PRODUCTIVE POTENTIAL OF ARUGULA VARIETIES IN THE RIGHT BANK FOREST STEPPE OF UKRAINE

Keywords: Eruca sativa Mill., height of the plants, number of leaves, yield, quality.

Abstract

The article is devoted to topic of adaptability of varieties and improvement of the technology of cultivation of arugula and wild rocket in the Right Bank Forest Steppe of Ukraine. Purpose. The research was supposed to investigate the existing assortment of arugula (Eruca sativa Mill.), as well as to find out its adaptability to the conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine, yield, and quality of products. Methods. Conventional research methods were used. The highest attention was paid to biometric indexes of plant growth and yield. Results. Studies have proven that the control variety of arugula Znakhar was characterized by a larger number of leaves – 18 pcs./plant. In addition, the data and indexes have been stable over the years of research. Varieties of arugula (Eruca sativa Mill.) Barvinkovyi and Sparkle showed lower results and the number of leaves was 16–17 pcs./plant. The height of the plants among the studied assortment of arugula (Eruca sativa Mill.) was the lowest at the control variety – 15,0 cm, while the Barvinkovyi variety was 2,3 cm higher, and the Sparkle variety was 3.5 cm significantly higher than the control. Among the studied varieties of arugula, the highest plant weight was found in the Sparkle variety – 115,4 g in the phase of technical ripeness, even though at the beginning of growth this index was higher in the control – 3,3 g. The Sparkle variety had a high yield of 18,1 t/ha, which exceeded the control by 2,9 t/ha. In turn, the Barvinkovyi variety showed the lowest result, which was lower than the control by 2,4 t/ha. Conclusions. It has been proven that the optimal varieties for the conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine are the Spark variety among the arugula (Eruca sativa Mill.) varieties. 

References

1. Андрющенко А. В., Кривицький К. М. Випробування сортів в Україні: минуле і сучасне. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. Kиїв: Alefa. 2005. Вип. 2. С.156–168.
2. Болотських О. С. Все про город: Практичні поради овочівникам. Київ: Урожай. 2000. 432 с.
3. Bukhash, E. Malik, S. A. & Ahmad, S. S.. Estimation of Nutritional Value and Trace elements Content of Carthamus oxyacantha, Eruca sativa and Plantago ovata. Pakistan Journal of Botany. 2007. V. 39(4). P. 1181–1187.
4. ДСТУ 7160:2010 Насіння овочевих, баштанних, пряно-ароматичних культур. Сортові і позитивні якості. Технічні умови. Київ. 2010. 5 с.
5. Гіль Л. С., Пашковський А. І., Суліма Л. Т. Сучасні технології овочівництва закритого і відкритого ґрунту. К.: Нова Книга. 2008. 265 с.
6. Господаренко Г. М., Єщенко В. О., Полторецький С. П. та ін. Системи технології в рослинництві. Умань: Сочинський. 2008. 368 с.
7. Chornyi, V., Kushniruk, V., Georgiyants, V. Design and implementation of green chemistry approaches into pharmaceutical analysis of benzydamine dosage formes. Scientific Journal Science Rise: Pharmaceutical Science. 2004. V. 5(21). P. 12–17. https://doi. org/10.15587/2519- 4852.2019.182024
8. Garibaldi, A., Minuto, A. & Oiullino, M. L. First Report of Peronosporaparasiticta on Wild Rocket (Diplotaxis tenuifolia) in Italy. Plant Dis. V. 88. P. 13–81.
9. Хареба В. В., Хареба О. В., Позняк А. В. та ін. Пряно- ароматичні овочеві рослини: навч. пос. Київ: НААН. 2012. 44 с.
10. Корабльова О. А. Біохімічна характеристика пряно-ароматичних рослин в умовах інтродукції на Поліссі України. Овочівництво і баштанництво. Мерефа, 2003. Вип. 48. С. 304–309.
11. Корнієнко С. І., Хареба В. В., Хареба О. В. та ін. Особливості технології вирощування нетрадиційних овочевих культур: навч. пос. Вінниця: Нілан. 2015. 133 с.
12. Лавреньова Г. В., Лавреньов В. К., Лавреньов Ю. В. Спеції і прянощі. Донецьк: Сталкер. 2001. 368 c.
13. Латюк Г. І., Попова Л. М., Тихонов П. С. та ін. Довідник овочівника Степу України. Одеса: ВМВ. 2010. 472 с.
14. Moon, K. M., Bin Kwon, E., Lee, B., Kim, C. Y. Recent trends in controlling the enzymatic browning of fruit and vegetable products. Molecules. 2020. 25:2754. doi: 10.3390/molecules25122754
15. Нечитайло В. А., Баданіна В. А., Грищенко В. В. Культурні рослини України. К.: Фітосоціоцентр. 2005. 351 с.
16. Nicoletti, R., Raimo, F., Miccio, G. First report of Rhizoctoniasolani on Diplotaxis tenuifolia in Italy. Plant pathology. 2004. V. 53. P. 811.
17. Noor, R. S., Wang, Z., Umair, M. and others. Long-term application effects of organic and chemical fertilizers on soil health and productivity of taramira (Eruca Sativa L.) under rainfed conditions. The Journal of Animal and Plant Sciences. 2021. V. 30(4). P. 970–987. DOI:10.36899/JAPS.2020.4.0113
18. Nurzynska-Wierdak, R. Yielding of garden rocket (Eruca sativa) in dependens on differentialed nitrogen fertilization. Vegetable crops research bull. Skierniewice. 2001. V. 54(2). P. 71–75.
19. Nurzynska-Wierdak, R. The effect of nitrogen fertilization on yield and chemical composition of garden rocket (Eruca Sativa Mill.) in autumn cultivation. Acta Scientiarum, Polonorum Hortorum Cultus. 2006. V. 5(1). P. 53–63.
20. Nurzynska-Wierdak, R. Growth and yield of garden rocket (Eruca sativa. Mill.) affected by nitrogen and potassium fertilization. Acta Scientiarum, Polonorum Hortorum Cultus. 2009. V. 8(4). P. 23–33.
21. Єщенко В. О. та ін. Основи наукових досліджень в агрономії: навч. пос. За ред. В. О. Єщенка. Вінниця: ФОП Рогальська О. І. 2018. 208 с.
Published
2025-01-27
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE