Control of weediness of soybean crops by agrotechnical measures in the conditions of the right bank forest steppe of Ukraine

Keywords: weed control measures, organic cultivation, spring harrow, rotary harrow, number of weeds, raw mass of weeds

Abstract

The purpose of our research was to study the impact of weed control measures on weediness of soybean crops under organic cultivation. Methods. Field, analytical and statistical. The research was conducted in 2021–2022 in the conditions of the Training and Production Center of the BilaTserkva National Agrarian University according to the following scheme: 1. Without measures of weed control 2. Pre-emergence harrowing + harrowing of crops with a spring harrow General Strigel 3. Pre-emergence used spring harrow General Strigel + post-emergence application of rotary harrow HatzenbichlerStriegel in rows 4. Combined application for post-emergence processing of spring harrow General Strigel and rotary harrow HatzenbichlerStriegel in rows. The technology in the experiment met the requirements of organic production. The results. According to the research results, it was established that in the agrophytocenosis of soybeans was dominated of annual cereal species (37.6%) and dicotyledonous shortyear species (37.1%). Among the cereal components the largest share was occupied by the Setariaglauka L. (19.1%) and Echinóchloacrus-gálli (15.3%) and among the dicotyledonous – Amaranthusretroflexus L. (18.6%) and Chenopodiumalbum L (14.3%). In the phase of the first trifoliate leaf the number of annual cereal species averaged 76.8 pcs./m2 and dicotyledonous – 70.5 pcs./m2 and before harvesting – 79.8 and 87.8 pcs./m2, respectively. When carrying out measures to control the number of weeds in soybean crops, annual cereal species are destroyed to a greater extent than annual dicotyledonous. The smallest amount of weeds (133.0 pcs./m2) and their weight (343.0 g/m2) before harvesting soybeans was obtained on the option of post-emergence use of the spring harrow General Strigel and rotary harrow HatzenbichlerStriegel. Conclusions. The post-emergence application of the spring harrow General Strigel and rotary harrow HatzenbichlerStriegel turned out to be the most effective agrotechnical measure for controlling the number of weeds. Which allows reducing the number of weeds by 54.1% and their weight by 59.4%, compared to the control option.

