COMPARATIVE ANALYSIS OF YIELD FORMATION OF CORN HYBRIDS OF DIFFERENT FAO GROUPS UNDER DRIP IRRIGATION

Keywords: different maturity hybrids of corn, moisture supply, drip irrigation, crop programming, hybrid productivity.

Abstract

The purpose of the article – to study the influence of weather conditions and moisture supply on the duration of interphase periods and the formation of yield of corn hybrids of different FAO groups at different cenosis densities. Research methods – field, laboratory, statistical. Research was carried out under irrigation conditions with Stepovyi (FAO 190) and Tronka (FAO 380) corn hybrids. To determine the water demand of crops, we used meteorological data of the Kherson Agromeaonpglteorological Station, which is located near the experimental field of the Institute of Irrigated Agriculture of the NAAS, based on which evapotranspiration indicators were calculated using the computer program of the UN FAO – CROPWAT 8.0 for Windows (Penman-Monteith method). Research results. It was established that the moisture content in the active soil layer at the beginning of the growing season for both studied hybrids was: in 2019 – 2853 m3/ha, in 2020 – 2913 m3/ha, in 2021 – 2883 m3/ha. At the end of the growing season, this indicator for the Stepovyi hybrid was 1847 m3/ha, 1901 m3/ha, 1897 m3/ha, 1868 m3/ha, and for the Tronka hybrid – 1854 m3/ha, 1893 m3/ha, 1882 m3/ha, 1884 m3/ha. For the Stepovyi hybrid, the total water consumption in 2019 was 5500 m3/ha, 2020 – 5606 m3/ha, 2021 – 6532 m3/ha, and for the Tronka hybrid – 6347, 6611, 7419 m3/ha, respectively. The calculated yield is lower than the actual yield, the difference between the indicators of the precocious Stepovyi hybrid (FAO 190) was 1.0–1.1 t/ha (10.7–11.4%) in 2019; 0.8–0.9 t/ha (8.6–8.7%) – in 2020 and 1.3 – 1.4 t/ha (13.7–13.8%) for the mid-season hybrid Tronka (FAO 380), respectively: 2.4–3.0 t/ha (23.9%) in 2019 and 2021 and 2.5–3.5 t/ha (24%). Conclusions. According to the results of the experiment, it was established that weather conditions did not significantly affect the duration of the phases of growth and development of the studied hybrids. On average, the difference between the potential yield and the actual yield, under the same conditions, for the early-ripening hybrid Stepovyi (FAO 190) was 11%, and for the medium-ripening hybrid Tronka (FAO380) – 24%, which indicates the application of the harvest programming method to determine the tendency of the influence of the studied factors on the productivity of plants of different maturity hybrids of corn Stepovyi (FAO 190) and Tronka (FAO 380), and not an exact determination of their yield.

References

1. Вожегова Р. А., Дробіт О. С., Шебанін В. С., Дробітько А. В. Вирощування гібридів кукурудзи інтенсивного типу в умовах змін клімату за зрошення. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2020. 67(2). 29–43. DOI: https://doi. org/10.32636/01308521.2020-(67)-2-2
2. Вожегова Р. А., Лавриненко Ю. О., Сучкова В. М., Марченко Т. Ю., Пілярська О. О. Вплив елементів технології на врожайність насіння ліній – батьківських компонентів гібридів кукурудзи в умовах краплинного зрошення. Вісник аграрної науки. 2022. 8. 67–74. DOI: https://doi.org/10.31073/ agrovisnyk202208-08
3. Географія врожаїв: кліматичні зони України – що потрібно знати агроному. URL : https://agravery. com/uk/posts/show/geografia–vrozaivklimaticni–zoni– ukraini–so–treba–znati–agronomu (дата звернення: 18.02.2023).
4. Демян’юк О. С. Зміни клімату – глобальна екологічна і продовольча проблема людства. Збалансоване природокористування. 2016. № 4. С. 6–13.
5. Зміна клімату в Україні та світі: причини, наслідки та рішення для протидії. 02 листопада 2020 р. URL : https://ecoaction.org.ua/zmina-klimatuua- ta-svit.html?gclid=Cj0KCQjwz6ShBhCMARIsAH 9A0qW1q4LShFhi1i0w2kKCTQ1pXv4RP0Y94D9- nA5aNOoUslYn7ngi3NIaAo9dEALw_wcB (дата звернення: 18.02.2023).
6. Іванюта С. П., Коломієць О. О., Малиновська О. А., Якушенко Л. М. Зміна клімату: наслідки та заходи адаптації. Київ : НІСД, 2020. 110 с.
7. Ушкаренко В. О., Вожегова Р. А., Голобородько С. П., Коковіхін С. В. Методика польового досліду (зрошуване землеробство) : навч. посіб. для студентів ВНЗ. Херсон : Грінь Д. С., 2014. 445 c.
8. Вожегова Р. А., Лавриненко Ю. О., Малярчук М. П. Методика польових і лабораторних досліджень на зрошуваних землях. Херсон : Грінь Д.С., 2014. 285 c.
9. Русіна М., Наддолінна А., Жовнір М. Зміни клімату і стратегія вирощування кукурудзи., Збірник матеріалів V Міжнародної науково–практичної конференції «Кліматичні зміни та сільське господарство. виклики для аграрної науки та освіти» 15 листопада 2022 року. Київ, 2022. 139–140.
10. Стратічук Н. Вплив змін клімату на сталий розвиток сільського господарства. Вплив кліматичних змін на просторовий розвиток територій Землі: наслідки та шляхи вирішення : матеріали ІІІ міжнар. наук.– практ. конф. (м. Херсон, 11–12 червня 2020 р.). Херсон, 2020. 223–226.
11. Удова Л. О., Прокопенко К. О., Дідковська Л. І. Вплив зміни клімату на розвиток аграрного виробництва. Економіка і прогнозування. 2014. 3. 107–120. 12. Як впливає зміна клімату на ведення сільського господарства в Україні. ФАО, Kurkul.com, 2018 р. URL : https://uga.ua/meanings/yak–vplivaye–zmina– klimatu–na–vedennyasilskogo–gospodarstva–v–ukrayini (дата звернення: 18.02.2023).
13. Velásquez A. C., Castroverde C. D., He S. Y. Plant– pathogen warfare under changing climate conditions. Curr. Biol. 2018. 28(10). 619–634.
14. Vozhehova R., Marchenko T., Piliarska O., Lavrynenko Y., Halchenko N., Lykhovyd P. Grain corn product yield and gross value depending on the hybrids and application of biopreparations in the irrigated conditions. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development. 2021. l. 21(4). 611–619.
15. Zahra Amiri, Mahdi Gheysari, Mohammad Reza, Mosaddeghi Samia, Amiri Mahsa, Sadat Tabatabaei. An attempt to find a suitable place for soil moisture sensor in a drip irrigation system. Information Processing in Agriculture. 2021. Handle: RePEc:eee:agiwat:v:2 55:y:2021:i:c:s037837742100264x DOI: 10.1016/j. agwat.2021.106999
16. Xue J., Guan H., Huo Z., Wang F., Huang G., Boll J. Water saving practices enhance regional efficiency of water consumption and water productivity in an arid agricultural area with shallow groundwater. Agricultural Water Management. 2017. Vol. 194. р. 78–89. doi: 10.1016/j.agwat.2017.09.003
17. Allen R.G., Pereira L.S., Raes D., Smith M. Crop evapotranspiration – guidelines for computing crop water requirements. FAO Irrigation and Drainage. 1998. Vol. 300(9). р. 56, D05109. Rome. FAO.
18. Molden D., Oweis T., Steduto P., Bindraban P., Hanjra M. A., Kijne J. Improving agricultural water productivity: Between optimism and caution. Agricultural water management. 2010. 97(4), 528–535.
19. Vozhehova R., Lavrynenko Y., Marchenko T., Piliarska O., Sharii V., Tyshchenko A., Drobit O., Mishchenko S., Grabovskyi M. Water consumption and efficiency of irrigation of maize hybrids of different FAO groups in the southern steppe of Ukraine. Scientific papers–series A– Agronomy. 2022. 65. 603–612.
20. CropWat. Land & Water. Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: http://www. fao.org/land–water/databases–and–software/cropwat/ en (дата звернення: 07.02.2023).
21. Лисогоров С. Д. Програмування врожаїв при зрошенні. Київ: Вища школа, 1987. 86 с. 22. Собко О. О. Програмування врожаїв – в основу прогресивних технологій. Київ : Урожай, 1984. 152 с.
Published
2023-07-03
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE