Study the compost composition impact on its ability to improve soil quality

Keywords: de-occupied territories, coffee grounds, phytotoxicity, compost pH level, waste composition for compos, food waste

Abstract

Citizens’ stable and sustainable life restoration at de-occupied territories is an important socio-economic task. Small households well-being in rural areas depends on the harvest they can get from their agricultural plots. The harvest is directly affected by soil quality, which significantly deteriorated as a result of active hostilities during the occupation and de-occupation. Purpose. To research the compost composition impact, when compost formed in limited resources conditions, on its ability to improve the soils quality. Methods. Field for soil samples selection according to DSTU ISO 10381–6:2015. Natural for the compost formation. Electrometric method for determining compost aqueous extract pH level. Soil quality was assessed by plant development using soil phytotoxicity method according to DSTU ISO 11269–2:2002. Results. Conducted studies have shown that the most effective compost of those that have been created is compost with 50% food waste content. The manure presence in compost also improves the soils quality, but in restoration life conditions at the de-occupied territories, access to manure is limited. Composts pH level was determined and it was proved that adding more than 10% of coffee grounds to compost negatively affects the latter’s ability to improve soil quality. This, in turn, is related to the acidic properties both the coffee grounds themselves and their extracts, which are formed during the grounds interaction with atmospheric precipitation. For chernozems, a slight drop in soil quality in the first hostilities year was shown, because the test plants ground part length almost coincides with the control sample length. Conclusions. The applying compost that does not contain manure or contains it in a small amount effectiveness was shown, especially in the conditions when it is important to improve the soils quality at the de-occupied territories. It has been proven that adding compost to chernozem samples that have not been processed for 1 year has a negative effect on seed germination. Before making a decision to apply compost to the soil, it is necessary to conduct the simplest studies of soil current state for which the phytotoxicity method can be used. It is advisable to choose not only test plants according to DSTU, but also those agricultural plants that are planned for planting.

References

1. Технологічні особливості застосування різних видів вермибіоти та їх впив на процес компостування / С.В. Журавель та інш. Sciences of Europe.
2021. № 80. С. 3–6.
2. Буткова П. В. Використання косубстратів при компостуванні ТПВ. Біотехнологія ХХІ століття:матеріали ХVІ Всеукр. наук. – практ. конф., 3
червня 2022р. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022. С. 122–123.
3. Накемпій О. К. Технологія поводження з відходами в готельно-ресторанному комплексі. Харчові технології та готельно-ресторанний бізнес: інновції й сучасні перспективи розвитку : матеріали Ювілейної наук.-практ. конф. з міжнародною участю студентів, аспірантів та молодих вчених, 29 квітня2020 р. Київ : ККІБП, 2020. С. 82–86.
4. Бондаренко Л. Ю., Стручаєв М. І., Вершков О. О., Філіпов Д. О. Підвищення ефективності використання відходів плодової деревини. Праці Таврійського
державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Мелітополь: ТДАТУ, 2021.
Вип. 21. т.1. С. 74–83.
5. Маліченко В. В. Аналіз сучасного досвіду використання відходів кави в Україні. Молодь: наука та інновації: Матеріали ХІ Міжнар. наук.-техн. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених, 22–24 листопада 2023 р. Дніпро : НТУ «ДП», 2023.Том 1. С. 303–304.
6. ДСТУ ISO 10381–6:2015. Якість ґрунту. Відбирання проб. Частина 6: Настанови з відбирання, обро-
блення та зберігання ґрунту в анаеробних умовах лабораторного оцінювання мікробіологічних процесів, біомаси та різноманіття. Чинний від 2016–04–01.
Київ: Держспоживстандарт України, 2017. 12 с. (Національний стандарт України).
7. ДСТУ ІSО 11269–2:2002. Якість ґрунту. Визначення дії забруднювачів на флору ґрунту. Частина 2. Впливхімічних речовин на проростання та ріст вищих рослин. Чинний від 2003–10–01. Київ: Держстандарт України. 14 с. (Національний стандарт України).
8. Воробець М.М., Сема О.В., Сачко А.В. Стандартизація, сертифікація, метрологія та упраління якістю : методрекомендації до лабораторних
робіт. Чернівці, 2021. 32 с.
9. Атлас 50-річного моніторингу комплексної оцінки родючості ґрунтів Харківської області (1966–2015 рр.) / Гринченко Т.О., Винник О.Ф., Балюк С.А. та ін.; за ред Гринченка Т.О. Харків, 2018. 248 с.
10. Наукові основи систем землеробства / С. П. Танчик, О. А. Цюк, Л. В. Центило. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2015. 314 с.
Published
2024-08-28
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE