ANALYSIS OF VARIETAL RESOURCES OF LEGUMINOUS VEGETABLE CROPS IN UKRAINE
Abstract
Cultivation of leguminous vegetable crops to obtain affordable protein is currently relevant for most countries of the world. Which is due to the expansion of the population's nutrition diversity and, in the future, will contribute to overcoming hunger in accordance with the goals of sustainable development. The purpose of the theoretical research is to analyze the varieties of vegetable crops from the legume family according to their quantitative and qualitative composition, which are suitable for distribution on the territory of Ukraine and for living in a complex of economic and useful characteristics. In our work, we used the following methods: dialectical knowledge of processes and phenomena, monographic; empirical; comparative analysis and an abstract-logical approach. The results. The main vegetable crops from the legume family (Fabaceae) are peanuts, kidney beans, cowpeas, peas and beans. These crops serve as a valuable supplement to provide the population with vegetable protein. The task set before us was to identify the most productive varieties of leguminous vegetable crops that would satisfy the needs of agricultural production, taking into account their economic and useful characteristics. To fulfill this task, we conducted an analytical (theoretical) study based on a meaningful review of the literature. As a result of the analysis of the quantitative composition of leguminous vegetable crops, it was determined that as of 2024 there are 128 varieties in the Register of varieties. Over the past five years, during 2020-2024, the Register of varieties has been updated with 41 varieties of vegetable and legume crops. Varieties are represented by such species as underground peanuts – two varieties, common beans (vegetable) – 20, field peas (vegetable) – 16, fodder beans – one, and there is also one variety of cowpea (golden bean, mung bean) and cowpea. The average yield of varieties of common (vegetable) beans ranges from 12.0 to 45.0 t/ha of green beans, ground peanuts – 5.0 to 5.5 t/ha, cowpeas – 1.5 to 10.5 t/ha of green beans, vegetable peas – 3.0 to 7.1 t/ha of grain. The average protein content varies in varieties of leguminous crops from 1.0% to 33.0% according to the culture. It was determined that among the institutions of Ukraine, the following institutions are engaged in research on seed production and selection of varieties of leguminous crops: National University of Bioresources and Nature Management, Institute of Vegetable and Melon Growing, VVI-Agro Limited Liability Company, LEGION-AGRO COMPANY LIMITED LIABILITY COMPANY, Company with limited liability "Svytyaz", etc. Conclusions. Taking into account economic and useful characteristics, the quantitative and qualitative composition of representatives of vegetable crops from the legume family and their productivity potential, the most productive ones are singled out in the Register of varieties of plants suitable for cultivation in Ukraine. In the future, this will allow producers to select suitable varieties for growing and produce a sufficient amount of vegetable products to provide vegetable protein to the population of Ukraine, and opens up the possibility of export abroad.
References
2. Шабля О. С., Рудь В. П., Косенко Н. П. Стан та перспективи розвитку галузі овочівництва в умовах війни. Аграрні інновації. 2023. Вип. 18. С. 136–142. DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.18.19
3. Державна цільова програма розвитку овочівництва на період до 2025 року / за наук. ред. Я. М. Гадзала, та ін. Селекційне : Інститут овочівництва і баштанництва НААН, 2020. 62 с.
4. Кондратюк Ю. Ю., Маменко М. П., Коць С. Я. Протеоміка бобово-ризобіального симбіозу: досягнення та перспективи. Український біохімічний журнал. 2015. Вип. 87 (5). С. 24–37.
5. Тихонова Н. О. Баланс виробництва та споживання овочевої продукції в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки. Миколаїв : Миколаївський національний аграрний університету. 2016. Вип. 11. С. 28–31. http://global-national.in.ua/ archive/11-2016/8.pdf
6. Дідур І. М., Шевчук В. В. Підвищення родючості ґрунту в результаті накопичення біологічного азоту бобовими культурами. Сільське господарство та лісівництво. 2020. Вип. 16. С. 48–60. DOI: 10.37128/2707-5826-2020-1-4
7. Наукові основи адаптації систем землеробства до змін клімату : монографія. Присвячена 100-річному ювілею Національної академії аграрних наук України / за ред. Р. А. Вожегової. Херсон : «ОЛДІ- ПЛЮС», 2018. 752 с.
8. Сич З. Д., Хареба В. В. Можливості українського овочівництва в умовах глобальної засухи. Овочівництво і баштанництво. 2004. Вип. 49. С. 3–10.
9. Mazur V., Didur І., Tkachuk О., Pantsyreva Н., Ovcharuk V. Agroecological stability of cultivars of sparsely distributed legumes in the context of climate change. Scientific Horizons. 2021. Vol. 1 (24). Р. 54–60. DOI: https://doi. org/10.48077/scihor.24(1).2021.54-60.
10. Яровий Г. І. Романов О. В. Овочівництво : навчальний посібник. Харків: Харківський Національний аграрний університет, 2017. 376 с.
11. Сиплива Н. О., Кулик М. І., Рожко І. І., Гайдай А. О. Сучасний стан сортових ресурсів овочевих культур в Україні. Scientific Progress & Innovations. 2023. Вип. 26 (4). С. 77–84. doi: 10.31210/spi2023.26.04.14
12. Івченко Т. В., Баштан Н. О., Віценя Т. І., Мірошніченко Т. М., та ін. Клітинна селекція овочевих культур на стійкість до біотичних і абіотичних чинників навколишнього середовища. Вісник аграрної науки. 2014. № 12. С. 34–38.
13. Левченко Т. М., та ін. Удосконалені методи оцінки вихідного матеріалу та збагачення генетичного різноманіття зернобобових культур (люпин білий, соя, квасоля): науково-практичні рекомендації. Національна академія аграрних наук України, Національний науковий центр «Іннститут землеробства НААН». Вінниця : Твори, 2020. 31 с.
14. Сич З. Д., та ін. Рекомендації з технології вирощування оригінального та елітного насіння гороху овочевого. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ : Вид. центр НУБіП України, 2011. 24 с.
15. Мазур Віктор, та ін. Сортові ресурси зернобобових культур в Україні: сучасний стан і перспективи використання: монографія. Вінницький національний аграрний університет. Вінниця : Твори, 2022. 195 с.
16. Сич З. Д., та ін. Рекомендації з технології вирощування квасолі овочевої на лопатку і фляжеоль : науково-методичні рекомендації для спеціалістів агропромислових підприємств, наукових працівників, студентів та аспірантів. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2011. 18 с.
17. Сич З. Д., та ін. Рекомендації з технології вирощування вігни овочевої (Vigna un guiculata Fruwirth.) : науково-методичні рекомендації для спеціалістів агропромислових підприємств, наукових працівників, студентів та аспірантів. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2011. 12 с.
18. Сич З. Д., та ін. Рекомендації з технології вирощування оригінального та елітного насіння гороху овочевого. Київ, 2011. 24 с.
19. Конончук В. П., та ін. Особливості вирощування гороху в умовах Поділля : методичні рекомендації для виробництва. Подільський державний аграрно-технічний університет : Кам’янець-Подільський, 2018. 52 с.
20. Костюк О. О., Кутовенко В. Б. Технологія вирощування бобу овочевого (Faba bona Medik.) в Правобережному Лісостепу України : монографія. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ : Компринт, 2015. 202 с.
21. Сич З. Д., Бобось І. М. Малопоширені бобові овочеві рослини: вихідний колекційний матеріал і технології вирощування : монографія. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ : Компринт, 2019. 172 с.
22. Божко Л. Ю. Клімат і продуктивність овочевих культур в Україні : монографія. Одеса : Екологія, 2010. 368 с.
23. Крутовенко В. Б., Міхаліна І .Г. Сучасні технології вирощування овочевих культур: навчальний посібник. Вінниця, 2012. 263 с.
24. Муравйов В. О., та ін. Методологія адаптивної системи вирощування овочевих культур. Харків : ТОВ «ВП Плеяда», 2017. 48 с.
25. Stalker H. T., & Wilson R. F. Genetic Resources and Biotechnology in Peanut Improvement. Crop Science. 1998. Vol. 38 (5). Р. 1135–1145.
