Еxpert legal service and certification of the production of food phytoresources and products
Abstract
Expert legal services and certification of food phytore- sources and products are key elements in ensuring the qual- ity and safety of products on the market. The certification pro- cess takes into account all stages of production – from the collection of raw materials to the final product, which helps to increase consumer confidence and compliance with national and international standards. The legal service includes con- sultations, explanations and support for legal aspects related to certification, including licensing requirements, environ- mental responsibility and compliance with consumer health and safety standards. At the same time, the expert assess- ment of the quality of phytoproducts includes testing of its components for compliance with the necessary standards and requirements. The certification procedure includes not only control over technological processes, but also a series of checks for compliance with organic production standards that require specialized knowledge in botany, pharmaceuti- cals and food technology.Thus, expert legal service and certification are important components of ensuring high quality and safety of food phytore- sources, which contributes to their successful integration into the domestic and international markets. At the present stage, it is extremely problematic and relevant to change the outlook on the formation and functioning of sustainable ecosystems with food resources in Ukraine. Insufficiently grounded scientific, educational and technical processes of the last century have significantly affected the state of the living environment and the environment at the planetary, global, regional and local levels due to significant land plowing and improper use of a number of technologies, including unjustified use of various toxicants (pes- ticides, mineral fertilizers, etc.).Based on the above arguments, it is extremely impor- tant to introduce innovative disciplines into the scientific and educational process in order to train relevant special- ists in the production of high-quality and safe food prod- ucts, namely, the expert legal service for food production.Our substantiation and research have established that the main criteria for efficient and environmentally friendly pro- duction of food and feed products that meet the parameters of proper nutrition are the following.
References
2. Вигера С. М. Концепція розвитку трофології – перспективного напрямку в системі наук про життя. Органічне виробництво і продовольча безпека : матеріали III Міжнар. наук.-практ. конф., 23 квіт. 2015 р. / Житомир. нац. агроекол. ун-т. Житомир : Полісся, 2015. С. 429-434.
3. Вигера С. М. Трофологія – перспективний напрям в системі наук про життя. Проблеми економіки підприємств в сучасних умовах : матеріали VI міжнар. наук.-практ. конф. (21–22 травня 2015 р.). Київ : Нац. університет харчових технологій, 2015. С. 168–170.
4. Вигера С., Ключевич М., Столяр С. Трофологія : посібник / за наук. ред. С. Вигери. Київ : Компринт, 2022. 187 с.
5. Вигера С. М. Трофологія – життєво необхідний напрям Вітатеррології. Органічне виробництво і продовольча безпека : зб. матеріалів доп. IV Міжнар. наук.-практ. конф. (12 травня 2016 р. ). Житомир : Житомир. нац. агроекол. ун-т, 2016. С. 141–146.
6. Вигера С. М. Трофологія : монографія. Київ : Компринт, 2017. 125 с.
7. Екотрофологія. Основи екологічно безпечного харчування : навч. посібник / Т. М. Димань, М. М. Барановський, Г. О. Білявський та ін. ; за ред. Т. М. Димань. Київ : Лібра, 2006. 304 с.
8. Вигера С. Концепція гармонійного розвитку Трофології, Вітатерралогії та Віталогії : препринт. Київ : Компринт, 2021. 77 с.
9. Вигера С. М., Ключевич М. М., Ковальчук Р. Л. Культуру та культ їжі – на державний освітній рівень. Сучасні аспекти збереження здоров’я людини : зб. праць учасників ХVІ Міжнар. міждисц. наук.-практ. конф., 21–22 квіт. 2023 р. Ужгород : ДВНЗ «Ужгородський НУ», 2023. С. 76–79.
10. Урахування традиційної їжі людей в сучасних умовах України / Вигера С. М., Ключевич М. М., Столяр С. Г. та ін. Modern science: theory and practice of applying the latest paradigm : сollective monograph. Bratislava, Slovakia : Institute of professional development, 2023. Р. 55–71.
11. Вигера С. М., Ключевич М. М., Ковальчук Р. Л. Обгрунтування новітньої методології забезпечення здоров’я фітоценозів. Moderní aspekty vědy : Svazek XLVІІ mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika : Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2024. Р. 166–175.
12. Вигера С. М., Ключевич М. М., Ковальчук Р. Л. Аргументація введення новітніх термінів у системі наук про їжу людини та живлення біоти. Moderní aspekty vědy : Svazek XL mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika : Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2024. Р. 753–765.
13. Теоретичні аспекти інноваційного світогляду щодо наук про царство рослин / Ключевич М. М., Вигера С. М., Можарівська І. А., Ковальчук Р. Л. Moderní aspekty vědy : LIII. Díl mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika : Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2025. С. 184–194.