References

1. Zimdahl R. L. Fundamentalsofweedscience. Academicpress, 2018. 456 р.
2. Rüdell E. C., PetrolliI. D. S., SantosF. M. D., Frandaloso D., Silva D. R. O. D. Weed interference capacity on soybean yield. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 2021. №74 (2). 9541–9547.
3. Harder D. B., Sprague C. L., Renner K. A. Effect of soybean row width and population on weeds, crop yield, and economic return. Weed Technology. 2007. №21(3). 744–752.
4. Німенко С.С., Грабовський М.Б. Урожайність зерна сортів сої залежно від елементів органічної технології вирощування. Зрошуване землеробство. 2023. Вип. 79. С. 52–59.
5. Van Acker R. C., Swanton C. J., Weise S. F. The critical period of weed control in soybean [Glycine max (L.) Merr.]. Weed Science. 1993. №41(2). 194–200.
6. Jabran K., Mahajan G., Sardana V., Chauhan B. S. Allopathy for weed control in agricultural systems. Crop protection. 2015. №72. 57–65.
7. Garibay S. V., Stamp P., Ammon H. U., Feil B. Yield and quality components of silage maize in killed and live cover crop sods. European Journal of Agronomy. 1997. №6 (3-4). 179–190.
8. Грабовський М. Б. Вплив заходів контролювання чисельності бур’янів на ріст та розвиток кукурудзи. Агробіологія. 2017. №2 (135). С. 45–54.
9. Hiltbrunner J., Jeanneret P., Liedgens M., Stamp P., Streit B. Response of weed communities to legume living mulches in winter wheat. Journal of Agronomy and Crop Science. 2007. №193(2). 93–102.
10. Annett R., Habibi H. R., Hontela A. Impact of glyphosate and glyphosate-based herbicides on the freshwater environment. Journal of Applied Toxicology. 2014. №34 (5). 458–479.
11. Грабовський М. Б. Регулювання рівня забур’яненості посівів сорго цукрового агротехнічними і хімічними методами. Карантин і захист рослин. 2018. №3 (247). С. 33–37.
12. Sa I., Popović M., Khanna R., Chen Z., Lottes P., Liebisch F., Siegwart R. Weed Map: A large-scale semantic weed mapping framework using aerial multispectral imaging and deep neural network for precision farming. Remote Sensing. 2018. №10 (9). 1423.
13. Richard D., Leimbrock-Rosch L., Keßler S., Zimmer S., Stoll E. Impact of different mechanical weed control methods on weed communities in organic soybean cultivation in Luxembourg. Organic Agriculture. 2020. №10 (Suppl 1). 79–92.
14. Radosevich S. R., Endress B. A., Parks C. G. Defining a regional approach for invasive plant research and management // Invasive Plants: Ecological and Agricultural Aspects. Basel: Birkhäuser Basel, 2005. 141–165.
15. Place G. T., Reberg-Horton S. C., Dunphy J. E., Smith A. N. Seeding rate effects on weed control and yield for organic soybean production. Weed Technology. 2009. №23 (4). 497–502.
16. Дерев’янський В. П. Удосконалена енергоощадна ґрунтозахисна та екологічно безпечна технологія вирощування сої. Хімія. Агрономія. Сервіс. 2011. № 6–7. С. 54–61.
17. Шевніков М. Я., Міленко О. Г. Міжвидова конкуренція та забур’яненість посівів сої залежно від моделі агрофітоценозу. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2015. Вип. 3 (86). С. 116–123.
18. Đorđević V., Malidža G., Vidić M., Milovac Ž., Šeremešić S. Методичні рекомендації із вирощування не-ГМ сої у дунайському регіоні. Асоціація «Дунайська Соя» : Київ, 2021, 64 с.
19. Burnside O. C. Soybean (Glycine max) growth as affected by weed removal, cultivar, and row spacing. Weed science. 1979. №27 (5). 562–565.
20. Ulloa S. M., Datta A., Knezevic S. Z. Tolerance of selected weed species to broadcast flaming at different growth stages. Crop Protection. 2010. №29(12). 1381–1388.
21. Pannacci E., Tei F. Effects of mechanical and chemical methods on weed control, weed seed rain and crop yield in maize, sunflower and soyabean. Crop protection, 2014. №64. 51–59.
22. Melander B., Lattanzi B., Pannacci E. Intelligent versus non-intelligent mechanicalintra-row weed control in transplanted onion and cabbage. CropProtection. 2015. №72. 1-8.
23. Pannacci E., Lattanzi B., Tei F. Non-chemical weed management strategies in minor crops: A review. Crop protection. 2017. №96. 44–58.
24. Pannacci E., Tei F., Guiducci M. Evaluation of mechanical weed control in legume crops. Crop Protection. 2018. №104. 52–59.
25. Datta A., Ullah H., Tursun N., Pornprom T., Knezevic S. Z., Chauhan B. S. Managing weeds using crop competition in soybean [Glycine max (L.) Merr.]. Crop protection. 2017. №95. 60–68.
26. Cheriere T., Lorin M., Corre-Hellou G. Species choice and spatial arrangement in soybean-based intercropping: Levers that drive yield and weed control. Field Crops Research. 2020. №256. 107923.
27. Bedoussac L., Journet E. P., Hauggaard-Nielsen H., Naudin C., Corre-Hellou G., Jensen E. S., Justes E. Ecological principles underlying the increase of productivity achieved by cereal-grain legume intercrops in organic farming. A review. Agronomy for sustainable development. 2015. №35. 911–935.
28. Berger K., Machwitz M., Kycko M., Kefauver S. C., Van Wittenberghe S., Gerhards M., Schlerf M. Multi-sensor spectral synergies for crop stress detection and monitoring in the optical domain: A review. Remote sensing of environment. 2022. №280. 113198.
29. Бабич А. О. Сучасне виробництво і використання сої: монографія. Київ: Урожай, 1993. 432 с.
30. Терновий Ю. В., Городиська І. М., Чуб А. О., Плаксюк Л. Б. Сортовий асортимент сої для органічного виробництва. Агроекологічний журнал. 2018. №3. С. 45–51.
31. Грабовський М.Б., Німенко С.С. Перспективи вирощування сої за органічного виробництва. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту». Інноваційні технології в агрономії, агрохімії та екології. Землеустрій та кадастри у сучасних умовах: проблеми та вирішення. 31 жовтня 2019 року. Біла Церква. С. 8–10.
32. Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції : Закон України від 10.07.2018 № 2496-VIII. Відомості Верховної Ради. 2018. № 36. С.275.
33. Основи наукових досліджень в агрономії / за ред. Єщенко В. О. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К»», 2014. 332 с.
34. Пиндус В. В. Формування продуктивності сортів сої за органічного землеробства в умовах Правобережного Лісостепу України : автореф. дис.... канд. с.-г. наук. ННЦ «Інститут землеробства НААН». Київ, 2014. 20 с.
Published
2023-09-27
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE