Formation of soybean leaf area depending on seed pre-treatment with metabolically active substances
Abstract
Purpose. Determination of the effect of pre-sowing seed treatment with combinations of metabolically active substances on the formation of leaf area in soybean at dif- ferent stages of growth and development. Methods. The theoretical framework of this study is based on a systematic analysis of specialized scientific literature and the synthe- sis of results from both fundamental and applied research.The experimental part was carried out in accordance with approved methodological guidelines for conducting field trials. Results. It was established that pre-sowing treat- ment of soybean seeds with a combination of vitamin E + ubiquinone-10 contributed to an increase in trifoliate leaf area at the 1–3 trifoliate leaf stage by an average of 26.0 cm², which is 77.0% more than in the control. At the flow- ering stage, soybean plants exhibited the maximum leaf area. The highest trifoliate leaf area during flowering was observed following seed treatment with the combinationof vitamin E + ubiquinone-10. The combination of vitamin E + methionine + para-hydroxybenzoic acid+ MgSO₄ also showed a considerable positive effect on increasing leaf area during the flowering phase. The increase in the area of trifoliate leaves contributed to an improvement in soy- bean yield. The highest yield (3.2 t/ha) was obtained after seed treatment with the combination of vitamin E + ubiqui- none-10, exceeding the control by 36.8%. The combina- tion of vitamin E + para-hydroxybenzoic acid + methionine + MgSO₄ increased soybean yield by 14.1% compared to the control. Conclusions. The use of vitamin E + ubiqui- none-10 and vitamin E + methionine + para-hydroxyben- zoic acid + MgSO₄ combinations for pre-sowing seed treat- ment has a positive effect on increasing soybean trifoliate leaf area and yield. Pre-sowing seed treatment with these compounds is an effective technological component in the cultivation of leguminous crops.
References
2. Коробко А.А. Динаміка виробництва сої в Україні та світі. Збалансоване природокористування. 2021. № 4. С. 125134.
3. Стасик О.О., Кірізій Д.А., Прядкіна Г.О. Фотосинтез і продуктивність: основні наукові досягнення та інноваційні розробки. Фізіологія рослин і генетика. 2021, том 53, № 2, С. 160-184.
4. Іванів М.О., Возняк В.В. Формування асиміляційної листкової поверхні сортів сої залежно від елементів технології в умовах зрошення. Аграрні інновації. 2023. № 18. С. 56-66.
5. Didur I.M., Tsyhanskyi V.I., Tsyhanska O.I., Malynka L.V., Butenko A.O., Klochkova T.I. The effect of fertilizer system on soybean productivity in the conditions of right bank forest-steppe. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. No 9 (1). P. 76–80.
6. Димитров С. Г., Саблук В. Т. Формування площі листкової поверхні рослин сільськогосподарських культур залежно від маси кореневої системи за її мікоризації. Біоенергетика. №1-2 (19-20), 2022. https://271348-Текст статті-625698-1-10-20230106 (1).pdf.
7. Іванів М.О., Ганжа В.В. Динаміка площі листкової поверхні та урожайність сортів сої залежно від елементів технології за краплинного зрошення. Аграрні інновації. 2020. № 4. C.29-39.
8. Wu Y., Gong W., Wang Y., Yong T., Yang F., Liu W.,Wu X., Du J., Shu K., Liu J., Liu C., Yang W. Leaf area and photosynthesis of newly emerged trifoliolate leaves are regulated by mature leaves in soybean. J. Plant. Res. 2018. Vol. 131. P. 671–680. https://doi.org/10.1007/s10265-018-1027-8
9. Сорт сої Аннушка. ІАС Аграрії разом. 2019. URL: https://agrarii-razom.com.ua/culturevariety/annushka
10. Основи наукових досліджень в агрономії: підруч- ник / В.О. Єщенко, П.Г. Копитко, П.В. Костогриз; В.П. Опришко. За ред. В.О. Єщенка. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К»», 2014. 332 с.
11. Rozhnova N. A., Gerashchenkov G. A. Effect of ubiquinone 50 and viral infection on phytohemagglutinin activity in development of induced resistance in tobacco plants. Izv. Akad. Nauk Ser. Biol. 2008. №35. P. 442-447.
12. Jeong-Yong Cho, Jae-Hak Moon, Ki-Young Seong, Keun-Hyung Park. Antimicrobial Activity of 4-Hydroxybenzoic Acid and trans 4-Hydroxycinnamic Acid Isolated and Identified from Rice Hull. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2008. №62(11). Р. 2273-2276.
13. Полянчиков С. П., Ковбель А. И. Роль амінокислот у захисті культур від стресів. НПК «Квадрат». URL: https://agromage.com/stat_id.php?id=1086
14. Сульфат магнію, як додаткове джерело сірки та магнію для рослини. Agro One. URL: www.agroone.info/publication/sulfat-magniju-jak-dodatkove-dzherelo-sirki-ta-magniju-dlja-roslini/