Compaction density and structural-aggregate composition of the soil depending on its processing
Abstract
Goal. The purpose of the research was to establishchanges in agrophysical properties (compaction density andstructural-aggregate composition) of the soil depending onthe measures of the main cultivation and their influence onthe growth and development of soybean plants in the conditionsof the Chernihiv region. Methods. The Mentor soybeanvariety was grown on loamy black loam soil in a shorttermfield experiment of Natasha Agro, Chernihiv region. Inthe experiment, the following soil treatments were studied:1. Shelf treatment for 20–22 cm PLN-3–35 (control); 2. Shelffreeprocessing for 20–22 cm with a deep loosener GasconSS3F–9S450R; 3. Shallow tillage of 10–12 cm AG–2.4–20.All elements of the technology, selection of bunch samplesof plants, determination, accounting of the harvest,statistical processing of the obtained results were carriedout in accordance with methodical recommendations andDSTU. Results. According to the results of our research, itwas established that the density of the soil increased duringthe growing season and, depending on the cultivation,in the 0–10 cm layer was 1,12–1,14 g/cm3, in the 10–20layer – 1,11–1,14 g/cm3, in – 20–30 cm 1,16–1,20 g/cm3.The density of the arable layer of the soil during the soybeanharvesting period was found to be almost at the samelevel – 1.19–1.21 g/cm3. It was established that the numberof lumpy aggregates increased during tillage. On thisvariant, the number of aggregates was recorded at 16,7 % (0–10 cm), 16,4 % (10–20 cm) and 15,9 (20–30 cm). It wasfound that the amount of erosion-dangerous aggregateswith a size of less than 0,25 mm increased during shelf processing.Conclusions. Thus, with no-till soil cultivation inthe 0–30 cm layer at the beginning of the soybean growingseason, favorable conditions were created for the densityof the soil, which was within the range of 1,04–1,19 g/cm3,at the end of the growing season – 1,14–1,27 g /cm3. Theuse of shallow tillage provides a much better structure ofthe arable layer (Ks=3,22) than soybean cultivation, wherethe number of structural aggregates was the highest(74,7%).
References
2. Медведєв В. В., Пліско І. В. Критерії і нормативи фізичної деградації орних ґрунтів (пропозиції до вдосконалення нормативної бази). Вісник аграрної науки. 2017. № 3. С. 11–17.
3. Медведєв Е. Б. Структурно-агрегатний склад ґрунту залежно від способу обробітку в умовах Північного Степу України. Зернові культури. 2019. Т 3. № 1. С. 102–109.
4. Мірошник І. А. Щільність ґрунту і врожайність цукрових буряків. Науковий вісник НАУ. 2002. № 47. С. 30–35.
5. Петриченко В. Ф., Бабич А. О., Чинчик О. С., Побережний М. С., Бахмат М. І. Агроекологічні аспекти адаптивної технології вирощування сої в Лісостепу Західному. Посібник українського хлібороба. 2013. № 2. С. 177–186.
6. Піковська О. В. Структурний стан чорнозему звичайного і вміст гумусу за різних технологій вирощування культур. Вісник Харківського НАУ ім. В. В. Докучаєва. 2011. № 2. С. 56–58.
7. Фурманець М., Фурманець Ю. Вплив щільності ґрунту на урожайність сільськогосподарських культур за різних систем обробітку. Агробізнес Сьогодні. 2023. https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiiasohodni/item/27102-vplyv-shchilnosti-gruntu-naurozhainist-silskohospodarskykh-kultur-za-riznykhsystem-obrobitku.html
8. Цилюрик О. І. Вплив способів основного обробітку чистого пару на агрофізичні властивості та водний режим ґрунту. Агрохімія і ґрунтознавство. 2009. № 71. С. 31-36.
9. Цилюрик О. І. Ефективність чистого пару за різних способів обробітку в Степу України. Бюлетень Інституту зернового господарства УААН. 2008. № 33–34. С. 77–81.
10. Цюк О. А., Центило Л. В., Мельник В. І. Структурно-агрегатний склад ґрунту залежно від основного обробітку та удобрення. Біоресурси і природокористування. 2018. Т. 10. № 5-6. С. 139–145. DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2018/05/017
11. Шикула М. К. Відтворення родючості ґрунтів у ґрунтозахисному землеробстві. Київ, 1998. 667 с.
12. Юркевич Є. О., Валентюк Н. О., Албул С. І. Зміни щільності ґрунту у посівах кукурудзи за системи органічного землеробства в умовах придунайського Степу України. Таврійський науковий вісник. 2020. № 116. С. 95–102. DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2020.4.12
13. Chen Y., McKyes E., Tessier S. Changes of soil bulk density during the growing season under three tillage systems. Canadian agricultural engineering. 1994. Vol. 36. № 1. P. 45-49.