Features of water consumption of winter barley depending on a grade and optimization of food in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine

  • V.V. Gamayunova Mykolayiv National Agrarian University
  • A.O. Kuvshinova Mykolayiv National Agrarian University
Keywords: winter barley, total water consumption, weather and climatic conditions, water consumption coefficient, biological products, food optimization

Abstract

The purpose of the research is to develop measures for resource-saving nutrition of winter barley by using modern biologics and growth regulators for its optimization. Determination of water consumption of different biologically varieties of winter barley and its changes under the influence of nutrition optimization. Research methodology. Humidity in the soil layer 0–100 cm was determined by thermostatic- weight method, total water consumption by water balance method, and water consumption coefficient in relation to the value of total water consumption to the level of grain yield. Agrotechnics of winter barley cultivation was generally accepted for the Steppe zone of Ukraine, except for the factors taken into account. Research results. The article analyzes the importance of winter barley culture for the steppe zone of Ukraine, changes in the total water consumption of the studied varieties in the years of cultivation under the influence of nutrition optimization through the use of biological products. The main attention is paid to the peculiarities of moisture consumption by winter barley plants on the formation of the unit of harvest and changes in this indicator under the influence of resource-saving nutrition. Conclusion. It is established that regardless of the weather conditions of the growing years, the use of modern biological products for foliar fertilization in the main growing seasons, promotes more economical use of soil moisture and precipitation during the growing season. Thus, the coefficient of water consumption of winter barley depending on varietal characteristics, year of cultivation and feeding option is reduced from 10.8 to 30.1%, compared with crops of unfertilized control. The expediency of winter barley crop sowing in the main growing seasons with biological products and restrictive substances has been determined, which increases their resistance to environmental conditions and increases the efficiency of moisture and precipitation reserves for crop formation, preventing their unproductive losses due to evaporation.

References

1. Гамаюнова В.В. Ефективність зрошення та вплив добрив на використання вологи рослинами і підвищення стійкості землеробства зони Степу : монографія «Адаптація агротехнологій до змін клімату: ґрунтово-агрохімічні аспекти / за науковою редакцією С.А. Балюка, В.В. Медведєва, Б.С. Носка. Харків : Стильна типографія, 2018. С. 108–126.
2. Господаренко Г.М., Черно О.Д., Чередник А.Ю. Значення органічних добрив у системі удобрення культур польової сівозміни. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія Агрономія. 2019. № 23 (2), 184–190. https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.184
3. Гамаюнова В.В., Хоненко Л.Г., Глушко Т.В., Музика Н.М. Значення родючості ґрунтів та дотримання законів землеробства у збільшенні виробництва зерна та ефективному використанні вологи рослинами в умовах південного Степу України. Сборник научных трудов «Азербайджанского научно-произв. объединения гидротехники и мелиорации. Баку : «Элм», 2019. XXXIX том. С. 192–198.
4. Балюк С.А., Носко Б.С., Воротинцева Л.І. Регулювання родючості ґрунтів та ефективності добрив в умовах змін клімату. Вісник аграрної науки. 2018. № 4. С. 5–12.
5. Gamajunova V.V. Sustainability of Soil fertility in Southern Steppe of Ukraine, Depending on fertilizers and irrigation. Soil science Working for a Living Applications of Soil science to Present – Day Problems. Springer International Publishing Switzerland. 2017. P. 15–166. URL: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-45417-7_14.
6. Грицаєнко З.М., Пономаренко С.П., Карпенко В.П., Леонтюк І.Б. Біологічно активні речовини в рослинництві. Київ : ЗАТ «НІЧЛАВА», 2008. 265 с.
7. Козлова О.П., Базалій В.В., Домарацький Є.О., Домарацький О.О. Вплив стимуляторів росту та біофунгіцидів на архітектоніку різних морфобіотипів соняшнику. Техніка і технологія АПК. 2019. № 2 (111). С. 24–28.
8. Гамаюнова В.В., Москва І.С. Особливості водоспоживання рижію ярого залежно від агротехнічних умов вирощування на півдні Степу України. Землеробство. Київ, 2019. Випуск 2(97). С. 83–97.
9. Huang H., Ullah F., Zhou D.X., Yi M., Zhao Y. Mechanisms of ROS regulation of plant development and stress responses. Front Plant Sci. 2019. №10: 800. DOI 10.3389/fpls.2019.00800
10. Shulaev V., Cortes D., Miller G., Miller R. Metabolomics for plant stress response. Physiol Plant. 2008. № 132 (2). Р. 199-208. DOI 10.1111/j.1399-3054.200 7.01025.x
11. Мойсієнко В.В., Подольський О.М. Продуктивність ячменю озимого сорту Хайлайт залежно від елементів технології вирощування. Наукові горизонти. «Scientific Horizons». 2019. №10(83). С. 13–19. doi: 10.33249/2663-2144-2019-83-10-13-19.
12. Ярчук І.І., Божко В.Ю., Мороз О.О. Зимостійкість та продуктивність сортів ячменю озимого залежно від строків сівби та норм висіву. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2015. № 3. С. 54–57. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2015_3_12.
13. Мойсієнко В.В., Подольський О.М. Зимостійкість ячменю озимого сорту Хайлайт залежно від строків сівби. Трофологія (вчення про закономірності живлення біоти та правильного харчування людей) – новітній міждисциплінарний напрям в Україні: Матеріали І Всеукраїнської науково-освітньо-практичної конференції. Житомир : Житомирський національний агроекологічний університет, 2019. С. 181–184.
14. Лихочвор В.В., Матковська М.В. Урожайність сортів озимого ячменю залежно від норм добрив, морфорегуляторів та фунгіцидів в умовах Західного Лісостепу. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2017. Вип. 62. С. 91–101.
15. Веремеєнко С.І., Ткачук С.О., Трушева С.С. Продуктивність нових сортів ячменю озимого за мінерального удобрення на темно-сірих опідзолених ґрунтах. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. 2017. № 2(1). С. 12–19.
16. Gamayunova V.V., Fedorchuk M.I., Kuvshinova A.O., Nagirniy V.V. The grain yield of winter barley varieties in the Southern Ukraine depending on factors and conditions of vegetation years. Natural and Technical Sciences. 2019. VII(26), Issue 215. P. 7–10.
17. Каражбей Г. Стан та перспективи ячменю озимого на насіннєвому ринку України. 2019. URL: https://infoindustria.com.ua/analitika/.
18. Мельник А.В., Говорун С.А. Водоспоживання та урожайність соняшнику залежно від сортових особливостей та попередників в умовах північно-східного Лівобережного Лісостепу України. Вісник Сумського національного аграрного університету. 2014. Вип. 3 (27). C. 173–175.
19. Гамаюнова В., Литовченко А. Урожайность и водопотребление пшеницы озимой в зависимости от сортовых особенностей, предшественников и фона питания в условиях Степи Украины. Stiinta Agricola. Молдова : Аграрная наука, 2017. №1. С. 23–27. URL: http://sa.uasm.md/index.php/sa/article/view/529.
20. Гамаюнова В.В., Кудріна В.С. Водоспоживання соняшнику залежно від застосування біопрепаратів за вирощування в умовах Південного Степу України. Наукові горизонти. «Scientific Horizons». 2018. № 7-8(70), 27–35.
Published
2021-03-26
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE