Agrobiological features of the process of spring barley growing at differentiated sowing dates based on the analysis of grain weight parameters
Abstract
The purpose of the research is to establish the dependence of the realization degree of productive capacity of spring barley on the grain weight indicator due to the influence of external environmental conditions and seeding rates in the process of growing at differentiated sowing dates. Methods. The research was carried out during 2018–2020 at the Higher educational institution «Podillia State University» in the conditions of the Western Forest- Steppe of Ukraine. During the research, the following scientific methods were used: laboratory, analytical, concretization, generalization, mathematical. Results. It is proven that with the shift of spring barley sowing dates by 10 days starting from the first one held on March 10, there is a gradual significant increase in ear productivity by grain weight. It is established that regardless of the sowing date, an increase in seeding rates causes a decrease in ear productivity. Conclusions. Under vegetation conditions, according to different sowing dates, starting from the first one on March 10, every 10 days for spring barley crops, both on the background of mineral nutrition N30P45K45 and on the background N60P90K90, yield formation processes were established, under which a significant increase in the parameters of the weight of the ear grain occurs. In accordance with the first, second, third, fourth and fifth sowing dates, the average experimentally obtained grain weight indicators on the background of mineral nutrition N30P45K45 were 47.6 < 48.0 < 48.4 < 49.2 < 49.9 mg and on the background of mineral nutrition N60P90K90 were 46.9 < 47.3 < 47.9 < 48.5 < 49.5 mg. An increase in seeding rates in an organized study led to a significant decrease in the mass of barley grain. According to the seeding rates of 200; 250; 300 pcs./m2 on average, the experimentally established indicators on the background of mineral nutrition N30P45K45 – 49.0 > 48.6 > 48.2 mg and on the background of mineral nutrition N60P90K90 – 48.5 > 48.0 > 47.5 mg.
References
2. Гораш О.С., Климишена Р.І. Управління ростом і розвитком рослин в технологіях вирощування сільськогосподарських культур: навчальний посібник. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024. 300 с.
3. Климишена Р.І. Залежність маси зернівки ячменю ярого від впливу позакореневого підживлення рослин мікродобривами. Таврійський науковий вісник. 2020. № 112. С. 82-87. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.112-11
4. Kennedy S.P., Lynch J.P., Spink J. & Bingham I.J. Grain number and grain filling of two-row malting barley in response to variation in post-anthesis radiation: Analysis by grain position on the ear and its implications for yield improvement and quality. Field Crops Research. 2018. Volume 225. P. 74-82. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2018.06.004
5. Yula V., Kaminska V., Porodko М., Dudka O., & Mushyk B. Characteristics of spring barley crop formation depending on cultivation technology elements. Agriculture and Plant Sciences: Theory and Practice. 2024. No. 3. Р. 76-86. https://doi.org/10.54651/agri.2024.03.08
6. Касаткіна Т.О., Гамаюнова В.В. Перспективи та особливості вирощування ячменю ярого на півдні України. Наукові горизонти. 2018. № 7-8. С. 131-138.
7. Jiang С., Kan J., Gao G., Dockter C., Li C., Wu W., Yang P. & Stein N. Barley2035: A decadal vision for barley research and breeding. Molecular Plant. 2025. Vol. 18, Issue 2. P. 195-218. https://doi.org/10.1016/j.molp.2024.12.009
8. Балабух В.О. Недобір урожаю зернових культур в Україні зумовлений зміною температури повітря та кількості опадів. Сільськогосподарська наука і практика. 2023. Vol. 10, No. 1. P. 31-53. https://doi.org/10.15407/agrisp10.01.031
9. Польовий А.Н., Божко Л.Є., Барсукова Є.А. Вплив змін клімату на агрокліматичні показники вегетаційного періоду основних сільськогосподарських культур. Український гідрометеорологічний журнал. 2017. № 20. P. 61–70. https://doi.org/10.31481/uhmj.20.2017.07
10. Ермантраут Е.Р., Присяжнюк О.І., Шевченко І.Л. Статистичний аналіз агрономічних дослідних даних в пакеті Statistica 6.0. Київ: Українська академія аграрних наук, 2007. 55 с.