Yield and harvesting moisture content of corn hybrids at different sowing times

Keywords: hybrids, corn, productivity, harvesting moisture of grain, sowing period

Abstract

The purpose of the work is to determine the influence of sowing dates on the yield and harvest moisture of corn hybrids of different FAO groups. Methods. The methodological basis of this research is: empirical (field experiments and observations; measurement of indicators of the research object; comparison of the impact of elements of agricultural technologies), theoretical (proposing a hypothesis and forming conclusions based on the results of research; statistical; mathematical. The results. The maximum yield, on average according to the terms of sowing, was formed by the mid-early hybrid Oleshkivskyi (FAO 280) – 7.12 t/ha. The yield of the early-ripening corn hybrid Stepovy (FAO 190) and the medium-ripening hybrid Tronka (FAO 380) was lower, compared to Oleshkivskyi, by 0.69 and 0.65 t/ha, respectively. In the conditions of natural moisture, the mid-late hybrid of the intensive type Gilea (FAO 420) did not reveal its productivity potential, in which the decrease in yield compared to the Oleshkivskyi hybrid (FAO 280) was 1.33 t/ha. The difference in grain moisture, depending on the time of sowing, was more clearly defined in hybrids with an extended growing season. These are such hybrids as Tronka (FAO 380) and Gilea (FAO 420). The difference in grain moisture in them ranged from 8.6 to 11.9 %, compared with early and late sowing. The difference in grain moisture content between the early and optimal term in Stepovy (FAO 190) and Oleshkivskyi (FAO 280) hybrids was much smaller (from 1.2 to 1.6 %). The moisture content of hybrids FAO 190–280 during the early sowing period was almost at the same level. This indicates that the ripening period of these genotypes fell on August, a month when low relative air humidity, high day and night temperatures are observed, which contributes to accelerated moisture transfer and a decrease in humidity to minimum values, below which the natural humidity of the grain practically does not decrease. Conclusions. It has been established that innovative corn hybrids of different FAO groups have different specific reactions to sowing dates in the conditions of the Northern Steppe. The greatest stability of productivity was characteristic of Stepovy and Oleshkivskyi hybrids. Hybrids Stepoviy (FAO 190) and Oleshkivskyi (FAO 280) had grain moisture below the basic level during the harvesting period. These hybrids can be used for energy-saving corn cultivation technologies. The yield of these hybrids differed little by sowing dates, so they can be used in different technologies that involve early and late sowing dates. In years with low autumn-winter moisture reserves in the soil and forecasts of low-rainfall weather in the spring-summer period, it is impractical to sow hybrids with FAO over 350 (Gilea and Tronka) due to a sharp drop in productivity under dry conditions. Under optimal weather conditions, hybrids of this type have increased grain moisture content, which worsens the economic performance of their production.

References

1. Пащенко Ю. М., Пащенко Н. О., Лобко Т. К. Строки сівби і густота стояння рослин гібридів кукурудзи в посушливому степу. Вісник ДДАЕУ. 2016. № 2(40). С. 14–18.
2. Гадзало Я. М., Вожегова Р. А., Коковіхін С. В., Біляєва І. М., Дробітько А. В. Наукове обґрунтування технологій вирощування кукурудзи на зрошуваних землях із урахуванням гідротермічних чинників і змін клімату. Зрошуване землеробство. 2020. Вип. 73. С. 21–26. doi: 10.32848/0135-2369.202 0.73.13.
3. Таран В. Г., Каленська С. М., Новицька Н. В., Данилів П. О. Стабільність та пластичність гібридів кукурудзи залежно від системи удобрення та густоти стояння рослин в Правобережному Лісостепу України. Біоресурси і природокористування. 2018. Т. 10. № 3–4. С. 147–156.
4. Петриченко В. Ф., Панасюк Ф. Я., Заболотний Г. М., Середа Л. П., Сологуб О. М., Калетник П. Є. Сучасні системи землеробства України. 2006. Вінниця: Діло. 415 с.
5. Пащенко Ю. М., Кордін О. І. Строки сівби різних за холодостійкістю гібридів кукурудзи. Бюлетень Ін-ту зерн. госп-ва НААН. Дніпропетровськ. 2015. № 23–24. С. 154–158.
6. Vozhehova R., Lavrynenko Y., Marchenko T., Piliarska O., Sharii V. Water consumption and efficiency of irrigation of maize hybrids of different FAO groups in the southern steppe of Ukraine. Scientific Papers. Series A. Agronomy. 2022. Vol. LXV, № 1. Р.603–613. https://agronomyjournal.usamv.ro/pdf/2022/issue_1/Art87.pdf.
7. Скакун В. М., Марченко Т. Ю. Особливості фотосинтетичної діяльності ліній – батьківських компонентів гібридів кукурудзи залежно від елементів технології. Зрошуване землеробство. 2023. № 79. С. 69–77. https://doi.org/10.32848/0135-2369.2023.79.10
8. Imholte A. A., Carter P. R. Planting date and village effects on corn following corn. Agron. J. 1987. № 79(4). Р.746–751.
9. Молдован Ж. А., Собчук С. І. Вплив строків сівби, густоти рослин та абіотичних факторів на формування врожайності зерна гібридів кукурудзи різних груп стиглості в умовах Лісостепу Західного. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України, 2016. № 11. С. 39-45.
10. Гангур В. В., Руденко В. В. Біометричні параметри рослин та продуктивність кукурудзи (Zea mays L.) залежно від строків сівби. Scientific Progress & Innovations. 2023. № 26(3). С. 36–41. doi: 10.31210/spi2023.26.03.07.
11. Міщук А. І., Манукіян А. В., Ковальчук І. В., Новицька Н. В. Вплив строків сівби на продуктивність гібридів кукурудзи на зерно різної групи стиглості. In The 10 th International scientific and practical conference “European scientific congress” (October 29-31, 2023) Barca Academy Publishing, Madrid, Spain. 2023. 533 p. (p. 13).
12. Лавриненко Ю. О., Коковіхін С. В., Найдонов В. Г., Михаленко І. В. Наукові основи насінництва кукурудзи на зрошуваних землях півдня України. Херсон: Айлант, 2007. 256 с.
13. Кирпа М. Я., Черчель В. Ю., Пащенко Н. О., Остапенко Л. І. Ознака прискореної вологовіддачі зерна гібридів кукурудзи та її практичне використання. Селекція і насінництво. 2010. № 98. С. 57.
14. Пащенко Ю. М., Кордін О. І. Вплив інкрустації насіння і строків сівби на формування продуктивності гібридів кукурудзи різних груп стилю. Бюлетень Інституту зернового господарства УААН. 2005. № 26–27. С. 78–82.
15. Чернобай Л., Музафаров Н., Попова К. Вектори адаптації. Farmer the Ukrainian. 2017. № 3(87). С. 20–24.
16. Пащенко Ю. М., Остапенко М. А., Єремко Л. С. Строки сівби та густота стояння рослин гібридів кукурудзи в умовах Південного Степу України. Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету. 2007. № 2. С. 24–28.
17. Циков В. С., Пащенко Ю. М., Костенко Ю. В. Строки сівби та продуктивність гібридів кукурудзи. Бюлетень Інституту зернового господарства УААН. Дніпропетровськ, 1996. № 1. С. 63–68.
18. Краснєнков С. В., Дудка М. І., Березовський С. В., Носов С. С. Вплив строків сівби на врожайність та вологість зерна гібридів кукурудзи різних груп стиглості. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2014. № 7. С. 62–66.
19. Глупак З., Форостина А. Урожайність кукурудзи залежно від строків сівби в умовах Лісостепу України. Collection of Scientific Papers «SCIENTIA», (September 22, 2023; Singapore). 2023. Р. 69–70.
20. Полупан М. І., Соловей В. Б., Величко В. А. Природно-економічні, соціальні та екологічні умови аграрного виробництва в Степу. Наукові основи агропромислового виробництва в зоні Степу України. Київ. Аграрна наука. 2010. C. 14–53.
21. Ушкаренко В. О., Нікішенко В. Л., Голобородько С. П., Коковіхін С. В. Дисперсійний і кореляційний аналіз результатів польових дослідів: монографія. Херсон: Айлант, 2009. 372 с.
22. Ушкаренко В. О., Вожегова Р. А., Голобородько С. П., Коковіхін С. В. Методика польового досліду (зрошуване землеробство). Херсон: Грінь Д.С., 2014. 448 с.
23. Грабовський М. Б., Грабовська Т. О., Ображій С. В. Формування продуктивності гібридів кукурудзи різних груп стиглості під впливом строків сівби. Агробіологія. 2014. № 2. С. 81–87.
24. Гангур В. В., Єремко Л. С., Руденко В. В. Вплив елементів технології вирощування на формування продуктивності гібридів кукурудзи різних груп стиглості. Таврійський науковий вісник. 2021. № 117. С. 37–43. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.117.6.
25. Скакун О. О., Марченко Т. Ю. Урожайність та збиральна вологість насіння ліній – батьківських компонентів гібридів кукурудзи за різних строків сівби. Аграрні інновації. 2023. № 19. С. 94–99. doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.19.15.
Published
2024-03-20
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE