ТЕХНОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ БІОЕНЕРГЕТИКИ РІЗНИХ КУЛЬТИВАРІВ СОРГО ЦУКРОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ ВИРОЩУВАННЯ

Keywords: variety, hybrid, productivity, alcohol yield, gas yield.

Abstract

Aims. To determine the technological parameters of bioenergetics of different sugar sorghum cultivars depending on the growing conditions. Methods. Field – launching experiments, recording stem yield, calculation – yield of bioethanol, solid fuel, energy, analysis, statistical. Results. All cultivar samples had a higher yield at a higher plant density per hectare. It is more reasonable to harvest the green mass with one cut in the waxy-ripened stage of the sugar sorghum grain. In years with low humidity, sugar sorghum reduces the yield of green mass by 30–50%, both in the first and second sowing periods. The dry matter harvest directly depended on the yield of green mass of varieties of sugar sorghum. The green mass of all variety samples under all growing conditions (sowing time, plant density, harvest time) had a dry matter content of 20.5–21.2%. Therefore, the characteristic of dry mass yield is similar to the yield of green mass. It is better to grow early and mid-early varieties of sugar sorghum (Favoryt, Medovyi) during two-cut harvesting, provided that the first cut is in the flowering stage, later varieties do not allow the regrowth of sorghum due to insufficient humidity. With insufficient humidity or late sowing, the best results are obtained by growing mid-late and late varieties (Zubr, Medovyi) of sugar sorghum by onecut harvesting in the waxy-ripened stage. Conclusions. It was found that in order to obtain the highest yield of sugar sorghum green mass, as a raw material for the production of bioethanol and biogas, under the conditions of cultivation in the Forest Steppe of Ukraine, the optimal plant density for the Favoryt, Zubr, Mamont, Medovyi varieties is 150–200 thousand plants per 1 ha with 45 cm row spacing. The optimal sowing time for sugar sorghum is the first and second decade of May, when the soil temperature at the sowing depth is 12–14 ºС. Under the conditions of high temperatures and low rainfall, the best crop was obtained when harvesting sugar sorghum in the waxy-ripened stage.

References

1. Hassan M.U., Chattha M.U., Barbanti L., Chattha M.B., Mahmood A., Khan I., Nawaz M. Combined cultivar and harvest time to enhance biomass and methane yield in sorghum under warm dry conditions in Pakistan. Industrial Cropsand Products. 2019. Vol. 132. P. 84–91.
2. Tang C. C., Sun C. D., Du F., Chen F., Ameen A., Fu T. C., Xie G. H. Effect of Plant Density on Sweet and Biomass Sorghum Production on Semiarid Marginal Land. Sugar Tech. 2018. Vol. 20(3). P. 312–322.
3. Лапа О. М., Свиридов А. М., Щербаков В. Я. та ін. Вирощування зернового сорго в умовах України. Практичні рекомендації. Одеса. 2008. 33 с.
4. Adams C. B., Erickson J. E., Campbell D. N., Singh M. P., Rebolledo J. P. Effects of row spacing and population density on yield of sweet sorghum: Applications for harvesting as billets. Agronomy Journal. 2015. Vol. 107, No. 5. P. 1831–1836.
5. Любич В. В., Войтовська В. І., Крижанівський В. Г., Третьякова С. О. Формування біохімічної складової борошна із зерна різних гібридів соризу. Вісник Уманського НУС. 2021. №1. С. 66–70.
6. Левандовський Л. В., Олійнічук С. Т., Ткаченко Л. В., Ткаченко А. Ф. Використання соку цукрового сорго для біосинтезу спирту. Вісник аграрної науки. 2004. № 7. С. 63–65.
7. Любич В. В., Сторожик Л. І., Войтовська В. І., Терещенко І. С., Лосєва А. І. Агробіологічні параметри різних сортів і гібридів сорго цукрового. Plant Varieties Studying and Protection. 2021. Т. 17, № 3. С. 193–198.
8. Wang E. Event freguencу and severity of sorghum ergot in Australia. Аustral. J. Agr. Res. 2000. Vol.51. № 4. Р. 457–466.
9. Сторожик Л. І., Войтовська В. І., Любич В. В., Рогалський С. В. Посівні властивості зерна сорго цукрового залежно від тривалості його зберігання та оброблення препаратами. Збірник наукових праць Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2020. Вип. 28. С. 129–139.
10. Popova О. P., Кulyk М. І. Yield formation and energy potential of Sorghum saccharatum (L.) Moench biomass under the conditions of the central Ukrainian Forest- Steppe. Plant Varieties Studying and Protection. 2023. Vol. 19(3). Р. 168–175.
11. Ганженко О.М. Енергетична продуктивність сорго цукрового залежно від строків збирання урожаю в центральній частині Лісостепу України. Агробіологія. 2021. No 1. С. 23–31.
12. Atis I., Konuskan O., Duru M., Gozubenli H.,Yilmaz S. Effect of Harvesting Time on Yield, Composition andForage Quality of Some Forage Sorghum Cultivars. International Journal of Agriculture and Biology. 2012.Vol. 14, Issue 6. P. 879–886.
13. Oyier M.O., Owuoche J.O., Oyoo M.E., Cheruiyot E., Mulianga B., Rono J. Effect of harvesting stage on sweet sorghum (Sorghum bicolor L.) genotypes in Western Kenya. The Scientific World Journal. 2017. Article ID: 8249532.
Published
2025-01-27
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE