The quality of lettuce seeds sown after pre-sowing treatment with extracts from organic fertilizers
Abstract
Purpose. The study of the peculiarities of the formation of sowing qualities of vegetable seeds during pre-sowing treatment with extracts from organic fertilizers. Methods. Laboratory experiment, dispersion and correlation-regression analysis. The results. Under the conditions of a laboratory experiment, we studied the features of the formation of the seed quality of seeds of the seed lettuce (Lactuca sativa Var. Secalina) variety Kucheryavets Odesa under pre-sowing treatment with extracts from organic fertilizers. Lettuce seeds were soaked with extract from organic fertilizers prepared in a ratio of 1:20 (1 part of organic fertilizer and 20 parts of water). The following organic fertilizers were used: biohumus No. 1 – a product of barley grain processing using the black lionfly Hermetia illucens; the product of this fly’s processing of a mixture of barley grain and vegetable waste (biohumus No. 2); HMGW – two-year humus of mushroom growing waste and cattle manure (CM). On the experimental variants, an increase in the laboratory germination of seeds by 10.0–18.5% was observed in comparison with the control (LCD0.95 = 3.5), stimulation of growth processes, which manifested itself in a significant increase in the linear dimensions of 15-day-old seedlings, exceeding control variants by 9.0–25.3%. The greatest growth effect (+25.3%) was noted when lettuce seeds were treated with an extract from cattle humus, but the accumulation of raw biomass occurred to a greater extent when treated with an extract from biohumus No. 2 (+55.1%) and HMGW (+48,7%). Extracts from organic fertilizers had no effect on the development of the primary root system of Kucheryavets Odesa lettuce. Conclusions. The use of extracts from organic fertilizers obtained during the cultivation of the black lionfly Hermetia illucens, cultivation of mushrooms and cattle for the pre-sowing treatment of the seeds of Kucheryavets Odesa salad contributed to the increase in laboratory germination, stimulation of the growth of seedlings and the accumulation of their raw and dry biomass.
References
2. Ходорчук В. Я., Бурикіна С. І., Скрильник Є. В. Властивості біогумусу, отриманого за допомогою пупарій Hermetia Illucens. Аграрна наука: стан та перспективи розвитку: збірник матеріалів ІІІ Всеукр. наук.-практ.конф. (м. Одеса, 24-25 листопада 2023 р.). Одеса: ОДАУ, Агробіотехнологічний факультет, 2023.
3. Довідник з насінництва овочевих і баштанних культур / За ред. О.Я. Жук, В.П. Роєнка. Київ : Аграрна наука, 2002. 89 с.
4. Рудь В. П. Ринок зеленних овочевих культур в Україні. Інтелект. 2021. № 4. С. 23 –31. DOI: https://doi.org/10.32782/2415-8801/2021-4.5
5. Лещук Н. В., Добір сортів салату (Lactuca sativa L.) для конвеєрного вирощування у відкритому ґрунті. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2006. № 3. С. 89–97.
6. Лещук Н. В. Методологічні засади формування урожаю та якості товарної продукції і насіння салату посівного (Lactuca sativa L.): дис. на зд. наук. ст. доктора с.-г. наук за спеціальності 06.01.06 – овочівництво. Умань, 2021.587 с.
7. Улянич О. І., Кецкало В. В. Ефективність передпосівної обробки насіння салату посівного головчастого регуляторами росту. Наукові доповіді НУБіП. 2011. № 4 (26). URL: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2011_4/11uoi.pdf
8. Баган А. В., Юрченко С. О., Шакалій С. М. Формування посівних якостей зернобобових культур залежно від стимулятора росту Foliar Concentrate. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2020. Вип. 113. С. 3–9. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.113.1
9. Geetha S., Karpagam Th., Badrinarayanan V. Chapter effect of organic fertilizers on seed germination and seedling vigour of fenugreek. In book: Physical, Chemical and Biological Sciences : Emerging Trends and Milestones in 2020. P. 12-20. Publisher: Virudhunagar Hindu Nadars’Senthikumara Nadar College (Autonomous). 2022.
10. Aboul-EL-Hassan S., Emam M. S. A., Gag EL-Moula M. H. Effect of sowing date and some organic extracts on organic production of sweet corn. Acta agriculture Slovenica. 2020. 116 (1): 11–21. DOI: https://doi.org/10.14720/aas.2020.116.11547
11. Abdulgani Nabooji, Veeranna H. K., Sadashiv V. Nadukeri, Santosh, Shilpa M. E., Shilpa H. D. Organic seed production: Concept and practices. The Pharma Innovation Journal. 2022. SP-11(10): 1070-1074
12. Godiewska K., Ronga D., Michalak I. Plant extracts – importance in Sustainable agriculture. Italian Journal of Agronomy. 2021. DOI: https://doi.org/10.4081/ija.2021.1851
13. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості: ДСТУ-4138-2002. [Чинний від 01-01-2004]. К.: Держспоживстандарт України, 2003. 173 с.
14. Панасюк О., Панасюк Р. Вплив удобрення на показники життєздатності насіння сої. Вісник Львівського НАУ. Серія : Агрономія. 2018. № 22(2). С. 57–59.
15. Yang Y., Zhao X. L, Xia L. Q. Development and validation of a Viviparous-1 STS marker for pre-harvest sprouting tolerance in Chinese wheats. Theor. Appl. Genet. 2008. 115. P. 971–980.
16. Xia L. Q., Ganal M. W., Shewry P. R., He Z. H., Yang Y., Röder M. S. Exploiting the diversity of Viviparous-1 gene associated with pre-harvest sprouting tolerance in European wheat varieties. Euphytica. 2008. Vol. 159. P. 411–417.