26. Singh P., Nedumaran S., Ntare B. R., Boote K. J.,. Singh N. P, Srinivas K., Bantilan M. C. S. Potential benefits of drought and heat tolerance in groundnut for adaptation to climate change in India and West Africa. Mitig Adapt Strateg Glob Change. 2014. Vol. 19. Р. 509–529. DOI 10.1007/s11027-012-9446-7
27. Janila P., Pandey M. K., Shasidhar Y., Variath M. T., Sriswathi M., Khera P., Manohar S. S., Nagesh P., Vishwakarma M. K., Mishra G. P., Radhakrishnan T., Manivannan N., Dobariya K. L., Vasanthi R. P., & Varshney R. K. Molecular breeding for introgression of fatty acid desaturase mutant alleles (ahFAD2A and ahFAD2B) enhances oil quality in high and low oil containing genotypes. Plant Science. 2016b. Vol. 242. Р. 203–213. https://doi.org/10.1016/j. plantsci.2015.08.013
28. Dwivedi S. L., Nigam S. N., Rao R. C. N., Singh U., & Rao K. V. S. Effect of Genotype and Environment on Oil Content and Oil Quality Parameters in Peanut (Arachis hypogaea L.). Field Crops Research. 1998. Vol. 57 (3). Р. 307–318. https://doi.org/10.1016/ S0378-4290(98)00097-4
29. Юрченко С. О., Шакалій С. М., Баган А. В. Вплив строків сівби на урожайність сортів арахісу (Arachis hypogaea L.). Вісник Полтавського державного аграрного університету. 2022. № 2. С. 85–91. doi: 10.31210/visnyk2022.02.09
30. Gulluoglu L., Bakal B., Onat C., & Kurt H. A. Comparison of agronomic and quality characteristics of some peanut (Arachis hypogaea L.) varieties grown as main and double crop in Mediterranean region. Turkish Journal of Field Crops. 2017. Vol. 22 (2). Р. 166–177. doi: 10.17557/TJFC.356208
31. Canavar O., & Kaynak M. A. Effect of different planting dates on yield and yield components of peanut (Arachis hypogaea L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2008. Vol. 32. Р. 521–528.
32. Singh S. P. Selection for Disease Resistance in Common Bean. Annual Review of Phytopathology. 2001. Vol. 39. Р. 259–282.
33. Beebe S., & Blair M. W. Genetic Improvement of Common Beans for Adaptation to Drought and Low Soil Fertility. Plant and Soil. 2006. Vol. 252. P. 199–207. 34. Cichy K. A., Wiesinger J. A., and F.A. Mendoza. Prediction of Cooking Time for Soaked and Unsoaked Dry Beans (Phaseolus vulgaris L.) Using Hyperspectral Imaging Technology. The Plant Phenome Journal. 2018. Vol. 15. Р. 1–9.
35. Овчарук В. І., Овчарук О. В., Мількевич Д. О. Особливості росту, розвитку та накопичення сухої речовини рослинами високопродуктивних сортів квасолі овочевої в умовах правобережного лісостепу України. Подільський вісник : сільське господарство, техніка, економіка. 2024. № 42. С. 32–38. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.5
36. Крутило Д. В. Реакція сортів квасолі на інокуляцію Rhizobium phaseoli за наявності в ґрунті численної популяції ризобій. Корми і кормовиробництво. 2008. Вип. 61. С. 78–83.
37. Ehlers J. D. & Hall A. E. Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) Breeding. Plant Breeding Reviews. 1997. Vol. 15. Р. 215–274.
38. Ravelombola W., Qin J., Weng Y., Mou B., & Shi A. A simple and cost-effective approach for salt tolerance evaluation in cowpea (Vigna unguiculata) seedlings. HortScience. 2019. Vol. 54 (8). Р. 1280–1287. doi: 10.21273/ HORTSCI14065-19.
39. Ahmad A., Mushtaq Z., Nazir A., Jaffar M. T., Asghar H. N., Alzuaibr F. M., Alasmari A., & Alqurashi M. Growth response of cowpea (Vigna unguiculata L.) exposed to Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas stutzeri, and Pseudomonas gessardii in lead contaminated soil. Plant Stress. 2023. Vol. 10, article number 100259. doi: 10.1016/j. stress.2023. 100259
40. Бобось Ірина, Комар Олександр, Гаврись Іванна, Шеметун Олександр, Кокойко Василь. Екологічна стабільність, пластичність та адаптивність сортів вігни спаржевої (Vigna unguiculata (L.) Walp. subsp. sesquipedalis (L.) Verdc. Наукові горизонти. 2024. Том 27, № 5. С. 68–69. https://doi.org/10.48077/ scihor5.2024.68
41. Timmerman-Vaughan G. M. Molecular Mapping of Disease Resistance Genes in Peas. Theoretical and Applied Genetics. 2005. Vol. 110. Р. 32–42.
42. McPhee K. E. Dry Pea Breeding for Improved Yield and Resistance to Biotic and Abiotic Stresses. Euphytica. 2007. Vol. 157 (1–2). Р. 35–47.
43. Petr Smýkal, Clarice J. Coyne, Mike J. Ambrose, Nigel Maxted, Hanno Schaefer, Matthew W. Blair, Jens Berger, Stephanie L. Greene, Matthew N. Nelson, Naghmeh Besharat, Tomáš Vymyslický, Cengiz Toker, Rachit K. Saxena, Manish Roorkiwal, Manish K. Pandey, Jinguo Hu, Ying H. Li, Li X. Wang, Yong Guo, Li J. Qiu, Robert J. Redden & Rajeev K. Varshney. Legume Crops Phylogeny and Genetic Diversity for Science and Breeding. Critical Reviews in Plant Sciences, 2015. Vol. 34. Р. 43–104. DOI: 10.1080/07352689.2014.897904
44. Стригун В. М. Створення сортів гороху овочевого в Україні : автореф. дис. … докт. с.-г. наук : 06.01.05. Київ. 2016. 44 с.
45. Паламарчук І. І. Біологічні особливості та врожайність сортів гороху овочевого в умовах лісостепу правобережного. Сільське господарство та лісівництво. 2023. № 30. С. 175–186. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-3-13
46. Сухова Г. І. Продуктивність гороху залежно від сортових особливостей в умовах Степу. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2014. Вип. 7. С. 88–94.
47. Дідур І. М., Захарчук В. В. Вплив елементів технології вирощування на врожайні показники зерна гороху. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету: Сільське господарство та лісівництво. 2016. Вип. 4. С. 56–61.
48. Присяжнюк О. І., Король Л. В. Фотосинтетична діяльність гороху залежно від впливу агротехнічних прийомів в умовах Лісостепу України. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків: збірник наукових праць. Київ : ФОП Корзун Д. Ю. 2017. Випуск 25. С. 57–70.
49. Suso M. J. & Maalouf F. Influence of Insect Pollination on Cross-Pollination Rates in Vicia faba. Field Crops Research, 2010. Vol. 118 (1). Р. 168–172.
50. Gasim, S., & Egli, D. B. The Effect of Temperature and Photoperiod on Reproductive Growth and Development in the Faba Bean (Vicia faba L.). Journal of Agronomy and Crop Science. 2001. Vol. 187 (1). Р. 45–52. https:// doi.org/10.1046/j.1439-037x.2001.00495.x
51. Smýkal P., Coyne C. J., Ambrose M. J., Maxted N., Schaefer H., & Blair M. W. Legume Crops Phylogeny and Genetic Diversity for Science and Breeding. Critical Reviews in Plant Sciences. 2015. Vol. 34 (1-3). Р. 43–104. https://doi.org/10.1080/07352689.2014.897904
52. Suso M. J., & Maalouf F. Influence of Insect Pollination on Cross-Pollination Rates in Vicia faba. Field Crops Research. 2010. Vol. 118 (1). Р. 168–172.
53. Мазур В. А., Ткачук О. П., Дідур І. М., Панцирева Г. В. Особливості технології вирощування малопоширених зернобобових культур : монографія. Вінниця : ТВОРИ, 2021. 172 с.
54. Berger J. & Turner N. C. The Ecology of Chickpea: Evolution, Distribution, and Adaptation. Agricultural Water Management, 2007. Vol. 88 (1). Р. 56–64.
55. Stalker H. T. & Wilson R. F. (). Genetic Resources and Biotechnology in Peanut Improvement. Crop Science, 1998. Vol. 38 (5). Р. 1135–1145.
56. Achten W. M. J. & Verchot L. (). Jatropha Biofuels: A Synthesis of Technical, Environmental and Socioeconomic Perspectives. Biomass and Bioenergy, 2010. Vol. 32 (4). Р. 252–266.
57. Камінський В. Ф. Значення та шляхи стабілізації виробництва зернобобових культур в Україні. 3бірник наукових. праць Інституту землеробства УААН. К. 2004. Спецвипуск. С. 138–143.
58. Кобизєва Л. Н. Методичні рекомендації з вивчення генетичних ресурсів зернобобових культур. Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. Харків : Стіль- Іздат, 2016. 84 с.
59. Петриченко В. Ф., Бабич А. О., Колісник С. І.. Наукові основи сучасних технологій вирощування високобілкових культур. Вісник аграрної науки. 2003. № 10. С. 15–19.
60. Araújo S. S., Beebe S., Crespi M., Delbreil B., Gonzalez E. M., Gruber V., ... & Vadez V. Abiotic stress responses in legumes: Strategies used to cope with environmental challenges. Frontiers in Plant Science, 2021. Vol. 12. Р. 765489. https://doi.org/10.3389/ fpls.2021.765489.
61. Blair M. W. & Izquierdo P. Use of the advanced backcross QTL method to develop drought-tolerant climbing beans (Phaseolus vulgaris L.). Euphytica, 2020. Vol. 216 (12). Р. 182. https://doi.org/10.1007/s10681-020-02716-8.
62. Guerra T. A., Amabile R. F., & Ribeiro J. L. Genetic progress in common bean breeding in Brazil: Evaluation of selection and breeding gains. Scientia Agricola, 2022. Vol. 79 (2), e20200260. https://doi.org/10.1590/1 678-992X-2020-0260.
63. Maphosa Y., & Jideani V. A. Legume seed flours: Nutritional, functional, and health-promoting properties, and their application in food products. Applied Sciences, 2018. Vol. 8 (7). Р. 1266. https://doi.org/10.3390/ app8071266.
64. Singh, S. P., & Schwartz, H. F. Breeding common bean for resistance to diseases: Evaluation of sources and methodologies for crop improvement. Plant Disease, 2019. Vol. 103 (5). Р. 843–852. https://doi.org/10.1094/ PDIS-11-18-1944-FE.
65. Інформаційна система «Реєстр сортів». Український інститут експертизи сортів рослин. Київ, 2024. http://service.ukragroexpert.com.ua/ (дата звернення 14.10.2024)
66. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2024. Вип. 9. 112 с.
67. Інформаційно-довідкова система «Сорт Український інститут експертизи сортів рослин. Київ, 2024. http:// sort.sops.gov.ua/search/search (дата звернення 14.10.2024)
68. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2020. Вип. 6. C. 361.
69. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2020. Вип. 6. C. 362.
70. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 8. C. 95.
71. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 10. C. 208.
72. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. C. 723.
73. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 12. C. 492.
74. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 723.
75. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 10. С. 232.
76. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. С. 724.
77. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. С. 725.
78. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2024. Вип. 6. С. 50.
79. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2023. Вип. 10. С. 233.
80. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2023. Вип. 10. С. 239.
81. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 724.
82. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 725.
83. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип.1. С. 734.
84. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 726.
85. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2024. Вип. 6. С. 51.
86. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2022. Вип. 5. С. 196.
87. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2024. Вип. 6. С. 52.
88. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2022. Вип. 5. С. 197.
89. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2023. Вип. 12. С. 493.
90. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 727.
91. Класифікатор показників якості ботанічних таксо- нів, сорти яких проходять експертизу на придат- ність до поширення. Вінниця : ТОВ «ТВОРИ». 2019. 17 с.
92. Широкий уніфікований класифікатор України роду Phaseolus L. / за ред. І. А. Гур’єва. 2004. Харків. С. 37.
93. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 3. С. 93.
94. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 3. С. 95.
95. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 9. С. 135.
96. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 1. С. 718.
97. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 1. С. 720.
98. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 5. С. 349.
99. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2024. Вип. 9. C. 91.
100. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. C. 696.
101. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 3. C. 97.
102. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 2. C. 179.
103. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. C. 698.
104. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 2. C. 181.
105. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця: TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. C. 700.
106. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2024. Вип. 9. C. 93.
107. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 2. C. 183.
108. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 5. C. 191.