Вплив строків сівби на формування показників структури врожаю пшениці озимої

Ключові слова: адаптивність, врожайність, пшениця озима, сорти, строки сівби, маса 1000 зерен

Анотація

Мета. Встановити вплив строків сівби пшениці озимої для отримання високих рівнів урожайності в умовах північно-східного Лісостепу та узагальнити результати за попередні етапи досліджень. Встановити урожайність сортів пшениці озимої, що дозволить виявити найбільш адаптовані до умов посухи і найбільш придатні до умов даної зони вирощування. Методи. Методи досліджень: польові, лабораторні, аналітичні, статистичні. Закладання дослідів, їх розташування проводились згідно методичних рекомендацій «Методичні вказівки щодо проведення польових досліджень і вивчення технології вирощування зернових культур». Статистичні опрацювання результатів дослідів проводили дисперсійним методом, при цьому використано пакет прикладних програм Excel. Результати. За результатами аналізу снопового матеріалу, який було проведено з метою визначення елементів структури врожаю рослин залежно від строків сівби та сортових особливостей встановлено, що в умовах звітного року максимально розвиненими рослини були за умов сівби у ранні строки. Особливо дана закономірність проявляється на показниках висоти рослин та густоти продуктивного стеблостою. Максимальний даний показник на рівні 121 см був у сорту МІП Вишиванка та 115 см у сорту Богдана. Найнижчими були сорти Вигадка та Краєвид – по 100 см. Густота продуктивного стеблостою за даного строку сівби становила в середньому за сортами 548 шт./м2. Найбільший даний показник був у сортів Пилипівка – 576 шт./м2 та МІП Вишиванка – 560 шт./м2. Дещо меншою була густота сортів Вигадка – 540 шт./м2 та Богдана – 510 шт./м2. За даного строку сівби кількість зерен в колосі складала від 34 до 38 шт. Маса зерна з колосу коливалась за сортами в межах 1,58–1,74 г/колос. Маса 1000 зерен формувалась на рівні 45,4–48,5 г. Найнижчими показниками розвитку характеризувались рослини, що були висіяні 10 листопада. Так, їх висота коливалась за сортами в межах 76–88 см з густотою продуктивного стеблостою 390–432 шт./м2. Кількість зерен з колосу формувалась в межах 32–34 шт./м2. Маса зерен з колосу коливалася за сортами в межах 1,34–1,54 г/колос. Маса 1000 зерен за даного строку сівби була на рівні 42,0–45,2 г. Найбільш сприятливі умови для формування урожайності культури в умовах звітного року складались за сівби 10 вересня та 10–20 жовтня. Найбільш урожайними серед сортів пшениці озимої у звітному році були Краєвид – 8,02 т/га, Пилипівка – 6,72 т/га, Вигадка – 6,68 т/га та МІП Вишиванка – 6,54 т/га, максимальні показники яких отримано за умов сівби 10 жовтня. Найменші показники урожайності отримано в більш пізні строки сівби, а саме 10 листопада. Урожайність пшениці озимої в середньому за сортами становила за даного строку сівби 4,29 т/га, що на 1,84 т/га менше, ніж на контролі при НІР05 – 0,62 т/га. Достовірне зниження урожайності сортів пшениці озимої було і при сівбі 01 листопада (на 0,67 т/га при НІР05 – 0,62 т/га). Висновки. Результати наших досліджень визначили, що сівба пшениці озимої ранніх строків сівби (10.09 та 10.10) гарантує оптимальний розвиток та високу продуктивність рослин. У 2023 році сприятливі умови для формування урожайності складались за сівби 10 вересня – 20 жовтня. Найбільш урожайними були сорти Краєвид – 8,02 т/га, Пилипівка – 6,72 т/га, Вигадка – 6,68 т/га та МІП Вишиванка – 6,54 т/га, максимальні показники яких отримано за сівби 10 жовтня. Найменші показники урожайності отримано в більш пізні строки сівби, а саме 10 листопада.

Посилання

1. Моргун В.В., Санін Є.В., Швартау В.В. Сорти та оптимальні системи вирощування озимої пшениці. Інститут фізіології рослин і генетики НАН України. Сингента, Швейцарія. Київ. Логос. 2012. 132 с.
2. Собко М.Г. Продуктивність сортів пшениці озимої залежно від строків сівби в умовах північної частини лівобережного Лісостепу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2014. № 1. С. 6–9.
3. Karpenko O., Butenko Y., Rozhko V., Sykalo О., Chernega T., Kustovska A., Onychko V., Tymchuk D.S., Filon V., Novikova A. Influence of Agricultural Systems on Microbiological Transformation of Organic Matter in Wheat Winter Crops on Typical Black Soils. Journal of Ecological Engineering. 2022. Vol. 23(9). P. 181–186. DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/151885
4. Iвченко В.М., Бондаренко М.П., Собко М.Г., Оничко В.І. Науково-практичні рекомендації по вирощуванню озимих культур. Сад. 2019. 12с.
5. Yi W., Zhongkui Zh., Yuanyuan L., Yulong H., Yanlai H., Jinfang T. High Potassium Application Rate Increased Grain Yield of Shading-Stressed Winter Wheat by Improving Photosynthesis and Photosynthate Translocation. Front. Plant Sci. 2020. 28 February. DОІ: https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00134.
6. Sobko M., Butenko Y., Davydenko G., Solarov O., Pylypenko V., Makarova V. Ecological and Economic Study of Wheat Winter Varieties by Different Geographical Origin. Ecological Engineering & Environmental Technology. 2023. 24(1). P. 12–21. https://doi.org/10.12912/27197050/154912.
7. Nazarenko M., Semenchenko O., Izhboldin O., Hladkikh Y. French winter wheat varieties under ukrainian north steppe condition. Agriculture and Forestry. 2021. Vol. 67(2). Р. 89–102.
8. Методика проведення експертизи та державного випробування сортів рослин зернових, крупяних та зернобобових культур. Державна служба з охорони прав на сорти рослин. Київ. 2003. № 2(3). 2014 с.
9. Царенко О.М., Злобін Ю.А., Скляр В.Г., Панченко С.М. Комп’ютерні методи в агрономії та с.-г. біології. Суми. Університетська книга. 2000. 203 с.
Опубліковано
2024-07-16
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО