Breathing intensity of germinating seeds and sprouts of chicory root vegetable a member of the Asteraceae family

Keywords: root chicory, variety, microelements: MnSO4; CuSO4; H3BO3; (NH4)2 MoO4, mineral fertilizers, root crops, vegetation experiment

Abstract

Purpose: to present the results of experimental studies on the respiration intensity of germinating seeds and seedlings of root chicory. Methods. In the course of the research, the main materials for plant respiration and seed sugar were determined. Chicory root contains the bulk of its reserve material in the form of sucrose, which is closely related to plant respiration. This also contributes to theprocess of its processing and storage with the consumption of sugar used for respiration.Results. Different parts of the chicory root vegetable breathe at different intensities. Significant fluctuations in breathing intensity are also observed throughout the day, increasing sharply during the day and decreasing at night. These fluctuations are related to air and soil temperature. At temperatures increased by 10°C (within the range of 0°C to 30°C), the intensity of respiration increases 2.5 times, and changes in soil moisture are also noted, increasing or decreasing from 60% of its total moisture capacity. This pattern is observed with an increase in the application of mineral nutrients. Oxygen significantly affects the respiration intensity of germinating seeds and the subsequent growth and development of plants. During respiration, energy is released, which is used for all physiological processes in the plant organism (leaves, stems, and root system). However, scientists have noted that in the fine roots of chicory, respiration is more intense than in well-developed roots.Findings. The application of mineral fertilizers in the initial period, the growth and development of chicory plants affects the intensity of respiration, especially when applying organic manure fertilizer at a rate of 15 t/ha, which confirms the intensity of plant respiration and the close relationship between them. The intensity of plant respiration depends on optimal environmental conditions. More favorable weather and climatic conditions and nutrition promote the intensive growth of young seedlings, which is reflected in their more intensive respiration.

References

1. Ткач О.В. Біологічні особливості насіння цикорію коренеплідного Зб. наук. праць Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. Київ, 2020. Вип. 28. С. 140-146.
2. Ткач О.В., Овчарук В.І. Витрати води рослинами цикорію коренеплідного в агрофітоценозі на формування її маси. Зб. наук. праць «Агробіологія» Білоцерківської НАУ. Біла Церква, 2020. Вип. 1. С. 175-180.
3. Oleh Tkach, Vasyl Ovcharuk, Influence of chicory plants density on size-mass root parameters. Journal «» Agricultural science»» № 1, University agrarian state of Moldova. 2020. С. 63-66.
4. Ткач О.В., Овчарук В.І., Овчарук О.В., Марцін Я.Є. Особливості ролі ґрунтової вологи в забезпеченні високої врожайності рослин цикорію коренеплідного. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. Кам’янець-Подільський, 2022. Вип. 36. С. 14-18
5. Овчарук В.І., Ткач О.В., Овчарук О.В. Значення ролі органо-мінеральних добрив в кореневому живленні рослин цикорію коренеплідного. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Агрономія і біологія» Суми, 2022. Випуск 1 (47). С. 97-102.
6. Bakhmat, M., Padalko, T., Krachan, T., Tkach, O., Pantsyreva, H., Tkach, L. Formation of the Yield of Matricaria recutita and Indicators of Food Value of Sychorium intybus by Technological Methods of Co-Cultivation in the Interrows of an Orchard. Journal of Ecological Engineering, 24(8), (2023) 250-259.
7. Ткач О.В., Овчарук О.В., Овчарук В.І., Петриченко Є.О. Вплив різних умов вирощування цикорію на взаємозв’язок між формуванням вегетативної маси і коренеплодами. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. Кам’янець-Подільський, 2023. Вип. 3 (40). С. 72-77.
8. Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В. Рослинництво. Нові технології вирощування польових культур : підручник. 5-те вид., виправл., доп. Львів : НВФ «Українські технології», 2020. 806 с.
9. Лихочвор В.В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур : навчальний посібник. Львів : НВФ «Українські технології», 2002. 800 с.
10. Ткач О.В. Особливості формування маси коренеплодів цикорію залежно від мінерального живлення. Зб. наук. праць Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. Київ, 2019. Вип. 27. С. 55-67.
11. Ткач О.В. Науково – теоретичне обґрунтування і агротехнічні основи вирощування цикорію коренеплідного в умовах Правобережного Лісостепу України: автореф. дис. д-ра. с.-г. наук: спец. 06.01.09 Кам’янець-Подільський, 2020. 45 с.
12. Ткач О.В. Урожайність коренеплодів цикорію залежно від густоти рослин Таврійський науковий вісник. Науковий журнал. Херсон, 2020. Вип. 112. С. 150-156.
13. Яценко А.О. Цикорій коренеплідний: Біологія, селекція, виробництво і переробка коренеплодів: навч. посіб. Умань: ФІЦБ УААН, 2003. 161 с.
Published
2025-11-28
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE