ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛУ ПРОДУКТИВНОСТІ ГІБРИДУ ПОМІДОРУ ТОЙВО F1 ЗАЛЕЖНО ВІД СПОСОБУ ФОРМУВАННЯ РОСЛИНИ

Ключові слова: помідор, захищений ґрунт, гібрид, технологія, виробництво, урожайність.

Анотація

Мета. Мета дослідження полягала у визначенні потенціалу реалізації продуктивності у весняних плівкових теплицях без обігріву гібриду помідору Тойво F1 залежно від способу формування рослини додатковим стеблом з прищипуванням центрального стебла над четвертою китицею та без прищипування. Методи. Дослідження проводили впродовж 2019–2021 рр. на базі фермерського господарства «Овочі Слобожанщини» Куп'янського району Харківської області. Дослідна ділянка знаходиться у південно-східній частині Лівобережного Лісостепу України. Об’єктом дослідження був індетермінантний гібрид Тойво F1 голландської фірми «Bejo Zaden». Протягом вегетаційного періоду рослин проводили фенологічні та мікрокліматичні спостереження, біометричні вимірювання, обліки урожайності, а також визначали середню масу плоду, товарність, основні біохімічні показники плодів. Результати. У результатах досліджень подано усереднені показники за п’ять років. Аналіз фенологічних спостережень гібриду помідора Тойво F1 за рослинами показав, що зміна способу формування їх стебла слабо вплинула на строки и темпи проходження етапів органогенезу у рослин, тобто на всіх варіантах досліду фази розвитку у рослин проходили досить рівномірно. Дослідження біометричних показників у фазу плодоношення показало кращий розвиток за варіантом досліду з формуванням рослини в два стебла з прищипуванням. Рослини за цим варіантом мали найбільшу вегетативну масу рослини – 2860 г, що на 14,5% більше контролю, та площу асиміляційної поверхні – 12382 см2, що на 7,7% більше контролю. Найбільшою віддачою раннього врожаю характеризувалися рослини за варіантом досліду з формуванням рослини в два стебла з прищипуванням – в середньому 10,9 кг/м2, на 75,8% більше контролю. Найменший рівень раннього врожаю відмічено за варіантом досліду з формуванням рослини в два стебла 5,9 кг/м2, на 4,8% менше контролю. За варіантом з формуванням рослини в два стебла з прищипуванням отримано урожайність на рівні 18,3 кг/м2, що на 4,6% вище порівняно з контролем. Висновки. Рослини помідора позитивно відкликаються на формування рослини в два стебла з прищипуванням основного стебла над четвертою китицею. Дослідження показало, що рослини помідора дуже добре реагують на наявність декількох стебел. Проведені дослідження дають підставу зробити висновок, що в умовах Лівобережного Лісостепу України для одержання у весняних плівкових теплицях без обігріву максимально можливого рівня врожайності помідора можна рекомендувати проводити формування рослини в два стебла з прищипуванням основного стебла над четвертою китицею.

Посилання

1. Сєвідова І.О. Вплив якості овочевої продукції на конкурентоспроможність овочівництва. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія: Економіка АПК. 2013. № 20(1). С. 302–306.
2. Heuvelink, E. (ed.). 2005. Tomatoes (Crop Production Science in Horticulture). USA: CABI Publishing, 340 p.
3. Hoza, Gh., Stanciu, L.G., 2012. Research regarding the influence of tomato plant management for cultures grown in solarium, in extended production cycle. Analele Universităţii din Craiova, vol. XVII (LIII), 211–216.
4. Mourão, I., Teixeira, J., Brito, L.M., Ferreira, M.E., Moura, M.L., 2014. Pruning system effect on greenhouse grafted tomato yield and quality. Rahmann G. & Aksoy U. (Eds.) Proceedings of the 4th ISOFAR Scientific Conference. ‘Building Organic Bridges’, at the Organic World Congress, 13–15 Oct., Istanbul, Turkey (eprint ID 24059), 941–944. DOI: 10.3220/REP_20_1_2014
5. José, L.F., Díaz, M., Diánez, F., Camacho, F., 2009. Influence of different types of pruning on cherry tomato fruit production and quality. Journal of Food, Agriculture & Environment. Vol. 7 (3 and 4), 248–253.
6. Lhamo, Tashi & Gyalmo, Tashi & Pem, Thinley & Bajgai, Yadunath. 2022. Effect of Different Pruning Systems on Yield and Quality of Tomato Grown Under Greenhouse. Bhutanese Journal of Agriculture. 5. 71–82. DOI: 10.55925/btagr.22.5106.
7. Hoza, Gh., Chiorean, Ş., Drăguşin, M.D. 2011. Research regarding management systems for plants with two stems, cultivated in solar. Lucrări ştiinţifice, Seria Horticultură. Vol 54 (2), 57–160.
8. Rahmatian, A., Delshad, M. Salehi, R. 2014. Effect of Grafting on Growth, Yield and Fruit Quality of Single and Double Stemmed Tomato Plants Grown Hydroponically. Hort. Environ. Biotechnol. 55 (2), 115–119. DOI: 10.1007/s13580-014-0167-6
9. Dinu, M., Hoza, Gh., Becherescu, A. 2017. Antioxidant Capacity and Mineral Content of Some Tomatoes Cultivars Grown in Oltenia (Romania). 17th International Multidisciplinary Scientific Geo Conference SGEM Conference Proceedings, ISSN 1314-2704, June 29– July 5, Vol. 17 (Ecology, Economics, Education and Legislation), 93-100. DOI: 10.5593/sgem2017B52
10. Mbonihankuye, C., Kusolwa, P., Msogoya, T.J. 2013. Assessment of the Effect of Pruning Systems on Plant Developmental Cycle. Yield and Quality of Selected Indeterminate Tomato Lines. Proc. 2nd All Africa Horticulture Congress. Eds.: K. Hannweg and M. Penter. Acta Hort. 1007, 535–542. DOI: 10.17660/ ActaHortic.2013.1007.61
11. Coyago-Cruz, E., Corella, M., Moriana, A., Hernanz, D., Stinco, C.M., Meléndez-Martínez, A.J. 2017. Effect of the fruit position on the cluster on fruit quality, carotenoids, phenolics and sugars in cherry tomatoes (Solanum lycopersicum L.), Food Research International. 100, 804–813. DOI: 10.1016/j.foodres.2017.08.002 12. Ece, Ali, Nilay, Darakci, 2007. Determination of Relationships between Number of stem and yield of tomato (Lycopersicon lycopersicum L.). Asian Journal of Plant Sciences, 6 (5), 802–808. DOI: 10.3923/ ajps.2007.802.808
13. Сєвідов, В.П. Інноваційні складові сталого розвитку галузі овочівництва у Харківській області. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія: Агрономія. 2016. № 20. С. 82–86.
14. Лещенко, Л.О., Севідов, В.П. Сучасний стан та тенденції розвитку овочівництва в Україні. Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія: Економічні науки. Харків : ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, 2015. № 3. С. 317–326.
15. Ілюк, Н.А. Вплив способу формування і площ живлення щеплених рослин помідора на ріст, розвиток та продуктивність. Сучасний соціокультурний простір 2006 : матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції (м. Київ, 25–27 вересня 2006 р.). К., 2006. Ч. 2. С. 23–25.
16. Hoza, Gheorghita & Maria, Dinu & Soare, Rodica & Becherescu, Alexandra & Apahidean, Alexandru & Hoza, Dorel. (2018). Influence of plant management systems on growth and fructification of tomato plants in protected culture. Scientific Papers. Series B. Horticulture. 62, 457–463.
Опубліковано
2023-04-28
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО