Yield of green mass of sugar sorghum depending on varietal characteristics, seeding rates, biological product and microfertilizers for different years of research

  • A.V. Chernova Mykolayiv National Agrarian University
  • O.A. Kovalenko Mykolayiv National Agrarian University
  • M.M. Korkhova Mykolayiv National Agrarian University
Keywords: sugar sorghum, green mass, hybrids, microfertilizers, seeding rate, yield

Abstract

Goal. To establish the dependence of sugar sorghum productivity on varietal characteristics, seeding rates, biological products and microfertilizers under the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Research methodology. The research was carried out in the zone of insufficient moisture in the conditions of the Educational-scientificpractical center of the Nikolaev national agrarian university during 2013–2015. Varieties and hybrids of sugar sorghum are recommended for cultivation in the steppe of Ukraine. Accounting and observation of plant development (phenological observations, tillering, stem height, stem diameter, yield, etc.) were performed according to general methods. Statistical processing of experimental results was performed by the dispersion method, using application packages Statistica 6.0, Microsoft Excel. Research results. On average, over the years of research on all varieties and hybrids, there was an increase in the yield of green mass with an increase in seeding rates from 70 to 160 thousand similar seeds / ha. It was the largest in the variant for sowing 130 thousand similar seeds / ha – 17.9%, and for the norms of 100 and 160 thousand east. us. per 1 ha – 15.8 and 5.2%, respectively. Crop density leads to deterioration of plant nutrition conditions and photosynthesis processes, and thus to reduced yields. According to research, Factor C also had a significant effect on the yield of green mass of sugar sorghum - treatment of plants during the growing season in the tillering and tubing phases with Biocomplex-BTU and a mixture of microfertilizers “Quantum”. Conclusions. Thus, in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine, the cultivation of sugar sorghum on green mass should be carried out according to the technology involving sowing of the Honey hybrid with sowing rate of 130 thousand similar seeds per 1 ha and fertilization of vegetation plants in the tillering and tubing phase. “Bor Active”(0.3 l / ha),“Quantum-AquaSil”(1 l / ha),“Quantum- Chelate Zinc”(1 l / ha),“Quantum-Amino Max”(0.5 l / ha) with the biological product “Biocomplex-BTU” (2 l / ha), which provides a yield of green mass of 82.7 t / ha. In years with drier weather conditions to obtain higher yields of green mass of sorghum, sowing rates should be reduced to 100 thousand similar seeds / ha.

References

1. Курило В.Л., Ковальчук В.П., Григоренко Н.О., Марчук О.О. Продуктивність сортів та гібридів сорго цукрового залежно від рівня удобрення. Цукрові буряки. 2012. № 5. С. 11–13. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Cb_2012_5_5
2. Петричук Л.І. Агробіологічні основи формування високопродуктивних агроценозів сорго цукрового в умовах Південного Степу : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.09; ДВНЗ «Херсон. держ. аграр. ун-т». Херсон, 2015. 20 c.
3. Курило В.Л. Продуктивність сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Pers.) залежно від сортових особливостей та різної густоти стояння рослин. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2013. № 3. С. 8–12.
4. Сучек М.М., Дерев’янський В.П., Степанчук Т.В. Екологічна безпека за вирощування сорго зернового в умовах Поділля. Корми і кормовиробництво. 2015. Вип. 80. С. 108–114.
5. Чернова А.В., Коваленко О.А., Корхова М.М., Антипова Л.К. Способи підвищення виживаності рослин сорго цукрового на півдні України. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2019. Вип. 2 (102). С. 56–61. DOI: 10.31521/2313-092X/2019-2(102)-8.
6. Коваленко О.А., Чернова А.В. Вплив норм висіву насіння, біопрепаратів і мікродобрив на формування висоти рослин сортів і гібридів сорго цукрового в умовах Півдня України. Таврійський науковий вісник. 2018. Вип. 101. С. 54–62.
7. Курило В.Л., Герасименко Л.А. Вплив погодних умов на урожайність сорго цукрового залежно від строків сівби та глибини загортання насіння. Збірник наукових праць. 2011. Вип. 12. С. 74–78.
8. Болдырева Л.Л., Бритвин В.В. Перспективы использования сорго сахарного для производства концентрированного сиропа. Научные труды Южного филиала Национального университета биоресурсов и природопользования Украины «Крымский агротехнологический университет». Серия: Сельскохозяйственные науки. 2012. № 149. С. 183–188.
9. Ганженко О.М., Герасименко Л.А., Іванова О.Г. Вплив елементів технології вирощування цукрового сорго на енергетичну продуктивність. Цукрові буряки. 2015. № 4. С. 17–19.
10. Курило В.Л., Григоренко Н.О. Вплив сортових особливостей та норм внесених добрив на фенологічні показники та продуктивність рослин сорго цукрового. Цукрові буряки. 2013. № 4. С. 13–15.
11. Ганженко О.М., Григоренко Н.О., Хіврич О.Б., Марчук О.О., Герасименко Л.А. Вплив сортових особливостей та мінерального живлення на урожайність і вуглеводний склад цукрового сорго. Цукрові буряки. 2011. № 5. С. 14–15. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Cb_2011_5_5
12. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. Москва : Колос, 1985. 415 с.
13. Царенко О.М., Злобін Ю.А., Скляр В.Г., Панченко С.М. Комп’ютерні методи в агрономії та с.-г. біології. Суми : Університетська книга, 2000. 203 с.
14. Біокомплекс БТУ універсальний. БТУ-Центр : веб-сайт. URL: https://btu-center.com/ru/dlya-sadu-ta-gorodu/b-okompleksi/biokompleks-btu-universalnyy/ (дата звернення: 1.12.2020).
15. Quantum. Інновації живлення. URL: http://www.quantum.ua/ua/product.php?id=13. (дата звернення: 1.12.2020).
Published
2021-03-26
Section
BREEDING, SEED PRODUCTION