Grain yield of peas depending on pre-sowing seed treatment and optimization of nutrition in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine

Keywords: peas, grain yield, seed treatment, bio-preparations, micronutrients, foliar feeding, resource-saving

Abstract

Purpose. To determine, based on the results of research from 2021-2023, the response of field pea plants to optimized nutrition on resource-saving principles and its influence on grain yield formation. The improvement of the nutrition system was based on pre-sowing application of a complex mineral fertilizer N15P15K15, seed treatment before sowing, and foliar feeding of plants with modern bio-preparations and micronutrients at the beginning of budding. Methods. The variety of field peas “Madonna” was grown on chernozem soil in the southern part on the experimental fields of the Educational-Scientific-Practical Center of Mykolayiv National Agrarian University, which has a medium availability of nitrogen and increased mobile phosphorus and exchangeable potassium. Peas were sown after winter wheat. The research was two-factor: factor A – seed treatment before sowing: water (control); Nanovitmicro preparation 1 l/t of grain, factor B – nutrition background: 1. Control; 2. N15P15K15; 3. Nanovit 1 l/ha; 4. N15P15K15 + Nanovit 1 l/ha; 5. Organic D-2M 2 l/ha; 6. N15P15K15 + Organic D-2M 2 l/ha; 7. Boron 1 l/ha; 8. N15P15K15 + Boron 1 l/ha. Foliar feeding was carried out at the beginning of the budding phase of plants. All elements of technology, sampling of plant bundles, yield determination, accounting, statistical processing of the obtained results were carried out according to methodological recommendations and DSTU. Research results. According to the three-year research on the field pea crop of the Madonna variety with improved plant nutrition optimization on resource-saving principles, it was found that pre-sowing seed treatment with a preparation, post-sowing application of a complex mineral fertilizer N15P15K15, and foliar feeding with modern bio-preparations and micronutrients had a positive effect on grain yield levels. It was determined that only pre-sowing seed treatment results in a 7.5% increase in grain yield in the control group and up to 10.5% depending on the fertilization variant. When combining the application of the complex mineral fertilizer N15P15K15, seed treatment before sowing, and foliar feeding, the yield increases by 31.6-43.3%. This confirms the feasibility of implementing resource-saving plant nutrition optimization using Nanovit (1 l/ha), Organic D-2M (2 l/ha), and boron (1 l/ha) for pea crop treatment at the beginning of budding phase. The costs of implementing these measures as part of the technology elements are insignificant, while the yield increases are substantial. Additionally, it is well known that the higher the grain yield, the more post-harvest residues and biologically fixed nitrogen will remain in the soil. Conclusions. It was found that pre-sowing seed treatment, foliar feeding with bio-preparations and micronutrients significantly increase the grain yield of peas, especially in favorable moisture conditions during cultivation.

References

1. Господаренко Г. М. Удобрення сільськогосподарських культур. К.: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. 276 с.
2. Єремко Л. С., Гангур В. В., Киричок О. О., Сокирко Д. П. Мінеральне живлення як фактор підвищення фотосинтетичної продуктивності і урожайності посівів гороху. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2019. № 3. С. 50−56. DOI: 10.31210/visnyk2019.03.06.
3. Центило Л. В. Функціонування азотфіксувального симбіозу та продуктивність гороху за різних рівнів удобрення. Сільськогосподарська мікробіологія. 2016. Вип. 24. С. 37–42.
4. Заришняк А. С., Цвей Я. П., Іваніна В. В. Оптимізація удобрення та родючості ґрунту у сівозмінах / за ред. А. С. Заришняка. К.: Аграрна наука, 2015. 208 с.
5. Волкогон В. В., Бердніков О. М., Лопушняк В. І. Екологічні аспекти систем удобрення сільськогосподарських культур / за ред. В. В. Волкогона. К.: Аграрна наука, 2019. 264 с.
6. Гирка А. Д., Ткаліч І. Д., Сидоренко Ю. Я., Бочевар О. В., Ільєнко О. В. Особливості формування зернової продуктивності рослин різних сортів гороху в умовах Північного Степу України. Зернові культури. 2018. Том 2. № 2. С. 267–273. DOI: https://doi.org/10.31867/2523-4544/0035.
7. Плотніков В. В., Гильчук В. Г., Гуменний М. Б. Урожайність та якість зерна гороху при комплексному застосуванні системи агрохімікатів в сучасних конкурентоспроможних технологіях його вирощування. Корми і кормовиробництво. 2008. № 62. С. 155–163.
8. Гмаюнова В., Туз М., Базалій С., Шин Є., Глушко Т. Вплив рострегулюючих препаратів на формування врожайності бобових культур в умовах Південного Степу України. Молдова: Ştiinţa agricolă, nr. 1, 2019. Р. 34-40.
9. Gamayunova V. V., Kuvshinova A. O., Kudrina V. S., Sydiakina O. V. Influence of biologics on water consumption of winter barley and sunflower in conditions of Ukrainian Southern Steppe. Innovative Solutions In Modern Science. New York: TK Meganom LLC, 2020. № 6 (42). Р. 149–176.
10. Гамаюнова В. В., Туз М. С. Вплив елементів технології вирощування на продуктивність сортів гороху в Південному Степу. Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства НААН». 2016. № 1. C. 46–57.
11. Negi S., Sing, R., Dwivedi O. Effect of biofertilizers, nutrient sources and lime on growth and yield of garden pea. Legume research. 2006. Vol. 29, № 4. P. 282–285.
12. Гамаюнова В. В., Казанок О. О. Вплив умов вирощування на врожайність сортів сої в південній зоні України. Таврійський науковий вісник. 2010. № 73. С. 24-29.
13. Труш О. К., Бобро М. А., Рожков А. О. Вплив передпосівної обробки бактеріальними препаратами насіння квасолі на основні елементи структури врожаю. Селекція і насінництво. 2018. № 114. С. 120–127. DOI: 10.30835/2413- 7510.2018.152146.
14. Гамаюнова В. В., Назарчук А. А. Продуктивність та азотфіксуюча здатність сортів сої залежно від факторів вирощування на півдні степу України. Науково-теорет. зб. «Вісник ЖНАЕУ». Житомир: Житомирський НАЕУ, 2014. С. 17–23.
15. Дворецька С.П. та ін. Особливості формування елементів продуктивності рослин гороху залежно від рівня інтенсифікації технології вирощування культури. Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства НААН». 2014. № 3. С. 56–66.
16. Дідора В. Г., Смаглій О. Ф., Ермантраут Е. Р. Методика наукових досліджень в агрономії: навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2013. 264с.
17. Рожков А. О., Пузік В. К., Каленська С. М., Пузік Л. М., Попов С. І., Музафаров Н. М., Бухало В. Я., Криштоп Є. А. Дослідна справа в агрономії: навчальний посібник: у 2 кн. Кн. 1. Теоретичні аспекти дослідної справи / за ред. Рожкова А. О. Харків, 2016. 316 с.
18. Рожков А. О., Пузік В. К., Каленська С. М., Пузік Л. М., Попов С. І., Музафаров Н. М., Бухало В. Я., Криштоп Є. А. Дослідна справа в агрономії: навчальний посібник: у 2 кн. Кн. 2. Статистична обробка результатів агрономічних досліджень / за ред. Рожкова А. О. Харків, 2016. 342 с.
Published
2024-03-20
Section
PAGE OF A YOUNG SCIENTIST