Study of the elements of soybean cultivation technology based on mobilization agro-approaches under natural soilimmobilization processes

Keywords: soybean, soil conservation, biological preparations, productivity, nodule bacteria

Abstract

The scientific research is devoted to topical issues regarding the territorial transformation of the «soybean belt» in Ukraine and the world in the conditions of climate change on the basis of soil conservation under climate neutrality. The prerequisites for the establishment of a new stage in the production of soybean seed products, which will contribute to the rational use of hydrothermal resources of the region, increase in production volumes, biologicalization of agriculture, and obtaining high-quality and organic products, are detailed. It was found that the organic production of soybean seeds is one of the strategic directions of the accelerated development of the agro-industrial complex of Ukraine and the main goal of the European Green Course, which regulates the transformation of Europe into a climate-neutral continent. The study was conducted, which is devoted to the issue of Ukraine's achievement of the goals of sustainable development: Goal 2. Overcoming hunger, achieving food security, improving nutrition and promoting the sustainable development of agriculture, which are aimed at solving the urgent tasks of technological renewal and development of the agro-industrial complex on the basis of the development of bio-organic models of varietal technology cultivation of leguminous crops with orientation to the level of adequate productivity of arable land and climatic changes. Along with this, it is highlighted that in the countries of sustainable agriculture, in particular the USA and the EU, considerable attention is paid to greening and reducing the negative impact of intensive soybean cultivation technologies on the environment. This is achieved, first of all, by reducing the use of pesticides and mineral fertilizers, finding ways to expand biological measures, inoculation, reducing the intensity of soil cultivation in accordance with the transition to eco-friendly technologies No-Till, Strip-Till and Mini-Till.

References

1. Петриченко В.Ф., Корнійчук О.В. Стратегія розвитку кормовиробництва в Україні. Корми і кормовиробництво. 2012. Вип. 73. С. 3–10.
2. Didur I., Bakhmat M., Сhynchyk O., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkachuk O. Substantiation of agroecological factors on soybean agrophytocenoses by analysis of variance of the Right-Bank Forest-Steppe in Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, No 5. Р. 177-182. DOI: 10.15421/2020_206
3. Заболотний Г.М., Мазур В.А., Циганська О.І,, Дідур І.М., Циганський В.І., Панцирева Г.В. Aгробіологічні основи вирощування сої та шляхи максимальної реалізації її продуктивності: монографія. Вінниця: ВНАУ. 2020. 276 с.
4. Дідур І. М., Шевчук В. В. Підвищення родючості ґрунту в результаті накопичення біологічного азоту бобовими культурами. Сільське господарство та лісівництво., 2020. No 16. С. 48–60.
5. Москалець В. В., Шинкаренко, В. К. Застосування мікробних препаратів і мікроелементних добрив та якість зерна сої. Агроекологічний журнал. 2004. No 3. С. 19–24. doi: 10.26886/2414-634X.4(12)2004.0
6. Коць С. Я. Дослідження біологічної фіксації азоту в Інституті фізіології рослин і генетики НАН України. Фізіологія рослин і генетика. 2016. No 48 (3). С. 215–231. doi: 10.1407/frg2018.06.463
7. Огурцов Ю.Є. Урожайність рослин залежно від застосування регуляторів росту рослин і мікродо-брива на різних фонах живлення. Наукові доповіді НУБіП України. 2015. No 2 (51). С. 24–28.
8. Венглінський М.О., Глущенко М.К., Годинчук Н.В., Хмара Т.І. Роль мікроелементів у живленні рослин та покращенні родючості ґрунтів. Вісник Національного університету водного господарства та природоко-ристування. Сер.: Сільськогосподарські науки. 2014. No 1. С. 73–79. doi: 10.32412/ 2306-5478- (1)2014.026
9. Яцук І. П., Панасенко, В. М., Науменко А. С., Венглінський М. О., Годинчук Н. В. Особливості забезпечення мікроелементами ґрунтів України. Агроекологічний журнал. 2015. No 4. С. 63–69. doi: 10.26886/2414-634X.6(42)2020.8
10. Бабич А.О., Побережна А.О. Розміщення, виробни-цтво і використання однорічних зернових бобових культур для збільшення продовольчих і кормових ресурсів. Перша Всеукраїнська конференція про-блеми. Вінниця. 1994. С. 165–166.
11. Панцирева Г.В. Вплив технологічних прийомів виро-щування на зернову продуктивність зернобобових культур в умовах правобережного Лісостепу України. Наукові доповіді НУБІП України. 2020. Вип. No 5 (87). С. 1–9.
12. Мазур В.А., Дідур І.М., Панцирева Г.В. Обґрунтування адаптивної сортової технології вирощування зер-нобобових культур в правобережному Лісостепу України. Сільське господарство та лісівництво. 2020. No 18. С. 5–17.
13. Камінський В.Ф. Значення зернових бобових культур та напрямки їх виробництва. Міжвідомч. тем. наук. зб. Селекція та насінництво. 2005. Вип. 90. С. 14–22.
14. Бабич А.О. Проблеми білка і вирощування зерно-бобових на корм. 3-є вид., переробл. і допов. Київ, 1993. 429 с.
Published
2024-05-20
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE