. 48–56. DOI: https://doi.org/10.31073/ agrovisnyk202204-06.
2. Belcar J., Sobczyk A., Sobolewska M., Stankowski S. Characteristics of Technological Properties of Grain and Flour from Ancient Varieties of Wheat (Einkorn, Emmer and Spelt). Acta Universitatis Cibiniensis Series E Food Technology. 2020. 24(2):269-278. DOI:10.2478/aucft- 2020-0024.
3. Methodology for the qualification examination of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine. Methods of determining plant production quality indicators. 2021. Kyiv. URL: https://sops.gov.ua/uploads/ page/615574837d47e.pdf
4. Державний реєстр сортів рослин придатних до поширення в Україні станом на 01. 07. 2024 р. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin.
5. Korkhova M., Panfilova A., Domaratskiy Y., Smirnova I. Productivity of winter wheat (T. aestivum, T. durum, T. spelta) depending on varietal characteristics in the context of climate change. 2023. Ecological Engineering & Environmental Technology. 2023. 24. P. 236-244. https://doi.org/10.12912/27197050/163124.
6. Mariem S. B., Gámez A. L., Larraya L. et al. Assessing the evolution of wheat grain traits during the last 166 years using archived samples. Scientific Reports. 2020. 10: 21828. doi: 10.1038/s41598-020-78504-x
7. Shivanna K. R. Climate change and its impact on biodiversity and human welfare. Proceedings of the Indian National Science Academy. 2022. 88. P. 160-171. https://doi.org/10.1007/s43538-022-00073-6l. its impact on biodiversity and huma
8. Наукові основи селекції озимої пшениці на агроекологічну адаптивність : монографія / В. В. Базалій, Є. О. Домарацький, Г. Г. Базалій та ін. Миколаїв : МНАУ, 2024. 244 с.
9. Albahri G., Alyamani A. A., Badran A., Hijazi A., Nasser M., Maresca M., Baydoun E. Enhancing Essential Grains Yield for Sustainable Food Security and Bio- Safe Agriculture through Latest Innovative Approaches. Agronomy. 2023. 13(7), 1709. https://doi.org/10.3390/ agronomy13071709.
10. Собко М. Г., Глупак З. І., Крючко Л. В., Бутенко А. О. Формування врожайності та якості зерна сучасних сортів пшениці озимої різних за географічним походженням. Аграрні інновації. 2022. № 12. С. 60-69. DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.12.10
11. Nazarenko M., Mykolenko S., Okhmat P. Variation in graine productivity and quality of modern winter varieties in northern Ukrainian Steppe. Ukrainian Journal of Ecology.2020. 10 (3). P. 102-108. doi: 10.15421/2020_175.
12. Zhao K., Tao Y., Liu M. et al. Does temporary heat stress or low temperature stress similarly affect yield, starch, and protein of winter wheat grain during grain filling? Journal of Cereal Science. 2022. Vol. 103. P. 103408.
13. Zhang Z., Xing Z., Zhou N. et al. Effects of Post- Anthesis Temperature and Radiation on Grain Filling and Protein Quality of Wheat (Triticum aestivum L.). Agronomy. 2022, 12(11), 2617. https://doi.org/10.3390/ agronomy12112617.
14. Xie W., Yan X. Responses of Wheat Protein Content and Protein Yield to Future Climate Change in China during 2041–2060. Sustainability. 2023. 15(19), 14204. https://doi.org/10.3390/su151914204.
15. Song Y., Linderholm H. W., Wang C. et al. The influence of excess precipitation on winter wheat under climate change in China from 1961 to 2017. Science of The Total Environment. 2019. Vol. 690. P. 189-196.
16. Hasanova I., Nozdrina N., Solodushko M., Yerashova M. Yield and grain quality of soft winter wheat depending on the fertilization in the Northern Steppe of Ukraine. Scientific Papers. Series A. Agronomy. 2022. Vol. LXV, No. 1. P. 342-348.
17. Hospodarenko H. M., Liubych V. V., Riabovol Ya. S., Koshovska I. V. Yield and grain quality of baking winter wheat of different varieties. Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet. 2021. Vol. 29. P. 144-151. DOI:10.47414/np.29.2021.244457.
18. Каталог сорто-гібридного складу зернових та зерно- бобових культур, представлених на демонстраційному полігоні Миколаївського національного аграрного університету у 2024 році / Міністерство освіти і науки України; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв : МНАУ, 2024. 212 с.
19. Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні. Методи визначення показників якості продукції рослинництва. 2021. 164 с. URL: https://sops. gov.ua/uploads/page/615574837d47e.pdf.
20. Moradi L., Siosemardeh A., Sohrabi Y., Bahramnejad B., Hosseinpanah F. Dry matter remobilization and associated traits, grain yield stability, N utilization, and grain protein concentration in wheat cultivars under supplemental irrigation. Agricultural Water Management. 2022. Vol. 263. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2021.107449Get rights and content
Опубліковано
2024-10-29
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО